Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται στο εξής δήμοι και εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ, προκειμένου να βγεί πριν από τις εκλογές η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος, και εγκαίρως να εκδοθεί η πρόσκληση για την εγγραφή των νηπίων τη νέα σχολική χρονιά.
Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ συναντήθηκαν προ ημερών με την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία συμφώνησε να επικοινωνήσει με το υπουργείο Εργασίας και να ασκήσει πίεση, προκειμένου να επισπευσθεί η έκδοση της νέας ΚΥΑ για την περίοδο 2023 – 2024 νωρίτερα από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.
Ζητούμενο για τους εργαζομένους είναι η νέα ΚΥΑ να περιέχει ευνοϊκότερους όρους ως προς την χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την προσφορά των δομών αυτών στο κοινωνικό σύνολο.
«Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η καθυστέρηση θα φέρει ντόμινο προβλημάτων που θα γιγαντωθούν το φθινόπωρο για τους γονείς, οι οποίοι δεν θα ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους» τόνισε στο makthes.gr ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γιάνης Παπαχατζής.
Εξήγησε πως αν η πρόσκληση για τη νέα σχολική χρονιά 2023-2024 δεν βγει έγκαιρα, θα σημειωθούν τα ίδια προβλήματα με πέρυσι, καθώς εκδόθηκε στις 2 Αυγούστου του 2022 και οι γονείς, όντας σε διακοπές έτρεχαν να προλάβουν την υποβολή αιτήσεων, προκειμένου να λάβουν το πολυπόθητο voucher για μια δωρεάν θέση φιλοξενίας.
«Με λίγα λόγια θα πρέπει άμεσα να βγει η ΚΥΑ και μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε την πρόσκληση. Διαφορετικά σε ενδεχόμενη αστάθεια με τις εκλογικές αναμετρήσεις, η πρόσκληση κινδυνεύει να βγει το Σεπτέμβριο που σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα τρέξει Οκτώβριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς και τα παιδιά, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των δομών» υπογράμμισε ο κ. Παπαχατζής.
Αύξηση κονδυλίων για περισσότερα παιδιά στις δομές
Τα δυο τελευταία χρόνια πάντως το νέο πρόγραμμα, διάδοχος του «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» που συμπεριλαμβάνει και τους παιδικούς σταθμούς, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η χρηματοδότησή του ήταν μικρότερη με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να μείνουν εκτός.
«Το σχολικό έτος 2021 – 2022 το πολυπόθητο voucher πήραν 61.000 παιδιά, ενώ τη τρέχουσα χρονιά μόλις 49.000 παιδιά. Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ του χρόνου υπάρχει σοβαρός να μείνουν εκτός της δωρεάν φιλοξενίας ακόμη περισσότερα παιδιά» σημείωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου ΚΔΑΠ, προσθέτοντας πως όλο αυτό συνεπάγεται και σταδιακή απαξίωση των 450 δημοτικών δομών, που μοιραία ανοίγει το δρόμο στον ιδιώτη.
Από την πλευρά της πάντως η ΚΕΔΕ υπενθύμισε την πάγια θέση της, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές και κατ΄ επέκταση στο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό των δήμων, διατυπώνοντας την άποψη πως το μοντέλο του «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό.
«Έως ότου γίνει το παραπάνω, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διατηρηθούν στις θέσεις εργασίας τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές, καθότι είναι κρίσιμο να παραμείνουν ανοικτές οι δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ» ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με τους εργαζομένους ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.
Οι δύο πλευρές, ΚΕΔΕ και ΠΑΣΕΚΔΑΠ, συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν στενά, ώστε να διαμορφωθούν οι ανάλογες προτάσεις για την ΚΥΑ της δράσης 2023-2024 που βρίσκεται σε άτυπη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε μέσω αυτής να διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση των δημοτικών δομών.