Παραγγέλλεις στο πολυτελές εστιατόριο πλούσια πιατέλα mixed grill.Και από εκεί και μετά αρχίζουν οι επιλογές.
Διαλέγεις τηγανιτό κοτόπουλο αλά αμερικαίν και είσαι στο κομάτι του μελοδράματος. «Η όμορφη Λουντμίλα ,που στα χέρια της πεθαίνει ο πυροσβέστης άνδρας της Βάσια από έκθεση σε ραδιενέργεια».
Διαλέγεις «βρώμικο» λουκάνικο και βγαίνεις τετ-α-τέτ με το γουέστερν σπαγέτι.
«Όπως η άτυχη Λουντμίλα προέρχεται από το παραδοσιακό αμερικάνικο μελόδραμα,έτσι και ο αψύς γεμάτος βαρβατίλα Ρώσσος ανθρακωρύχος(που παραπέμπει στους Πέντρο Αρμεντάριζ και Φόλκο Λούλι)» είναι μαζί με τους άνδρες του ο επαναστάτης του σπαγγέτι.
Διαλέγεις εκλεκτό φιλέτο μόσχου και πέφτεις πάνω στους δύο επιστήμονες (άνδρας και γυναίκα και λίγο αστραπιαίο φλέρτ ) και πέφτεις στο παραδοσιακό νουάρ μελόδραμα.
Επιλέγεις λιπαρή πανσέτα και πέφτεις στις ταινίες με τα ζόμπι (οι νεκροζώντανοι του Τσερνομπίλ)
Διαλέγεις σουτζουκάκια της συμφοράς και παίρνεις ταινία καταστροφής και τρόμου.Επιλέγεις μπιφτέκι και σούρχεται η σοβαροφάνεια του ντοκιμαντέρ.Επιλέγεις φιλέτο γαλοπούλα και εισπράττεις άπειρες όσες καταγγελίες.
‘ Όλα όμως τόσο δυτικά και τόσο αμερικανικά.Ο κομματικός,που από σκληρός γίνεται καλός,ο τύπος της KGB που μιλάει για τον κύκλο των παρακολουθήσεων χωρίς νόημα.Ο επιστήμονας (δυστυχώς δεν έρχεται από τις «9 μέρες ενός χρόνου» του Ρόμ)που ισορροπεί έντεχνα τις διαδικασίες
ΥΓ.Η αλήθεια είναι πως η αντίδραση ,παρά την γραφειοκρατία,ήρθε ταχύτατα σε 50 ώρες και αυτά που πρέπει να προσεχθούν ήδη έχουν απωλεσθεί.
1)Η έννοια της απόλυτης πειθαρχίας.2)Η διερεύνηση κάθε μυστηρίου.3)Η συνειδητή θυσία ατόμων για το καλό του συνόλου.4)Η ταχεία εκτέλεση εντολών και κατασκευών.5) Α και κάτι άλλο.Το γηραλέο απολίθωμα ,δηλαδή κομματική η αρχή με την ξύλινη γλώσσα δεν είναι ούτε κριτική,ούτε καταγγελία αλλά άποψη.Το παλιό ,όσο κι αν αντιστέκεται ,αποχωρεί ,δίνει την θέση του στο άλλο, το νέο ,το εκσυγχρονισμένο και ιδίως το επιστημονικά τεκμηριωμένο και το μορφωμένο.
ΥΓ.Και το κλασικό επιμύθιο.Πόσοι σύγχρονοι ΄Ελληνες θα επέλεγαν να θυσιαστούν για το καλό του συνόλου και της πατρίδας;Το είδαμε στην δεκαετή κρίση ,γιαυτό να συγκρατούμε τα λόγια και τις κρίσεις μας.