Με τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία περισσότερο ορατό παρά ποτέ, 43 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.
«Χάνουμε έναν στρατηγικό εταίρο και την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η ΕΕ θα χάσει το 13% του ΑΕΠ της και το 16% του πληθυσμού της. Αυτό θα προκαλέσει μεγάλους τριγμούς και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα οι συναλλαγές και η κίνηση των ανθρώπων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τους Συνδέσμους Εξαγωγέων και Βιομηχανιών. Αναφορικά με τους φοιτητές, διευκρίνισε ότι μέχρι το 2022 θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε δίδακτρα ό,τι και οι Βρετανοί πολίτες, ενώ για τη συνέχεια θα επιδιωχθεί να μην ακολουθηθεί η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται σε φοιτητές εκτός ΕΕ.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήρε την προετοιμασία που είχαν κάνει οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος και Σία Αναγνωστοπούλου.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα της Μακεδονίας. «Θέλουμε να στηρίξουμε μακεδονικά προϊόντα, τις μακεδονικές επιχειρήσεις, θέλουμε να στηρίξουμε αυτόν τον τόπο που αγαπάμε» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ -αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η μητέρα του είναι Ναουσαία.
Brexit χωρίς συμφωνία;
«Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο ενδεχόμενο, ενός Brexit χωρίς συμφωνία» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης.
«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΕ Γιάννης Σταύρου.
Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς ανέφερε ότι περισσότερο εκτεθειμένοι σε ένα άτακτο Brexit είναι οι Έλληνες εξαγωγείς τροφίμων και ποτών καθώς και ότι η βρετανική αγορά είναι ο 8ος καλύτερος πελάτης της Ελλάδας με μερίδιο 3,6% επί του συνόλου των εξαγωγών.
Σήμερα, περίπου 110.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και περί τους 25.000 θέλουν να παραμείνουν στη χώρα -και αντίστοιχα πολλοί Βρετανοί ζουν στην Ελλάδα, ενώ χιλιάδες την επισκέπτονται ως τουρίστες.