Στην ανάγκη διαβούλευσης και κοινού σχεδιασμού για την συγκρότηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου απέναντι στην κρίση αναφέρθηκε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ημερίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» και του makthes.gr.
Την διαφορετική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στα θέματα της οικονομίας σχολίασε δεικτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Συμφωνούμε επιτέλους ότι λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018 η χώρα έχει 10 – 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το πρόβλημα στην οικονομία της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που εξασφαλίζει την ποιότητα και την ποσότητα των επενδύσεων που θα θέλαμε» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, η οποία προηγήθηκε, σημείωσε πως «σωστά έγινε διαφοροποίηση σε Ελλάδα και Ευρώπη, ότι έχουμε χαμηλές επενδύσεις ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά ξέχασε να μας πει πως σε όλη την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο έχουμε μια φάση του καπιταλισμού που οι επενδύσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Αναφερόμενος στην κρίση που βιώνει η Ευρώπη ο πρώην ΥΠΟΙΚ διαπίστωσε πως «έχουμε πρόβλημα στην ποιότητα των επενδύσεων. Δεν εξασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις θα έρθουν με θέσεις εργασίας και με μισθούς που θέλουμε». «Ακόμα και στο Eurogroup που δεν είναι το πιο προοδευτικό φόρουμ συζητάγαμε γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό, σε συνάρτηση με την ανάγκη για πολιτιστική ανάπτυξη. «Η συζήτηση για το Μετρό με ξεπερνά, έχουμε μια ολόκληρη συζήτηση για την Ελλάδα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και με το που μπαίνει το θέμα πως θα προστατέψουμε την κληρονομιά μας το ξεχνάμε» δήλωσε τονίζοντας πως «δεν βλέπω τα κινήματα για τις Πρέσπες να βγουν και να πουν για την προστασία της ελληνικότητας».
Αναφορικά με την περιφερειακή ανάπτυξη ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «έχουμε μια άνιση περιφερειακή ανάπτυξη» καθώς «υπάρχουν πόλοι ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό και ολόκληρες περιφέρειες που δεν έχουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τις μεταφορές».
Σε σχέση με την απάντηση στην κρίση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως «αυτό που χρειάζεται είναι thinking capacity. Ουσιαστικά είναι η δυνατότητα μιας περιφέρειας, μια χώρας, να καταλάβει τα προβλήματα και συλλογικά να δει πως θα αντιμετωπιστούν».
«Μετά την είσοδο στο ευρώ ήταν προφανές ότι ξεκινούσε η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας. Δεν υπήρξε αυτή η διαδικασία για να το εντοπίσει και να μην πάμε στη δεκαετία ελλειμμάτων» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Παράλληλα άσκησε κριτική στον κ. Σκυλακάκη σε σχέση με την μη αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που δημιουργεί για την οικονομία. «Δεν ακούσαμε από τον κ. Σκυλακάκη τη λέξη Βόρεια Μακεδονία. Βοηθάει; Εντάσσεται στις προοπτικές για ανάπτυξη; Να μην κρυβόμαστε σαν να μην έγινε τίποτα και να μην πούμε καν τη λέξη Βόρεια Μακεδονία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που συγκρότησε η προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε πως «παρουσιάσαμε στους θεσμούς και δημοσιεύτηκε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο που έχει τρεις μεγάλες προτεραιότητες. Επενδυτικό κλίμα και περιβάλλον, καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, και αλλαγή του δημόσιου τομέα με μεταρρυθμίσεις».
Καταληκτικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως «θα είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα αν φορείς, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιμελητήρια δεν μπορούν να συζητάνε, να δίνουν έγκαιρα λύσεις στα προβλήματα». «Ακόμα και η συζήτηση με έντονες διαφοροποιήσεις και αντιπαλότητες όταν κοιτάμε τα προβλήματα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία» συμπλήρωσε.
«Είναι ευχολόγιο ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι σημαντική. Δεν υπάρχουν οι θεσμοί και οι πολιτικές που αντιστρέφουν την ιστορία τα τελευταία 40 χρόνια που είχαν τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σχέδιο με προτεραιότητες», και αυτό να προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο όλων των φορέων.
Απαντώντας στην δευτερολογία του υφυπουργού Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «έχει καταρρεύσει παντού το μοντέλο ότι με την μείωση των φόρων θα έρθουν επενδύσεις. Έχουμε συνεχώς ένα μοντέλο που βασίζεται σε αυτό, έχουμε κακές επενδύσεις για το περιβάλλον και την εργασία και είμαστε θεατές ξανά στο ίδιο έργο. Απέτυχε παντού αυτό το μοντέλο από το 1990». Έκανε επίσης λόγο για ένα ισορροπημένο μοντέλο με τους φόρους και την ποιότητα και ποσότητα της ανάπτυξης.