Εκδήλωση μνήμης των θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Πανελλαδικό Σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα».
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται ή καταστρέφονται εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων στους ελληνικούς δρόμους, σ’ έναν «αιματηρό πόλεμο» που μοιάζει να μην έχει τέλος. Δεν είναι τολμηρό να πει κανείς ότι η οδήγηση στους δρόμους της χώρας μας ισοδυναμεί με ένα από τα πιο επικίνδυνα extreme sports.
Συγκεκριμένα, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς, μιας και, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 το πρώτο οκτάμηνο του 2024.
Πάνω από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024 με αποτέλεσμα 12 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών.
Στο προσκήνιο αναδεικνύεται η ανάγκη για αφύπνιση της κοινωνίας, για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια, σε μια προσπάθεια μείωσης και εντέλει εξάλειψης, μιας από τις σημαντικότερες πηγές θανάτων στον πλανήτη.
Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων στη Θεσσαλονίκη
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα», του οποίου τα περισσότερα μέλη έχουν χάσει αγαπημένο τους πρόσωπο σε τροχαίο, αγωνίζεται για την στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, τη συλλογική κινητοποίηση για την πρόληψη των οδικών ατυχημάτων και ακολούθως για τη μείωσή τους.
Με σύνθημα «Κανένας θάνατος και σοβαρός τραυματισμός στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός! ΘΥΜΗΣΟΥ - ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ - ΔΡΑΣΕ», μέλη του συλλόγου και εθελοντές συναντήθηκαν, το μεσημέρι της Κυριακής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να τιμήσουν και φέτος εκείνους που λείπουν και αυτούς που σημαδεύτηκαν για πάντα από τη μηχανοκίνητη βία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα τροχαίων συγκρούσεων.
Οι άνθρωποι που σκοτώνονται δεν είναι μόνο νούμερα
Ο Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του πανελλαδικό συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ανέφερε πως «οι άνθρωποι που σκοτώνονται στα τροχαία δεν είναι μόνο νούμερα αλλά ψυχές για αυτό και τιμούμε την μνήμη τους. Θέλουμε να φέρουμε το ζήτημα στην επικαιρότητα ανθρώπων που χάνονται και κυρίως νέα παιδιά ηλικιών από 5-29 ετών.
Εμείς χάσαμε τους δικούς μας αλλά θέλουμε να μην χαθούν αλλά παιδιά. φωνάζουμε εδώ και 15 χρόνια αλλά δεν μας ακούνε πολλοί.
Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε σεβασμό στα θύματα, ασφαλή μετακίνηση όπως επίσης και πολιτικές πρόληψης που θα εκμηδενίσουν τις συγκρούσεις.
Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και η αυστηροποίηση των ποινών. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αν σκοτώσεις κάποιον δεν οδηγείς ξανά. Πρέπει επιτέλους η οδική ασφάλεια να γίνει κουλτούρα».
Χάνονται δύο άνθρωποι την ημέρα σε τροχαία δυστυχήματα
Ο κ. Μπένος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που παίρνει διαστάσεις και στην Θεσσαλονίκη: στην εγκατάλειψη του θύματος στην άσφαλτο, το οποίο στην χώρα μας θεωρείται πλημμέλημα.
«Λένε εδώ και καιρό για αυστηρό ποίηση των ποινών αλλά δεν γίνεται τίποτα. Αλλά πριν από αυτό είναι σημαντικό να εφαρμόζονται οι ποινές.
Το 2023 είχαμε 650 θα θύματα και με μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε 450. Υπολογίζουμε ότι χάνονται δύο άτομα την ημέρα. Δηλαδή τον χρόνο έχουμε 12 Τέμπη.
Είμαστε στις χειρότερες χώρες στην Ευρώπη στο θέμα αυτό».
Στη σημερινή παρέμβαση διαμαρτυρίας παρευρέθησαν και μαθητές, μαθήτριες και καθηγήτριες, καθηγητές του 2ου Γενικού Λυκείου Στ Μ. Ναιαυρούπολης, οι δημοτικές κινήσεις «Πόλη Ανάποδα» και του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Οικολογία Αλληλεγγύη» του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Πόλη Αλλιώς» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, η «Ένωση Πεζών», οι “Street Panthers”, το Δίκτυο SOSε Τα Δέντρα, ο Κοινωνικός χώρος Οικόπολις, Gymnosophy - Γυμνή Ποδηλατοδρομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σε μια συμβολική κίνηση δόθηκαν στους παρευρισκόμενους μαύρα μπαλόνια, τα οποία απελευθερώθηκαν στη μνήμη των θυμάτων που έχουν χαθεί ως τωρα.
Παράλληλα, στην σημερινή παρέμβαση συμμετέχουν αφιλοκερδώς Το Κρουστόφωνο και οι μουσικοί: Νίκη Μπραβάκη, φωνή, Χάρης Καπετανάκης, σαξόφωνο, Oleg Chaly, πλήκτρα Νικόλας Γέρσος, μπάσο Γιάννης Παπαγεωργίου, ντραμς.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα σε τροχαία
Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων, μια ημέρα που ενώνει όλο τον κόσμο και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της οδήγησης και την ανάδειξη των συνεπειών που έχουν τα τροχαία ατυχήματα.
Από το 1993 «ανεπίσημα» και από το 2005 «επίσημα» η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι αφιερωμένη στα θύματα των τροχαίων, ωστόσο φέτος στη χώρα μας η ημέρα αυτή συνέπεσε με την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και οι εκδηλώσεις μετακινήθηκαν χρονικά.
Μετά το τέλος της σημερινής εκδήλωσης θα ακολουθήσει ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας από φορείς της πόλης, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση κατάργησης τού ποδηλατόδρομου στη Λεωφόρο Νίκης.