Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνική υπόθεση» το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και επανέφερε για ακόμη μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησής τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε επίσης πως η Άγκυρα με τη Λιβύη κινήθηκαν μαζί για να διαμαρτυρηθούν για τις σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Ελλάδα νότια της Κρήτης.
Ο κ. Τσαβούσογλου στην ομιλία του στη συζήτηση στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό, ζήτησε ενότητα στο θέμα των νησιών του Αιγαίου και είπε: «Το θέμα αυτών των νησιών του Αιγαίου είναι εθνική υπόθεση. Μη συμπεριφέρεστε με τρόπο που θα κάνει την Ελλάδα ευτυχισμένη. Ας μην προσπαθήσουμε να στριμώξουμε ο ένας τον άλλον με τρόπο που θα ωφελήσει την Ελλάδα».
Νότα διαμαρτυρίας
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας –αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά τη δεκαετία του 1960– δήλωσε ότι η χώρα του έδωσε νότα διαμαρτυρίας το 1975 και τόνισε: «Για πρώτη φορά στην κυβέρνησή μας αναφέραμε την παραβίαση αυτών των νησιών, των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, από την Ελλάδα στις επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ και για πρώτη φορά το συνδέσαμε με την κυριαρχία τους. Λέμε “στείλαμε τρεις επιστολές στον ΟΗΕ”. Τώρα το συνδέουμε με την κυριαρχία και λέμε: “Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”».
Επίσης άσκησε κριτική και στις ενστάσεις της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφτηκε στην Τρίπολη τον Οκτώβριο. «Την περασμένη εβδομάδα, ενόψει της απόφασης της Ελλάδας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη, η Λιβύη έλαβε μέτρα για να υπερασπιστεί τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία. Και πάλι, την περασμένη εβδομάδα, περιέργως, η Ελλάδα παραπονέθηκε στον ΟΗΕ για τη συμφωνία υδρογονανθράκων που υπογράψαμε με τη Λιβύη τον Οκτώβριο», σημείωσε.
Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλησε να δείξει πως Αγκυρα και Τρίπολη βρίσκονται σε σύμπνοια: «Αμέσως μετά, μαζί με τη Λιβύη, στείλαμε την κοινή μας απάντηση σε αυτή την επιστολή στον ΟΗΕ με τους μόνιμους αντιπροσώπους μας στη Νέα Υόρκη».
«Η διαφορά, όμως, είναι ότι η επιστολή της Ελλάδας περιέχει δημαγωγία, όπως και η απάντησή της στις επιστολές που δώσαμε για τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, ενώ η επιστολή μας περιέχει νομικά επιχειρήματα. Αυτό το επίτευγμα θα καθορίσει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.
Ρωσική στήριξη
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε τη στήριξη της Ρωσίας και συζήτησε τα αμοιβαία βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν στη βόρεια Συρία, όπου η Αγκυρα επιδιώκει να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ζητήσαμε τη στήριξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να λάβουμε αμοιβαίες αποφάσεις και ίσως να ενεργήσουμε από κοινού» στη βόρεια Συρία, είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
Πηγή: Kathimerini.gr