«Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας: Ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στην εκδήλωση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Ευρωπαίες Επίτροποι Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και Ενέργειας Kadri Simson, οι Περιφερειάρχες Αττικής Γιώργος Πατούλης, Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα του ρόλου της ΔΕΘ ως πόλου εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και ως σημείου αναφοράς για την οικονομία και για τη χώρα, επισημαίνοντας τη σημασία του έργου της διοίκησής της και ειδικά του Προέδρου της, Τάσου Τζήκα.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της υγειονομικής κρίσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε λεπτό για το κοινό όραμά μας, τη δημιουργία της Μακεδονίας του 2030. Μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης, που χτίζουμε υλοποιώντας 8.514 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, σε όλους τους τομείς, από το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την εκπαίδευση, μέχρι τις υποδομές, την καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να χτίζουμε πάνω στις μικρές και μεγάλες νίκες που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια:
-την εκτόξευση της απορρόφησης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων,
-τις διαδοχικές πρωτιές στις αφίξεις τουριστών,
-την αύξηση κατά 50% των εξαγωγών μας,
-την αύξηση κατά 14% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2014-2019», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις και στην επόμενη μέρα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «αυτή τη στιγμή ανατέλλει ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος ευκαιριών, αλλά και πολλών και μεγάλων προκλήσεων. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Και το γεγονός ότι ενώ η πανδημία δεν έχει φύγει οριστικά, μπορούμε να συζητάμε για την επόμενη ημέρα το οφείλουμε στο θαύμα της επιστήμης, στα εμβόλια, που είναι σήμερα το μοναδικό αξιόπιστο όπλο για να ξαναβρούμε τη ζωή μας. Δεν είναι όμως μόνο η πανδημία που κάνει τη σημερινή συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας και το πληθωριστικό κύμα ανατιμήσεων που έρχεται και θα επηρεάσει τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις, το επικείμενο νέο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα που ήδη χτυπάει την πόρτα μας, οι διαρκείς και απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, οι νέες αμυντικές συνεργασίες και η επιρροή τους στις γεωπολιτικές ισορροπίες σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, η αυξανόμενη ένταση και σφοδρότητα της κλιματικής αλλαγής, ο νέος ψηφιακός κόσμος και η κυβερνοασφάλεια, συνθέτουν ένα πλέγμα προκλήσεων που ήδη βρίσκεται μπροστά μας.Η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξημερώσει. Και ο τρόπος και ο χρόνος λήψεις των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, θα καθορίσει την ίδια την ταυτότητα της».
Ο Περιφερειάρχης εστίασε και στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, που έχει ήδη αρχίσει και για πρώτη φορά οι 300 Περιφέρειες και οι 90.000 Δήμοι αποκτούν έναν νέο πιο δυναμικό ρόλο μέσα από την ισχυρή παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως πρώτος μεγάλος και προσωπικός στόχος του ως Προέδρου της Επιτροπής είναι ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης να ξεπεράσει τα στενά όρια των Ευρωπαϊκών Οργάνων, των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, και να φτάσει σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Δήμο, σε κάθε γειτονιά και γωνιά της Ευρώπης: «Ήρθε η ώρα, αντί να μιλάει η Ευρώπη για τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να ακούσει τους ίδιους τους πολίτες να μιλούν για τις πραγματικές τους ανάγκες. Και αυτή την αμεσότητα στην επικοινωνία με τον κόσμο, μόνο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να την πετύχουν, ως οι θεσμοί που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε και χτίστηκε από πάνω προς τα κάτω, το ευρωπαϊκό μέλλον όμως, αν θέλουμε να είναι καλύτερο και σταθερό, μπορεί να χτιστεί μόνο από τη βάση προς τα επάνω. Η επανεκκίνηση της Ευρώπης θα ξεκινήσει από τις Περιφέρειες και τους Δήμους της».
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία θα μπουν περισσότερα από 70 δισ. ευρώ, που θα ξεπεράσουν τα 100 αν συνυπολογιστούν οι πόροι από την ιδιωτική οικονομία. «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας είναι πιο πολλά από ποτέ. Είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και να πετύχουμε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάσει σε όλους τους πολίτες», σημείωσε.
Σε αυτή τη σπουδαία συγκυρία έρχεται ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια, σε δύο διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική και την υγειονομική, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι απέδειξαν στην πράξη ότι είναι φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας. Και αυτό αποδείχτηκε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μέσα στην πανδημία, στήριξαν τα συστήματα υγείας, άπλωσαν δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, κράτησαν ανοιχτές τις υπηρεσίες, έσωσαν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας από την κατάρρευση. Και πλέον η δύναμη και ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές, οι νέες δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περνάνε μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους».
Συμφωνίες για κοινά σχέδια δράσης
Ήδη ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ο κ. Τζιτζικώστας έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών για κοινά σχέδια δράσης, όπως:
-Για την Πράσινη Συμφωνία, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Frans Timmermans.
-Για την έρευνα και την εκπαίδευση, με την επίτροπο Mariya Gabriel.
-Για τη Συνοχή, με την Επίτροπο Elisa Ferreira.
-Για το Πράσινο Κύμα, δηλαδή την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με την επίτροπο Kadri Simson.
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 50% των δημοσίων επενδύσεων και το 30% των δημοσίων δαπανών. Το 90% των δράσεων για το περιβάλλον, περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Το 70% του συνόλου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Εμείς είμαστε αυτοί που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε τους στόχος που εξήγγειλε προχθές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο State of the Union, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, κάτι που επισήμανε και η Καγκελάριος Μέρκελ, κάνοντας ειδική αναφορά στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κατά την πρόσφατη ομιλία της. Οι Περιφέρειες είναι αυτές, που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Είναι λοιπόν η ώρα και στη χώρα μας να κάνουμε το επόμενο, μεγάλο βήμα, τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, γιατί οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να γίνουν οι ατμομηχανές της ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Το όρμα για τη Μακεδονία του 2030
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, που για τη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι περισσότεροι από ποτέ για την Κεντρική Μακεδονία και πώς μέσα από αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί το όραμά του για τη Μακεδονία του 2030: «Σας μίλησα για το όραμά μας, τη Μακεδονία του 2030. Αναφέρθηκα στα 8.500 έργα και δράσεις που υλοποιούμε. Θέλω να πω και μια κουβέντα για τους ανθρώπους της. Για τους συμπολίτες μου, τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες. Για τους ανθρώπους που δέκα χρόνια τώρα αγωνίζονται. Για τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν με πρωτοφανή σφοδρότητα από την κρίση, όμως άντεξαν. Αλλά και για εκείνους που έπεσαν και θα τους βοηθήσουμε να ξανασηκωθούν, να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία και η κρίση ανέλαβα μία ηθική και πολιτική δέσμευση απέναντί τους, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα αφήσει κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Όλοι μαζί θα βγούμε όρθιοι κι από αυτή την κρίση και θα ξαναβρούμε τη ζωή μας. Γι’ αυτό λοιπόν αυτό που θα επαναλάβω σήμερα είναι ότι ως διοίκηση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας, έχοντας ήδη καταφέρει να εξασφαλίσουμε διπλάσιους πόρους για την κοινωνική συνοχή ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, με νέο πρόγραμμα "Διέξοδος" στο νέο ΕΣΠΑ. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, με ακόμα περισσότερους πόρους και χρηματοδοτήσεις για νέες επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων επιχειρήσεων και μονάδων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία, με 100 εκατομμύρια ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και με την προσέλκυση σημαντικών νέων επενδύσεων, για να μετατρέψουμε το brain-drain σε brain-gain. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού, με ακόμα περισσότερες δράσεις, συναυλίες, παραστάσεις, μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καθηγητές, τους μαθητές και τους γονείς, με ακόμα περισσότερα σχολεία, αλλά και με εξασφάλιση θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε μεγάλα έργα υποδομής, όπως το έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει τη νέα, σύγχρονη ταυτότητα της πόλης μας. Θα συνεχίζουμε να αλλάζουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας και να δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου, όπως το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδυασμό με τους πόρους από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Και θα φροντίσουμε αυτή η παρέμβαση να φτάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες, σε όλους τους πολίτες. Μαζί χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, όπως τη θέλουμε και όπως μας αξίζει. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Συνεχίζουμε».