Υπερψηφίστηκε σήμερα τα ξημερώματα, 12/11, η μείωση των δημοτικών τελών κατά 12,5% στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δέχθηκε «πυρ ομαδόν» από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το ύψος της μείωσης των δημοτικών τελών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον» Γιώργος Ορφανός τόνισε πως πρόκειται για την πρώτη πολιτική πράξη της νέας διοίκησης και σχολίασε δηκτικά: «Ωραία περάσαμε, αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες». Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων με το σχέδιο για τα τέλη και πρόκειται για «συνειδητή εξαπάτηση».
Επί τούτου, ο κ. Ορφανός παρέπεμψε σε προεκλογικές συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα, στις οποίες μιλούσε περί οριζόντιας μείωσης των τελών κατά 50% από τον πρώτο χρόνο. Κάλεσε, δε, τον κ. Ζέρβα να ζητήσει συγγνώμη από τους δημότες, διότι τους είπε ψέματα συνειδητά.
Από την άλλη, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» Αντώνης Γαζάκης κατέθεσε μία εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο επιβολής δημοτικών τελών. Απευθυνόμενος προς τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα, ο κ. Γαζάκης τόνισε πως το σχέδιό του προβλέπει ένα ευρώ για κατοικίες, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη μείωση από αυτή που προτείνει η διοίκηση του δήμου. Επίσης, η πρόταση του κ. Γαζάκη περιλαμβάνει αύξηση των δημοτικών τελών στα καταστήματα με την οποία «πετυχαίνουμε πλεόνασμα 4,6 εκατομμύρια ευρώ», όπως εκτίμησε. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται 75% μείωση σε πολύτεκνους, 50% σε τρίτεκνους, μείωση σε ΑμεΑ, απόρους και 75% μείωση για τους άνεργους.
«Να λάβουμε υπ' όψιν αντικειμενικά δεδομένα. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Να βάλουμε στοίχημα πού θα έχει διαμορφωθεί το κονδύλι των ανείσπρακτων όταν θα συζητάμε για τον προϋπολογισμό» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Υπενθύμισε, δε, πως το 94% των φορολογικών βαρών προέρχεται από μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε κοινωνικές ανάγκες το πράσινο, την καθαριότητα, το φωτισμό και σημείωσε πως τα τέλη πρέπει να καταργηθούν, διότι «δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για την επιβολή τους». Κατά την άποψη του ίδιου, μειώσεις των δημοτικών τελών θα σημάνουν λιγότερα έργα, ενώ στηλίτευσε και την πρόβλεψη του νόμου για το διαχωρισμό των πόλεων σε ζώνες για τον καθορισμό του ύψους των τελών.
Για πλήρη και ολοκληρωτική αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης έκανε λόγο και ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Ανδρέας Κουράκης. «Με βάζει σε σκέψεις πώς υποψήφιοι λέγανε τέτοια πράγματα», σημείωσε ο κ. Κουράκης και κατηγόρησε τη διοίκηση ότι δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» Γιώργος Ρακκάς είπε σκωπτικά πως αυτή «είναι η στιγμή που η μετεκλογική περίοδος εκδικείται την προεκλογική». Συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να μειωθούν ουσιαστικά τα τέλη με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως οι αισθητήρες στα φωτιστικά για την αυξομείωση της έντασης αναλόγως της κίνησης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε πως ο κόσμος ξέρει ότι λέγονται και υπερβολές προεκλογικά. Πρότεινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές των πανεπιστημίων και την αξιοποίηση των υδάτων τα οποία υπάρχουν στα θεμέλια κεντρικών κτιρίων, όπως το Κρατικό Θέατρο και τα υπόγεια του ΑΠΘ για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνος με την πρόταση της «Πόλης Ανάποδα Δύναμη Ανατροπής» τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική" Γιάννης Κουριανίδης.
Πάντως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δρόσος Τσαβλής επέμεινε ότι η πρόταση του Α. Γαζάκη δεν μπορεί καν να τεθεί σε ψηφοφορία, διότι, όπως ορίζει ο κανονισμός, τυχόν εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να συνοδεύονται από έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας, πράγμα το οποίο δεν συνέβη με την πρόταση της παράταξης του κ. Γαζάκη.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» Βασίλης Γάκης έθεσε θέμα πολιτικής ηθικής για την αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Ζέρβα. Ωστόσο ο κ. Γάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του εάν η μείωση των δημοτικών τελών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως ο πολίτης δεν κοιτάζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά συμπεριφέρεται περισσότερο ατομικιστικά, σκεπτόμενος το οικονομικό όφελος.
Η Έλλη Χρυσίδου από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» χαρακτήρισε ως τον απόλυτο λαϊκισμό το να «αποδεχθείς ότι όποια μείωση είναι καλή». Χαιρέτισε την πρόταση του κ. Γαζάκη και πρότεινε να ενταχθούν οι προτάσεις του στο σχέδιο της διοίκησης για τα δημοτικά τέλη.
Ακολούθως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης «σήκωσε το γάντι» και ανέφερε: «Μπορώ να αντιληφθώ την πίκρα που έχουν κάποιοι για την ήττα τους στις εκλογές. Αντιπαρέρχομαι τα περί ψεμάτων, τα περί πολιτικής ηθικής. Πίστευα ότι κάποιοι άνθρωποι ξέρουν να χάνουν. Ελπίζω ότι ξέρετε να χάνετε, όπως ξέρετε και μαθηματικά. Τέσσερα χρόνια επί 12,5% ίσον 50%», απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διοίκηση εισηγείται οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών «σε κάθε ιδιοκτησία, σε κάθε κατοικία, σε κάθε κατάστημα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να μειωθεί επιτέλους στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τα ανταποδοτικά τέλη στους μετρόπληκτους. Κάτι που το οφείλει η πόλη μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μιχάλης Κούπκας. «Περήφανα η νέα διοίκηση μειώνει τα δημοτικά τέλη 12,5%» διατράνωσε ο κ. Κούπκας και πρόσθεσε πως η διοίκηση μειώνει περήφανα κατά 80% τα δημοτικά τέλη στους μετρόπληκτους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα διατηρεί τις μειώσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, ο κ. Κούπκας χαρακτήρισε πρωτόλειο υλικό την πρόταση του Α. Γαζάκη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί του χρόνου. Βέβαια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διατύπωσε ένσταση στο κομμάτι της πρότασης του κ. Γαζάκη για αύξηση των τελών στα καταστήματα «λες και η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη διάγει γαλάζια περίοδο», όπως είπε χαρακτηριστικά.