ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Βαρύ το πλήγμα στην οικονομία από την πανδημία

Σοφία Χριστοφορίδου15 Μαρτίου 2020

Η οικονομία βρίσκεται σε συναγερμό. Από τα διεθνή χρηματιστήρια μέχρι το τελευταίο rooms to let και από την παγκόσμια ναυτιλία μέχρι τους παραγωγούς ακτινιδίων, όλοι μετρούν απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού

Στα διεθνή χρηματιστήρια η βουτιά στις τιμές των μετοχών θυμίζει ημέρες της κατάρρευσης της Leehman Brothers. Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετες αγορές ομολόγων 120 δισ. ευρώ και αναχρηματοδότηση δανείων, ενώ ενέκρινε την αναβολή των stress test των τραπεζών για το 2020, καθώς διαπίστωσε ότι «ο κορονοϊός αποδεικνύεται να είναι ένα σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται σε θέση να μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν». Ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει κάμψη της ζήτησης και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο αυριανό Eurogroup θα εξεταστεί η πρόταση της Κομισιόν αλλά και τα αιτήματα κάθε κράτους - μέλους για στήριξη των οικονομιών. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του επεσήμανε πως «μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχω ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες. Θεωρώ δεδομένο ότι αυτό θα γίνει και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει γρήγορα ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της».

Ενόψει του Eurogroup οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων ζητούν ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικά με την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανεπιθύμητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της επιδημίας για τον κορονοϊό θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας από 0,3% έως 0,7%. Ελπίζουμε οι προβλέψεις αυτές να επιβεβαιωθούν και να μην έχουμε μεγαλύτερη πτώση που θα κλονίσει ανεπανόρθωτα την ελληνική οικονομία. Σε μια περίοδο όπου κύριο ζητούμενο για τη χώρα ήταν η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη επιδημία θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Άλλωστε, οι εξαγωγές ήδη βιώνουν κάμψη και η κατάσταση αυτή προβλέπουμε ότι μάλλον θα συνεχιστεί και το επόμενο τρίμηνο αφού δύο πολύ σημαντικοί προορισμοί για τα ελληνικά προϊόντα η Ιταλία και η Γερμανία πλήττονται από την επιδημία» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται κατά προτεραιότητα και ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε μικρότερο βαθμό με πρώτες μεταξύ αυτών όσες εξαρτούν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους από εισαγωγές πρώτων υλών από χώρες όπως η Κίνα, άλλες Ασιατικές χώρες ή και χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Στα πρόθυρα κατάρρευσης

Με τον κίνδυνο όχι μόνο να χαθεί ολόκληρη η σεζόν αλλά να καταρρεύσουν ολόκληρες επιχειρήσεις βρίσκεται ο κλάδος του τουρισμού. Σαν να μην έφταναν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook πέρσι και το Brexit, οι ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τεράστια κρίση, που παγώνει κάθε σχέδιο για διακοπές.

Ήδη με ειδοποίησή της στους Έλληνες ξενοδόχους, αλλά και με προσωπικές επιστολές, ο όμιλος TUI, ενημέρωσε ότι προχωρά σε αναστολή όλων των πληρωμών που προβλέπονται στα συμβόλαια (early bookings, προκαταβολές, κ.λπ). Σημειωτέον ότι λόγω πανδημίας οι επιχειρηματίες δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι προσδοκίες των ξενοδόχων είναι να υπάρξει πρωτοβουλία για τη στήριξη του κλάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που μένει να φανεί στο αυριανό Εurogroup.

«Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας δεν έχουν καθόλου κόσμο, ενώ αυτά που λειτουργούν Μάιο με Οκτώβριο ναι μεν δεν έχουν ακυρώσεις αλλά σταμάτησαν οι προκαταβολές από τους tour operators. Αν δεν μπουν οι προκαταβολές για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και να καλυφθούν υποχρεώσεις, στο τέλος του μήνα τελειώσαμε» λέει ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σημειωτέον ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και το ενδεχόμενο απώλειας της σεζόν θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο πρόεδρος Τραμπ με την ανακοίνωση της διακοπή πτήσεων από την Ευρώπη. "Μετά και τις αποφάσεις των ΗΠΑ, η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει πάρει δραματικές διαστάσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή, συμμόρφωση με τις οδηγίες και άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο ΣΕΤΕ κατέθεσε τις πρώτες του προτάσεις". Αυτό ανέφερε το πρωί της Πέμπτης με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί και τα τουριστικά πρακτορεία, που αυτό το διάστημα δούλευαν με τις σχολικές εκδρομές. «Είμαστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης» λέει με αγωνία ο κ. Βύρων Θεολόγης, πρόεδρος των τουριστικών γραφείων Μακεδονίας και Θράκης. «Περίπου 5.000 μαθητές από την περιοχή είχαν προγραμματίσει εκδρομές μέχρι το Πάσχα. Έχουμε συνέχεια ακυρώσεις, τα σχολεία μας ζητούν πίσω τα χρήματά τους, αλλά με εξαίρεση την Aegean άλλες αεροπορικές δεν δίνουν χρήματα πίσω, ούτε τα ξενοδοχεία». Αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα είναι κάτω του 20% όταν σε κανονικές συνθήκες θα ήταν 75%-80%.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ Ανησυχία για την τροφοδοσία με πρώτες ύλες

Στις εξαγωγικές επιχειρήσεις έχει σημάνει συναγερμός. Ενώ το 2019 έκλεισε με νέο ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και ο Ιανουάριος έκλεισε με αύξηση 13,5% η αβεβαιότητα που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού αλλάζει τα δεδομένα, εκτιμά ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

«Είμαστε σε αναμονή και δεν ξέρουμε κάθε μέρα τι θα μας ξημερώσει. Βλέπουμε κλειστά εργοστάσια στην Κίνα, διαπιστώνουμε αύξηση των τιμών των ναύλων και των πρώτων υλών, πτώση της κατανάλωσης…». Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκφράζει ανησυχία για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών θα παρατηρηθούν ελλείψεις στα τελικά προϊόντα γιατί η παραγωγή θα καταστεί ασύμφορη.

Πέρσι οι εξαγωγές προς την Κίνα ήταν σχεδόν 900 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές 4 δις. (αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το 2018). Πλέον αυτά τα δεδομένα αλλάζουν. «Πού να στείλουν τα προϊόντα οι εξαγωγές, πώς θα γίνει η παραλαβή;» διερωτάται ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Όταν ξέσπασε η κρίση, είχαν ήδη αναχωρήσει τα πλοία με προορισμό στην Κίνα, φορτωμένα με 30 κοντέινερς με ελληνικά ακτινίδια (κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα) και επί ενάμιση μήνα τα φορτία ήταν εν πλω, αναζητώντας λιμάνι για να δέσουν. Μπορεί πλέον τα πλοία να έδεσαν στην Κίνα, αλλά το ερώτημα είναι με το υπόλοιπο της παραγωγής που κάθε χρόνο εξάγονταν εκεί (περί τα 120 κοντέινερς) καθώς η χώρα απορροφά το 25% της παραγωγής. Πολλές ποσότητες έχουν διοχετευτεί στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα λόγω αυξημένης προσφοράς να πέφτει η τιμή, όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Κολλιός εκ μέρους της άτυπης διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινίδιου.

Μεγάλη εξάρτηση από την αγορά της Κίνας έχουν οι βορειοελλαδικές εταιρείες μαρμάρου- κάποιες σε ποσοστό 70%-80%. Από την αρχή του χρόνου οι συμφωνίες έχουν παγώσει, λόγω του travelban στην Κίνα, και δεν πραγματοποιούνταν οι επιτόπιες επιθεωρήσεις υλικών. Η μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου στη Σιαμέν της Κίνας, αναβλήθηκε οπότε χάθηκε η ευκαιρία για ανανέωση ή σύναψη συμφωνιών με τις ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρει ο Χάρης Βουρδούρης διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας Stone Group, είναι υπεύθυνος για την αγορά της Κίνας.

Ως προς την Ιταλία, αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές (3,6 δισ.) καταλαμβάνοντας πάνω από το 10% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών. Πλέον η αγορά αυτή «κλείνει» για άγνωστο χρονικό διάστημα.


ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Καπέλο στους ναύλους, «φρένο» στα φορτηγά

Οι ναυτιλιακές εταιρείες αλλάζουν συνέχεια τα προγράμματά τους, στην προσπάθειά τους να μην γίνονται δρομολόγια με άδεια βαπόρια ενώ όπως αναφέρουν επιχειρηματίες ο ναύλος έχει αυξηθεί από 560 έως 1600 δολάρια το φορτίο και δεν βρίσκουν κοντέινερς γιατί πάρα πολλά «ξέμειναν» στην Κίνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ αυτή τη στιγμή απουσιάζουν από την παγκόσμια αγορά περί τα 2 εκατ. κοντέινερ, τα οποία είναι "εγκλωβισμένα" στην Κίνα,

Εδώ και ενάμιση μήνα τα πλοία πηγαινοέρχονται μισοάδεια, αναφέρει ο κ. Γιώργος Ηλιάδης, α’ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ η μεταφορική εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των φορτίων της Cosco στη Β. Ελλάδα.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχει φανεί προς το παρόν η μείωση στην διακίνηση κοντέινερς γιατί δεν εξυπηρετεί κύριες γραμμές αλλά είναι τροφοδοτικό, ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανισμός Λιμένος ΑΕ κ. Σωτήρη Θεοφάνη «σε δέκα μέρες θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα». Η εταιρεία εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφάλειας ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζόμενων.

Ως προς τις οδικές μεταφορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών Ελλάδος, κ. Απόστολο Κενανίδη, μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι μεταφορές όχι μόνο προς την Ιταλία αλλά και προς τη Γερμανία- τις δύο χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο ελληνικών εξαγωγών στην Ευρώπη. Πολλοί οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών αρνούνται να αναλάβουν δρομολόγιο προς τη γειτονική χώρα ή αν το κάνουν ζητούν υψηλότερα μεροκάματα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, λόγω της κατάστασης στον Έβρο έχουν «παγώσει» πολλές μεταφορές και προς την Τουρκία.


ΔΕΘ Ακύρωσε τη Freskon

Η ΔΕΘ HELEXPO, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο μέτωπο του κοροναϊού αποφάσισε την ακύρωση του διεθνούς γεγονότος φρέσκων φρούτων και λαχανικών «Freskon». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Απριλίου του 2021. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κοροναϊού, ώστε να διαμορφώσει ανάλογα το εκθεσιακό του πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.


ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ Αύξηση πωλήσεων σε σουπερμάρκετ και e-shop

«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε έκτακτα μέτρα στην περίπτωση που υπάρξει ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια"ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Τα θέματα ομαλής λειτουργίας της αγοράς ένεκα της επιδημίας του κοροναϊού τέθηκαν και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Υφ. Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει έλλειψη αγαθών στην αγορά.

Πάντως από την Τρίτη που ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, καταγράφηκε διπλασιασμός των επισκέψεων στα σουπερμάρκετ και υπερτριπλασιασμός της μέσης απόδειξης. Ήδη συγκρίνοντας την εβδομάδα πριν και μετά την Καθαρά Δευτέρα καταγράφηκε αύξηση της αξίας των πωλήσεων στους ταχυκίνητους κωδικούς και στα προϊόντα bazaar κατά 35,7%.
Στα e-shops καταγράφεται επίσης σημαντική αύξηση, ειδικά σε συσκευές που είναι απαραίτητες για τηλεεργασίας, με τις ημερομηνίες παραδόσεων να μετατίθενται για αρκετές ημέρες.

Από την άλλη, στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης καταγράφεται μειωμένη κίνηση έως και 70%, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, που ήτνα περίοδος εκπτώσεων.“Από την αρχή της εβδομάδας, ο κόσμος έχει πανικοβληθεί, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να έρχονται στο Καπάνι για να προμηθευτούν τα απαραίτητα”, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος.

ΕΕΘ-ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αγορά

«Η πανδημία του Κορονοϊού δεν απειλεί δυστυχώς μόνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα απειλεί και την Οικονομία, με πρώτους υποψήφιους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ισχύσει και για την αγορά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν για να μην καταρρεύσουν. Τα μέτρα πρέπει να είναι τολμηρά και να ληφθούν έγκαιρα, γιατί αν καθυστερήσουν ίσως να μην αποδώσουν ποτέ», τονίζει με την ευκαιρία της επιστολής του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης.

«Ιδιωτικά Σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι εκδηλώσεων ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Αλλά και ταβέρνες, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και πολλές άλλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής» τονίζει το ΕΕΘ ζητώντας μεταξύ άλλων επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της πολιτείας, και για τουλάχιστον τέσσερις μήνες αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου και εισφοράς, της απόδοσης ΦΠΑ, πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

Να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα που να δίνουν ανάσα στις εμπορικές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος τη δοκιμασία στην οποία υπόκεινται αυτές τις μέρες, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

«Οι πολίτες παρακολουθούν τρομοκρατημένοι τις εξελίξεις και θέτουν σε τελευταία προτεραιότητά τους την καταναλωτική κίνηση σε αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης με βάση τα δεδομένα της χρονικής περιόδου που διανύουμε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών για να προλάβουμε τα λουκέτα στην αγορά και την ανεργία που συνεπάγεται από αυτό το γεγονός αυτό και δηλώνει παρών σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να γίνει με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της αγοράς».

Δημοσιευτηκε στη |ΜτΚ| 15/3/2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.