Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παρατείνει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε βάρος τριών Ρώσων επιχειρηματιών λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ισχύς των οποίων λήγει αργότερα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα τρεις διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει στην Μόσχα σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις εισαγωγές πετρελαίου, για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι τρεις Ρώσοι επιχειρηματίες είναι ο Γκριγκόρι Μπερέζκιν, ο δισεκατομμυριούχος Φαρχάντ Αχμέντοφ και ο πρώην επικεφαλής της διαδικτυακής ηλεκτρονικής εταιρείας Ozon Αλεξάντερ Σούλγκιν.
Η ΕΕ χρειάζεται ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της για να επιβάλει κυρώσεις, οι οποίες ανανεώνονται κάθε έξι μήνες. Η επόμενη δέσμη κυρώσεων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Μέχρι στιγμής, σχεδόν 1.600 φυσικά πρόσωπα και περισσότερες από 200 οντότητες περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, ο οποίος χρονολογείται από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Ο Αχμέντοφ δραστηριοποιείται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ ο Μπερέζκιν, ο οποίος ανήκει στο κοντινό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δραστηριοποιείται σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, των υποδομών και της ενέργειας, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.
Ο Φαρχάντ Αχμέντοφ, όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, ο οποίος βρίσκεται στην 99η θέση της κατάταξης των Ρώσων δισεκατομμυριούχων του Forbes, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όταν διέρρευσε στο διαδίκτυο μια ηχογραφημένη συνομιλία που πιστεύεται ότι ήταν μεταξύ του ιδίου και του παραγωγού Ιόσιφ Πριγκόζιν. Στην συνομιλία τους, οι δύο συνομιλητές επέκριναν με σκληρούς χαρακτηρισμούς τη ρωσική ηγεσία για τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, ο οποίος οδήγησε στην απομόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το Συμβούλιο της ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά του Σούλγκιν στις 8 Απριλίου 2022 με την αιτιολογία ότι ήταν ένας «επιχειρηματίας με επιρροή» που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να άρει τις κυρώσεις κατά του Αλεξάντερ Σούλγκιν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό δικαστήριο έλαβε μια τέτοια απόφαση όσον αφορά έναν Ρώσο επιχειρηματία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC(ρωσική υπηρεσία)