Η Τυνησία επέβαλε σήμερα περιορισμούς στο πόσιμο νερό και απαγόρευσε τη χρήση του στη γεωργία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στη σοβαρή ξηρασία που πλήττει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.
Η Τυνησία, που υποφέρει για τέταρτη χρονιά στη σειρά από σοβαρή ξηρασία, κατέγραψε πτώση της στάθμης του νερού στα φράγματα γύρω στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ή στο 30% της μέγιστης δυνατότητάς τους, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τα μέσα Μαρτίου 2023, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας, Χαμάντι Χαμπίμπ.
Το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε επίσης τη χρήση πόσιμου νερού για το πλύσιμο αυτοκινήτων, το πότισμα κήπων και τον καθαρισμό δρόμων και δημόσιων χώρων. Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο και φυλάκιση από έξι ημέρες μέχρι έξι μήνες.
Κάτοικοι δήλωσαν πως οι τυνησιακές αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες διακόπτουν την παροχή πόσιμου νερού τη νύχτα σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις στην προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση, μια κίνηση που έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Η απόφαση απειλεί να πυροδοτήσει κοινωνική ένταση σε μια χώρα ο λαός της οποίας υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη οικονομία.
Το φράγμα Σίντι Σάλεμ στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει ρόλο κλειδί στην παροχή πόσιμου νερού σε αρκετές περιοχές, βρίσκεται μόνο στο 16% της μέγιστης χωρητικότητάς του των 580 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η συγκομιδή σιτηρών της Τυνησίας θα είναι "καταστροφική", με τη σοδειά να μειώνεται στους 200.000-250.000 τόνους φέτος από 750.000 τόνους το 2022, δήλωσε χθες Πέμπτη στο Reuters ο Μοχάμεντ Ρτζαϊμπία, στέλεχος της ένωσης αγροτών.