ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τζιτζικώστας: Για την Κεντρική Μακεδονία, αν χρειαστεί, θα συγκρουστώ αλλά και θα συνεργαστώ

Φανή Σοβιτσλή21 Απριλίου 2019

Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει έργα και δράσεις με επίκεντρο τον πολίτη, να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ενώ οραματίζεται την επόμενη τετραετία να χτίσει μία περιφέρεια όπου θα γίνουν νέες επενδύσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας μιλά στη «ΜτΚ» για όλα: για τους νέους του στόχους, τις προτεραιότητές του ενόψει ακόμη μίας θητείας, για τη συνεργασία του με όσους συμφωνούν με το όραμα της «Αλληλεγγύης», ενώ ξεκαθαρίζει πως θα συγκρούεται, όταν αυτό χρειάζεται, με την εκάστοτε κυβέρνηση, για να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών και της Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί «τα ζητήματά της είναι πάνω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα».

Στον πρόσφατο απολογισμό σας για τα πεπραγμένα του 2018 δηλώσατε ότι η το 2019 θα είναι χρονιά ορόσημο για σημαντικές διεκδικήσεις και την περαιτέρω ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το στοίχημα για την επόμενη τετραετία;

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο που υλοποιούμε σε όλους τους τομείς, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις υποδομές, το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον, το πόσιμο νερό, τα αντιπλημμυρικά, τα αποχετευτικά, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. 

Είναι έργα που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής όλων των συμπολιτών μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δεύτερη βασική προτεραιότητά μας είναι τα έργα για τον άνθρωπο και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, που βοηθούν τους συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση να ξανασηκωθούν και να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες και οικογένειες, παιδιά και εφήβους, άτομα με ειδικές ανάγκες, να νιώσουν ασφάλεια και να έχουν ουσιαστική βοήθεια: με δομές όπως τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με δεκάδες χιλιάδες θέσεις σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες και νέους που έχουν υποστεί βία ή εκφοβισμό, καθώς και με νέες δομές όπως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά με σύνδρομο Down. 

Τρίτη και εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι φυσικά η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ονομάσαμε το 2019 «Έτος Επιχειρηματικότητας» για την Κεντρική Μακεδονία και αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους 130 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτώντας τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων του τόπου μας, για να αναπτυχθούν, να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η Κεντρική Μακεδονία που εμείς οραματιζόμαστε και όλοι μαζί χτίζουμε είναι μια πραγματικά σύγχρονη και ανθρώπινη περιφέρεια. Σύγχρονη, με νέες επενδύσεις, με δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, με καινοτομία, με χώρο δημιουργίας και θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους, με υψηλού επιπέδου έρευνα στα πανεπιστήμια, με ισχυρό πρωτογενή τομέα και ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών που υποστηρίζει τις εξαγωγές, το εμπόριο, τον τουρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα, την εξωστρέφεια. 

Ανθρώπινη, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα νοσοκομεία και τα σχολεία, με στήριξη της οικογένειας και πρόσβαση ακόμα περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με κοινωνική αλληλεγγύη, μέριμνα και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Καινοτομία, νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικότητα είναι ακόμη ένας τομέας στον οποίο επενδύετε. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί πως παρότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, για να γίνει η Θεσσαλονίκη κέντρο τεχνολογίας, τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά. Εσείς πώς θα διαχειριστείτε τα κονδύλια που έχετε στη διάθεσή σας, για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, δεν είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα, πολλά λόγια είχαν ειπωθεί παλιότερα. Άλλωστε το γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις σε χρηματοδότηση της έρευνας και ακόμα χειρότερα η έρευνα που παράγεται στη χώρα μας δεν φτάνει σχεδόν ποτέ στην αγορά ως καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία, γιατί μέχρι τώρα η σύνδεση πανεπιστημίων και πραγματικής οικονομίας ήταν ταμπού. 

Εμείς σπάσαμε αυτά τα ταμπού και τις παρωχημένες ιδεοληψίες και χρηματοδοτούμε με ευρωπαϊκούς πόρους την έρευνα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτομίας, που θα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις τοπικές μας επιχειρήσεις, θα δώσει ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων, κλείνοντας τη μεγάλη πληγή της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό, που πλέον θα μπορούν να επιχειρήσουν, να δημιουργήσουν και να τολμήσουν στον τόπο τους. 

Ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που στην πράξη και όχι στα λόγια ένας φορέας, και συγκεκριμένα η ΠΚΜ, οργανωμένα και με σχέδιο αναπτύσσει την καινοτομία ως τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Στην προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είναι αρωγός μας, αφού επιμένει να μην εφαρμόζει τις προτάσεις που της καταθέσαμε και ειδικά την εμπεριστατωμένη και δυναμική πρόταση για την καθιέρωση ενός χαμηλού οριζόντιου φορολογικού συντελεστή 10% για τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ακόμα και έτσι, όμως, εμείς συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε.

Η ΠΚΜ για Πέμπτη συνεχή χρονιά κατέκτησε πανελλαδική πρωτιά στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Επειδή έχετε πει, κατ’ επανάληψη, ότι τα χρήματα αυτά κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία και σε έργα που δίνουν θέσεις εργασίας, πιστεύετε ότι αυτό το εισπράττει ο πολίτης και, αν ναι, τότε γιατί η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα;

Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα γιατί οι πολιτικές της κυβέρνησης, η υπερφορολόγηση, οι εισφορές, το υψηλό ΦΠΑ, το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττουν την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα και ως συνέπεια, ειδικά στον τόπο μας, στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε μεταναστεύουν στις όμορες χώρες. 

Σκεφτείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε καταφέρει να αξιοποιήσει τόσο αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους και τα χρήματα αυτά δεν είχαν έρθει στην πραγματική οικονομία μας. Οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Και αυτό για παράδειγμα γιατί δεν θα είχαν χρηματοδοτηθεί οι επενδύσεις 1.358 τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Δεν θα είχαν χρηματοδοτηθεί ούτε οι 152 νέες επενδύσεις στον τουρισμό, δεν θα είχε επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών και η αύξηση των τουριστών, δεν θα είχαν ολοκληρωθεί τα περίπου 1.000 μικρά και μεγάλα έργα που υλοποίησε και υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με την υλοποίηση λοιπόν όλων αυτών των δράσεων και των έργων καταφέραμε να δημιουργήσουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Πίσω λοιπόν από τους αριθμούς και τις πρωτιές που πετύχαμε, πίσω από τα έργα που ολοκληρώσαμε υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι. Υπάρχουν δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές, που με τα νέα σχολεία κάνουν μάθημα σε καλύτερες συνθήκες. Υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς που εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά, με τα νέα χειρουργεία, τις υπερσύγχρονες μονάδες θεραπείας, τον εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που χρηματοδοτήσαμε για τα νοσοκομεία. Υπάρχουν αγρότες που φτάνουν πιο εύκολα στις καλλιέργειες και την παραγωγή τους με τα 28 έργα αγροτικής οδοποιίας, που χρηματοδοτούμε. Υπάρχουν επενδύσεις που ξεκινούν να υλοποιούνται με την απλοποίηση των διαδικασιών και την υποστήριξη της «υπηρεσίας μίας στάσης», που δημιουργήσαμε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Την τελευταία πενταετία έτρεξαν πολλά έργα και υποδομές σε ολόκληρη την περιφέρεια. Ωστόσο σήμερα παραμένει σε κακή κατάσταση το οδικό δίκτυο, ενώ μεγάλα τμήματα δρόμων είναι βυθισμένα στο σκοτάδι. Είστε ικανοποιημένος από αυτήν την εικόνα και πώς σκοπεύετε να την αλλάξετε;

Δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα, όπως δεν είμαι ικανοποιημένος και από τον τρόπο που χειρίστηκε το κεντρικό κράτος τα θέματα του οδικού δικτύου τις προηγούμενες δεκαετίες, πριν από την κρίση, που υπήρχαν και χρήματα και δυνατότητες παρέμβασης για να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όταν το οδικό δίκτυο μεταφέρθηκε από το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες, πρώτον βρισκόταν σε κακό χάλι και δεύτερον η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν συνοδεύτηκε ποτέ από τους αντίστοιχους απαραίτητους πόρους που απαιτούνταν για τη στοιχειώδη έστω συντήρησή του.

Ως διοίκηση της περιφέρειας από τη μία πλευρά, λοιπόν, με αδιάκοπη και έντονη διεκδίκηση καταφέραμε πρόσφατα να εξασφαλίσουμε πόρους από το κεντρικό κράτος, τους οποίους αμέσως ξεκινήσαμε να αξιοποιούμε για τη συντήρηση του οδικού δικτύου και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε έργα σε χιλιάδες χιλιόμετρα και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Από την άλλη πλευρά αξιοποιήσαμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το κορυφαίο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, τους ευρωπαϊκούς πόρους και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μία σειρά από μεγάλα οδικά έργα όπως ο ανισόπεδος κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας - Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και η νέα είσοδος του Κιλκίς, το οδικό τμήμα Πατρίδα - Νάουσα στην Ημαθία, η παράκαμψη Πολυγύρου στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και πολλά άλλα. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό στο θέμα που αναφερθήκατε, τον ηλεκτροφωτισμό: 

Το πρόγραμμα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για τον ηλεκτροφωτισμό, για να έχουμε πιο φωτεινούς δρόμους με LED, με χαμηλότερο κόστος και λιγότερη χρήση ενέργειας, που λύνει οριστικά και το καθημερινό πρόβλημα κλοπής των καλωδίων χαλκού, που είχε ως αποτέλεσμα τις σβηστές λάμπες, προχωράει χάρη στη δική μας επιμονή και ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις, για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση, η οποία καθυστέρησε να εγκρίνει το ΣΔΙΤ που προτείναμε, για περισσότερους από δώδεκα μήνες. Είμαι ικανοποιημένος λοιπόν από τον αγώνα και την προσπάθεια που κάνουμε και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά, για να λύσουμε και αυτά τα προβλήματα.

Λέτε συχνά ότι η αυτοδιοικητική σας παράταξη, η «Αλληλεγγύη», ξεκίνησε και συνεχίζει πέρα και έξω από κόμματα, ενώ την ίδια ώρα έχετε την επίσημη στήριξη της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, που δήλωσε πρόσφατα ότι θα είστε ο επόμενος περιφερειάρχης. Πώς αισθάνεστε με αυτό;

Η «Αλληλεγγύη» είναι μία πραγματικά αυτοδιοικητική και αυθεντικά υπερκομματική περιφερειακή παράταξη με έργο και σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία και είναι ανοιχτή στη στήριξη όσων πιστεύουν ότι πέτυχε ως διοίκηση. Στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από όλο το φάσμα της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, ικανοί και επιτυχημένοι επαγγελματικά, που ξέρουν να δίνουν μάχες και να κερδίζουν, που συνδυάζουν την εμπειρία με φρέσκες ιδέες και οι οποίοι, αν και προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες, μοιράζονται τον κοινό μας στόχο να δυναμώσουμε τη Μακεδονία, να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους. 

Έχουμε υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, παρουσιάζουμε παράλληλα το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα της Κεντρικής Μακεδονίας, είμαστε μία δεμένη ομάδα που θα κάνει ακόμα περισσότερο έργο και όσοι αναγνωρίζουν αυτά που πετύχαμε και συμφωνούν με το σχέδιό μας για το μέλλον, είναι ευπρόσδεκτοι να μας στηρίξουν.

Οι βολές εναντίον σας αυτήν την περίοδο από τους ανθυποψήφιούς σας αφορούν δυο θέματα: στο ότι αρνείστε τον προεκλογικό διάλογο, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για μείζονα ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, και πως η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για έργα και υποδομές είναι φούσκα κενής επικοινωνίας. Τι τους απαντάτε;

Δεν αρνήθηκα ποτέ κανέναν διάλογο και το απέδειξα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ο διάλογος στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και ο διάλογος με την ίδια την κοινωνία και όλους τους φορείς ήταν η βάση κάθε δράσης, κάθε έργου, κάθε πολιτικής πρωτοβουλίας που αναλάβαμε. Και αυτήν τη στιγμή διάλογο κάνουμε, απευθυνόμενοι στον κόσμο, ο οποίος είναι και αυτός που θα μας κρίνει. 

Είμαι λοιπόν υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που δεν περιορίζεται σε παράλληλους δίλεπτους μονολόγους, αλλά δίνει πραγματικά την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ενημερωθούν, να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος να κάνει έργο, να υπηρετήσει τον τόπο και το κοινωνικό σύνολο, να προασπίσει τα συμφέροντα της Κεντρικής Μακεδονίας και να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα για το παρόν και το μέλλον όλων των πολιτών. 

Εμείς αυτό υπηρετούμε, αυτή είναι η φιλοσοφία μας και θα συνεχίσουμε να μιλάμε θετικά για τον τόπο μας, με ρεαλιστικό σχέδιο, κοστολογημένες προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις, όπως ακριβώς κάνουμε όλα τα χρόνια, πετυχαίνοντας τις μικρές και μεγάλες νίκες για τον τόπο μας, την πρωτιά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων, την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, την αύξηση των εξαγωγών. 

Το γεγονός λοιπόν ότι αυτές τις αναμφισβήτητες επιτυχίες τις έχουν αναγνωρίσει και έχουν πιστώσει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όλοι οι θεσμικοί φορείς, από τα επιμελητήρια, τα υπουργεία και την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ΕΣΠΑ Κορίνα Κρέτσου, μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ομόφωνα ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονία ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», είναι νομίζω και η καλύτερη απάντηση στην ερώτησή σας.

Το τελευταίο διάστημα έχετε συγκρουστεί με την κυβέρνηση για μία σειρά από ζητήματα όπως η «Συμφωνία των Πρεσπών», η Αμφίπολη, τα διόδια και άλλα. Η στάση σας αυτή είναι και αντιπολιτευτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα αντιμετωπίσετε τα ζητήματα με τον ίδιο τρόπο σε μία κυβέρνηση ΝΔ, που μπορεί να προκύψει μετά τις εκλογές.

Τα ζητήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι πάνω και πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα. Είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι, για αυτό και έχω πει ότι είμαι έτοιμος και να συγκρουστώ και να συνεργαστώ με την εκάστοτε κυβέρνηση, για να προασπίσω τα συμφέροντα των πολιτών και της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό έπραττα πάντοτε. Και τώρα, αλλά και παλιότερα. Αυτό θα κάνω και αύριο, ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και ποιο κόμμα θα κυβερνά. Η Κεντρική Μακεδονία δεν θα γίνει ποτέ η περιφέρεια που θα λέει «ναι σε όλα», θα λέει «ναι» όταν πρέπει και «όχι» όταν χρειάζεται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Απριλίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.