Ο Βασίλης Φεύγας μιλώντας στη «ΜτΚ» τονίζει ότι για τη ΝΔ είναι σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πολιτικής προβλεψιμότητας. Για την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη σημειώνει ότι «υπήρξε ένας εξαιρετικός συνεργάτης στο πλευρό του πρωθυπουργού και συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Δέχθηκε πολλές επιθέσεις σε ένα εξαιρετικά τοξικό κλίμα. Η παραίτησή του δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει», ενώ για την υπόθεση των υποκλοπών επισημαίνει: «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατέστησε σαφή τη θέση της για την ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη και ότι η Πολιτεία θα συνδράμει, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τη διαλεύκανση της».
Να ξεκινήσουμε από την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Το σχόλιό σας;
Ο κ. Δημητριάδης υπήρξε ένας εξαιρετικός συνεργάτης στο πλευρό του πρωθυπουργού και συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Δέχθηκε πολλές επιθέσεις σε ένα εξαιρετικά τοξικό κλίμα. Η παραίτησή του δείχνει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός με ένα διπλό ξεκαθάρισμα έθεσε τους πολιτικούς όρους για το επόμενο διάστημα: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, χωρίς ανασχηματισμό. Από τι υπαγορεύτηκαν αυτές οι κινήσεις με δεδομένο ότι όλοι εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος;
Η πολιτική σταθερότητα είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Έχουμε μία πολύ σταθερή κυβέρνηση και επιπλέον ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί, δημόσια, ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Αντιστεκόμαστε λοιπόν στον πειρασμό για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αν και έχουμε μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Είναι σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς να στείλουμε ένα μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πολιτικής προβλεψιμότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, ένας ανασχηματισμός μάλλον θα επιβράδυνε τη μεταρρυθμιστική ορμή που είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αμείωτη, καθότι η χώρα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους της. Θα συνεχίσουμε λοιπόν το μεταρρυθμιστικό έργο μας, με σκοπό να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι αξίζουμε μία δεύτερη θητεία.
Πάντως η εμπειρία λέει ότι στο τέλος μιας θητείας η εκάστοτε κυβέρνηση είναι κουρασμένη και φοβάται να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να μη δυσαρεστήσει. Άρα;
Η τριετής διακυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ο πρωθυπουργός δεν φοβάται να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, που μπορεί μεν να προκαλούν δυσαρέσκεια σε ορισμένους, αλλά μακροπρόθεσμα ευνοούν τους πολλούς. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι νομίζω η απόφασή του να εξαντλήσει την τετραετία κόντρα στο μικροκομματικό εθιμικό δεκαετιών. Άρα δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για κούραση ούτε για φόβο.
Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση τα φαινόμενα της ενεργειακής ακρίβειας;
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή με στοχευμένες προσπάθειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο εργάζεται για την ανακούφιση των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις. Στο εθνικό επίπεδο, για να αρκεστούμε στα πιο πρόσφατα, μόνο τον Αύγουστο οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά με ένα ποσό το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. επίσης με το νέο μηχανισμό, που μπαίνει σε εφαρμογή -που αναστέλλει επί της ουσίας τη λειτουργία της ρήτρα αναπροσαρμογής- απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για όλα τα νοικοκυριά. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός επιμένει στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή τους από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο;
Είναι γεγονός ότι σε πολλά θέματα η αντίδραση της ΕΕ είναι καθυστερημένη και μη αποτελεσματική. Αυτό δυστυχώς οφείλεται στις μεμονωμένες πολιτικές που ακολουθούν κατά περίπτωση διάφορες χώρες υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή στρατηγική. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργειακή κρίση. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενεργειακά ενιαία Ευρώπη. Πρέπει η Ευρώπη να έχει το θάρρος και την ισχύ να παρεμβαίνει στις αγορές όταν αυτές έχουν σταματήσει, ουσιαστικά, να λειτουργούν. Πρέπει εν προκειμένω να σπάσει η διασύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι κάτι το οποίο έχει ζητήσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ευτυχώς υπάρχει πια μία κινητικότητα, από πλευράς Επιτροπής, να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο τιμολογείται η ηλεκτρική ενέργεια. Ναι, λοιπόν, θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι περισσότερο και κυρίως ταχύτερα.
Πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά: Βλέπετε κάποιες αλλαγές στη στάση των συμμάχων μας απέναντι στην Τουρκία;
Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αναλάβει μία εκστρατεία ενημέρωσης φίλων και συμμάχων, αναδεικνύοντας λεπτομερώς τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Τα αποτελέσματα αυτής της εκστρατείας θα λέγαμε ότι είναι εντυπωσιακά. Πολύ πρόσφατα συμπληρώθηκε και το τελευταίο παζλ που έλειπε από τη μεγάλη εικόνα. Το συμπλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών η οποία στην επίσκεψή της στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι αίτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων βρίσκει ήδη έμπρακτη ανταπόκριση. Ξεκαθάρισε -και μάλιστα με τρόπο που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου ομολόγου της Τσαβούσογλου- ότι η χώρα της υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Τι μένει για την τελική ευθεία των εκλογών ως κυβερνητικές υποχρεώσεις; Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα κυβερνητικά must αυτής της περιόδου;
Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας είναι ο βασικός στόχος για τους πρώτους μήνες του 2023. Εξίσου σημαντικά είναι: Η απορρόφηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά την ακρίβεια. Τα στοχευμένα μέτρα στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων με ιδιαίτερη έμφαση στο στεγαστικό.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε μία ενίσχυση των... βοριάδων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πού οφείλεται αυτό; Φταίει η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη;
Όσον αφορά την υπόθεση της παρακολούθησης, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η καταγγελία Ανδρουλάκη η κυβέρνηση κατέστησε σαφή τη θέση της για την ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη και ότι η Πολιτεία θα συνδράμει, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για τη διαλεύκανσή της. Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων τηλεφώνων, καθώς το θέμα αυτό αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου.
Όσον αφορά το γενικότερο θέμα της έντασης μεταξύ των δύο κομμάτων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, με μια σειρά επιλογές και δηλώσεις της ηγεσίας του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνει πως ακολουθεί λαϊκίστικες πρακτικές και επιχειρεί να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντικυβερνητική ρητορεία.
Αυτή η ένταση δε δυσκολεύει τις σχέσεις με τον μοναδικό -κατά πολλούς- μελλοντικό κυβερνητικό σας εταίρο σε περίπτωση που η ΝΔ δεν κατακτήσει στη δεύτερη κάλπη την αυτοδυναμία;
Από τη μία πλευρά, φαινομενικά ισχύει αυτό που λέγεται αν και το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί σχεδόν πάντα νέα δεδομένα που τα κόμματα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους. Από την άλλη, αυτή η κατάσταση ενισχύει, πιστεύω, την επιχειρηματολογία μας όσον αφορά την ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022