Σε τρία μέτωπα επικεντρώνεται η στρατηγική της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μια παρουσία που κρίνεται απόλυτα επιτυχής, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στο πρώτο μέτωπο που έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική σκηνή και τη γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση το βήμα για την παρουσίαση των κεντρικών διλημμάτων αλλά και των προεκλογικών στοχεύσεων του κυβερνώντος κόμματος θα αποτελέσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει Τρίτη, με αφορμή και την επέτειο ίδρυσης του κυβερνώντος κόμματος και στην οποία ο πρωθυπουργός θα μιλήσει. Μάλιστα το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κεντρικών «γαλάζιων» στελεχών, με προφανή τα μηνύματα που θα σταλούν. Με κεντρικό το «Σταθερότητα - αυτοδυναμία - πολυσυλλεκτικότητα» που θα είναι η τριπλέτα που θα ακούγεται το επόμενο διάστημα όλο και πιο συχνά από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχοντας ως βασικό όπλο στη φαρέτρα του την έως τώρα υπεροχή του σε όλους ανεξαιρέτως τους νευραλγικούς δείκτες, όπως την εμφανίζει το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός ποντάρει στην ικανότητά του να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως ο σταθερός τιμονιέρης σε περιβάλλον διεθνούς τρικυμίας. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην υπερ-απόδοση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την αποφυγή ενός οδυνηρού σεναρίου στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρέχει ουσιαστικές ενέσεις στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η αποτελεσματική κυβερνητική στήριξη σε όλους όσοι πλήττονται από την κρίση προσθέτει πόντους στο αφήγημα της αξιοπιστίας που χτίζει επιμελώς τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, αλλά και με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι το ένα εσωτερικό μέτωπο.
Το δεύτερο αφορά στα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που άπτονται της όξυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.
Εδώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ένα νέο γύρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εταίρων και συμμάχων, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πως η ρητορική όξυνση της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της Ελλάδας αυξάνεται συνεχώς. Ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου, αλλά και του τακτικού στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 του ίδιου μήνα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους μίας πιο συντονισμένης, θεσμικής και επίσημης αντίδρασης, καθώς κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως δε θα μείνει αναπάντητη η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας, καθ’ όσον η Τουρκία οδεύει προς τις εκλογές του 2023. Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και η αποστολή επιστολής προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στην οποία θα καταγράφονται με τρόπο διεξοδικό οι κύριοι άξονες της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας, αλλά και οι προφανείς κίνδυνοι σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο από την επιδίωξη της Άγκυρας να επαναχαράξει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στη νέα όξυνση από τη μεριά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απείλησε ευθέως τόσο την Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ επαναφέροντας τις έωλες τουρκικές διεκδικήσεις επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Με το αυστηρό μήνυμα να στέλνεται προς την Άγκυρα κατά την τελετή ονοματοδοσίας του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», εις μνήμην του αδικοχαμένου Παναγιώτη Βλαχάκου, που έχασε τη ζωή του στην κρίση των Ιμίων. «Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Στον 21o αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό αλλά και με βλέμμα προς τη στρατηγική της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας εντάσσεται και η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας στη Σόφια, όπου αναμένετο να δώσουν το παρών οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μία κίνηση που επιβεβαιώνει το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και την αναβάθμιση της χώρας μας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη, αλλά και το ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια και την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής.
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων
Το τρίτο μέτωπο αφορά στη συνέχιση της πολιτικής προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που ενισχύει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση των επενδυτικών σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έως το 2030 και θα δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός έδωσε και το στίγμα αυτών των κινήσεων, λέγοντας ότι οι επενδύσεις ειδικά σε τομείς αιχμής «αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση». Σημείωσε δε ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια. Θυμίζοντας το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πληροφορικής της Deutsche Telekom, τις στρατηγικές κινήσεις όλων των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας πληροφορικής, όπως της Microsoft, της Cisco και της Amazon σε data centers, σε υποδομές Cloud, και άλλες εταιρείες όπως η Digital Realty που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Πέραν της δημιουργίας Cloud Region και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «ο δρόμος δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Πρόκειται για μία διαρκή, προωθητική, μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022