ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαγγέλης Τσόγκας: Ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές απέναντι στην ηγεμονία της ΝΔ

Βαγγέλης Στολάκης11 Μαρτίου 2024

Πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι ξεκάθαρα και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την επομένη θα αποτελεί όπως λέει «τον ισχυρό κεντροαριστερό πόλο εξουσίας απέναντι στην πολιτική ηγεμονία της ΝΔ» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Βαγγέλης Τσόγκας.

Ο κ. Τσόγκας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις και ξεκαθαρίζει πως το κάλεσμα συστράτευσης που έχει απευθύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απευθύνεται σε εκείνους που τις δύσκολες εποχές του ΠΑΣΟΚ το εγκατέλειψαν «μετακινούμενοι από κόμμα σε κόμμα με όρους ‘καρέκλας’ και αξιωμάτων». Τέλος, αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν το κόμμα του στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Σε τρεις μήνες θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι η δεύτερη θέση, ανεξαρτήτως ποσοστού;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά η δεύτερη θέση, αλλά να λάβουμε μία ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση στη χώρα. Σε αυτή την προσπάθεια, δεν υπάρχει εκλογικό «ταβάνι», δεν θα είμαστε με το υποδεκάμετρο το βράδυ των ευρωεκλογών. Είμαι βέβαιος όμως, ότι τα αποτελέσματα θα είναι ξεκάθαρα και από την επομένη, το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί τον ισχυρό κεντροαριστερό πόλο εξουσίας απέναντι στην πολιτική ηγεμονία της ΝΔ.

Στις δημοσκοπήσεις πάντως η διαφορά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας με τον δεύτερο είναι πολύ μεγάλη. Πού το αποδίδετε; Κάνει κάτι καλά η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτευση;

Αν ρωτήσετε τους πολίτες, και το επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, τον βαθμό ικανοποίησής τους για τα βασικά ζητήματα που οφείλει το κράτος κατ’ ελάχιστο να διασφαλίζει, όπως ο έλεγχος της αγοράς και η πάταξη της αισχροκέρδειας, η δημόσια υγεία ή η δημόσια παιδεία, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. 

Απ’ την άλλη, αν ρωτήσετε τους πολίτες για τις θέσεις της αντιπολίτευσης, το πιο πιθανό είναι να μη τις γνωρίζουν καν. Την ίδια στιγμή, τι ακούμε καθημερινά από τα κεντρικά ΜΜΕ της Αθήνας; Ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στη χώρα. Μα συγγνώμη, ακούγεται η αντιπολίτευση στη χώρα; 

Κι όταν ακούγεται κάτι στον δημόσιο διάλογο που δεν ταυτίζεται με το εκάστοτε κυβερνητικό αφήγημα, τότε διαστρεβλώνεται, απαξιώνεται και παρουσιάζεται ως αναχρονιστικό. Όμως η αλαζονεία της εξουσίας με τις μιντιακές της πατερίτσες, μπορεί να προσφέρει μία πρόσκαιρη αίσθηση υπεροχής, αλλά κάποια στιγμή φτάνει στα όρια της, γιατί πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες φτάνουν στα όρια τους. Η ΝΔ κάνει αυτήν τη στιγμή έναν τεράστιο μιντιακό πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να το ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Διότι γνωρίζει καλά ότι με το ΠΑΣΟΚ ως βασικό της αντίπαλο, οι πολίτες θα καταλάβουν ότι πια έχει απέναντί της ένα κόμμα με πρόγραμμα και σύγχρονο πολιτικό προσωπικό και όχι προσωπικό που λέει ό,τι να ’ναι και επιστρατεύει λαϊκισμούς. Και τότε θα είναι ραγδαία η πτώση της ΝΔ, γιατί πολύ απλά θα υπάρχει πλέον αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να στείλει τη ΝΔ στη θέση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, με αυτό το αφήγημα ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται πως ρίχνεται στη μάχη των ευρωεκλογών. Δεδομένης αυτής της μεγάλης διαφοράς είναι εφικτός ο στόχος;

Είμαι βέβαιος, ότι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν στην κάλπη των ευρωεκλογών, θα δημιουργήσουν, άμεσα, συνθήκες ισχυρής δυναμικής για το ΠΑΣΟΚ και οι τάσεις της ανόδου μας θα ισχυροποιούνται μέρα με τη μέρα. 

Στην πορεία μας για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες δύσκολες στροφές, πριν την τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές. Βέβαια, σας θυμίζω ότι δύο χρόνια πριν, αρκετοί προεξοφλούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχει. 

Ένα χρόνο πριν, το ερώτημα που ετίθετο ήταν «αν θα πάμε με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ» και σήμερα το ερώτημα είναι πότε θα κυβερνήσει. Η ανατροπή αυτή δεν προέκυψε στον αυτόματο πιλότο, αλλά επετεύχθη με μεγάλη προσπάθεια, με ανανέωση, με συγκεκριμένες προτάσεις και χωρίς λαϊκισμούς. Γιατί υπάρχει μία νέα γενιά στο ΠΑΣΟΚ που, όταν θα έρθει η ώρα να κυβερνήσει τον τόπο, θα το κάνει με ήθος, με προοδευτικό προσανατολισμό και με παραγωγή έργου για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.

Τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις παρακολουθείτε και πώς τις σχολιάζετε; Η συγκυρία θα ευνοήσει το κόμμα σας;

Επί της αρχής, δεν θα ήθελα να αναφερθώ στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Το μόνο πολιτικό σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι οι προοδευτικοί πολίτες της Aριστεράς και του κέντρου μπορούν να βρουν στο ΠΑΣΟΚ μια αξιόπιστη και σοβαρή λύση απέναντι στη ΝΔ. 

Και οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την αρχή του τέλους στην ασυμμετρία, που υπάρχει σήμερα στο πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή μία ΝΔ του 41% με τεράστια αλαζονεία και τα υπόλοιπα κόμματα σε χαμηλότερα ποσοστά.

Το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ σε ποιους απευθύνεται και σε ποιους όχι;

Έχουμε ανοιχτές πόρτες για όλους όσους θέλουν να εργαστούν μαζί μας σε ένα κοινό σχέδιο που θα καταπολεμά τις ανισότητες, θα ισχυροποιεί το ΕΣΥ και τη δημόσια παιδεία, θα δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για όλους και όχι τους λίγους και ισχυρούς. 

Για όλους προοδευτικούς πολίτες που παράλληλα όμως έχουν πολιτικό ήθος και κοινωνική αξιοπιστία. Όσα «προβεβλημένα» στελέχη εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ τις δύσκολες εποχές των μονοψήφιων ποσοστών μετακινούμενοι από κόμμα σε κόμμα με όρους «καρέκλας» και αξιωμάτων, είναι προφανές ότι δεν θα αποτελούν μέρος αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ γιατί καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ την ώρα που δεν είναι αντίθετο στην ίδρυσή τους;

Γιατί πολύ απλά, το νομοσχέδιο που έφερε ο κ. Πιερρακάκης δεν αναφερόταν στην ουσία μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το αντίθετο. Στην πράξη, το νομοσχέδιο δημιουργεί καθαρά κερδοσκοπικές δομές με παραρτήματα και franchise και βάζει από το παράθυρο στην ανώτατη εκπαίδευση κάποια ισχυρότατα funds, που όχι απλά είναι κερδοσκοπικά, αλλά η ίδια τους η φύση είναι να βγάζουν συνεχώς κέρδη. 

Δείτε το παράδειγμα ενός μεγάλου fund, με πολυσχιδή επενδυτική παρουσία στη χώρα μας, που συνεργάζεται με ένα πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως «οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Βάσει σχετικής γνωστοποίησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που μάλιστα έγινε κάποιες εβδομάδες πριν κατατεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, ίδρυσαν από κοινού επιχείρηση που αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή-παράρτημα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου στην Ελλάδα. 

Οπότε, έρχεται ο κ. Πιερρακάκης και τι μας λέει; Ότι ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν για να κάνουν δήθεν ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Αλήθεια, εσάς σας ακούγεται λογικό; Είναι αυτό ή δεν είναι διευθέτηση συμφερόντων; Και έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να συνυπογράψει αυτή τη διευθέτηση; 

Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά- με παράλληλη αναθεώρηση του άρθρου 16. Με κριτήρια ακαδημαϊκά, οικονομικά, γεωγραφικά και επανεπένδυση των πόρων τους στην έρευνα, στην ανάπτυξη και την καινοτομία, όπως ακριβώς γίνεται στα μεγαλύτερα μη-κρατικά πανεπιστήμια παγκοσμίως. 

Από την άλλη, ας μη ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη το 85-90% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Και η αναβάθμιση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων μας με πόρους, προσωπικό, εξοπλισμό και έρευνα θα έπρεπε να είναι η βασική μας προτεραιότητα, όχι η διευθέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.03.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.