Με μία σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των υποκλοπών, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «θράσος και δειλία». Είπε συγκεκριμένα: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας: «Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».
Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».
Δευτερολογία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε τη σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα "αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο", ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι "δεν ξέρω ή όχι;"». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.
Αφού ο κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο για την τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο βήμα της Βουλής κάνοντας μία δήλωση: «Εκφράζω την βαθύτατη ανησυχία μου γιατί έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα στον πρωθυπουργό -αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων-, αλλά φρόντισε να μην απαντήσει και να εξέλθει της αίθουσας. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν παίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα».
Για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ. Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως το Βήμα και τα ΝΕΑ. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;».
Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».
Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίος πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».