ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Η αυτοδυναμία είναι αναγκαία συνθήκη σταθερότητας

Νίκος Οικονόμου13 Φεβρουαρίου 2023

«Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Σταθερότητα και πρόοδος ή οπισθοδρόμηση και μπλέξιμο σε νέες περιπέτειες» τονίζει ο Βασίλης Σπανάκης και προσθέτει: «Η αυτοδυναμία είναι αναγκαία συνθήκη σταθερότητας».

Ο βουλευτής νοτίου τομέα Αθηνών της ΝΔ σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» τονίζει με αφορμή τη διπλωματία των σεισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ότι «είμαστε γείτονες και σε τέτοιες τραγικές στιγμές πρέπει να δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας και να αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές μας». Προσθέτει δε ότι «εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Για τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνει ότι «υλοποιήσαμε ότι υποσχεθήκαμε προεκλογικά και σε κάποιες περιπτώσεις κάναμε και πράγματα που δεν ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα». Όσο για την τοξικότητα επισημαίνει ότι προέρχεται και συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτήν την ρητορική. Θα μιλάμε για το έργο που κάναμε και για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία».

Κύριε Σπανάκη, η διπλωματία των σεισμών φαίνεται ότι έφερε πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία. Πόσο μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω μία τέτοια προσέγγιση σε πολιτικό επίπεδο;

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν σε βοήθεια στην Τουρκία. Είμαστε γείτονες και σε τέτοιες τραγικές στιγμές πρέπει να δείχνουμε το ανθρώπινο πρόσωπό μας και να αφήνουμε στην άκρη τις διαφορές μας. Είναι αλήθεια ότι η στάση της χώρας μας έκανε πολλούς στην Τουρκία, ιδιαίτερα απλούς πολίτες, να μιλήσουν με πολύ θετικά λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και στο παρελθόν, μετά από τους σεισμούς του 1999, είχαμε ένα ανάλογο κλίμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι περιμένω μία διαφορετική προσέγγιση σε πολιτικό επίπεδο. Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.

Πάντως Ελλάδα και Τουρκία μπαίνουν σιγά - σιγά σε προεκλογική περίοδο. Φοβάστε ότι μπορεί να προκύψει κάτι απρόοπτο αυτήν την περίοδο στο Αιγαίο;

Θεωρώ ότι καθώς μπαίνουν και οι δύο χώρες σε προεκλογική περίοδο, στην ατζέντα θα επικρατήσουν περισσότερο θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Άλλωστε η Τουρκία περνά μία παρατεταμένη οικονομική κρίση, αν δει κανείς τον πληθωρισμό και την ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Η καθημερινότητα των Τούρκων έχει επιδεινωθεί, η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κ. Ερντογάν. Η ρητορική σε σχέση με την Ελλάδα θα διατηρηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς όλα τα κόμματα διαγωνίζονται σε αυτό, ωστόσο δεν ανησυχώ για την εκδήλωση κάποιου θερμού επεισοδίου. Η Τουρκική ηγεσία αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σε βάρος της καθώς έχουμε ισχυρές συμμαχίες, διεθνείς αμυντικές συμφωνίες και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεπέρασε πλέον τα 3,5 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Τι βαθμό θα της βάζατε;

Τον «βαθμό» τον περιμένουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από τον ελληνικό λαό. Τα 3,5 χρόνια υλοποιήσαμε ότι υποσχεθήκαμε προεκλογικά και σε κάποιες περιπτώσεις κάναμε και πράγματα που δεν ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Από όλα όσα κάναμε θα ζητήσουμε από τους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο που έχει γίνει και θα μας αξιολογούν θετικά. Σημασία έχει ο «βαθμός» που θα μας βάλουν εκείνοι με την ψήφο τους.

Πού κατά τη γνώμη σας υπήρξαν αδυναμίες και θα μπορούσε ο «σχολικός έλεγχος» της κυβέρνησης να είναι καλύτερος;

Τα πήγαμε πολύ καλά στο επίπεδο της οικονομίας κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ελληνική οικονομία έγινε περισσότερο εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Είχαμε σημαντική αύξηση των εξαγωγών, προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως της Microsoft και της Pfizer και θεαματική μείωση της ανεργίας. Παρά το ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών δεν σημειώθηκε η πρόοδος που θέλαμε στη σχέση κράτους-πολίτη. Είναι ένας τομέας που μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Παράδειγμα, η νέα πρωτοβουλία με τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς.

Σας προβληματίζει η τοξικότητα που καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό ήδη από τώρα;

Η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό δυστυχώς προέρχεται και συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του είχε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να ρίξει τη χώρα στο βούρκο σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του ότι «υπάρχει και άλλη νομιμότητα, όχι αυτή που ξέρουμε», και ότι τη δεύτερη φορά «θα είναι με το καλό ή με το άγριο», αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτήν την ρητορική. Θα μιλάμε για το έργο που κάναμε και για το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία.

Γιατί δεν υπήρξε συναίνεση στο θέμα της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη;

Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή συναινετική διάθεση και ήταν ανοιχτή στην υιοθέτηση προτάσεων από την αντιπολίτευση, όπως π.χ. έκανε με τροποποιήσεις που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιζε «κρυφτό» πίσω από τις διατυπώσεις και επέμενε σε μία αντισυνταγματική τροπολογία. Μήπως τελικά, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή, στόχος τους ήταν να κατέβει κανονικά το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές για να εξυπηρετηθούν άλλοι εκλογικοί στόχοι; Θα τους κρίνουν γι’ αυτό αλλά και τη συνολική τους στάση οι πολίτες.

Οι εκλογές είναι πλέον θέμα μηνών. Ποιο θα είναι το πιο βασικό δίλημμα στις κάλπες;

Είναι ξεκάθαρο το δίλημμα των εκλογών. Σταθερότητα και πρόοδος ή οπισθοδρόμηση και μπλέξιμο σε νέες περιπέτειες. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε δύο κόμματα που κυβέρνησαν και τα δύο πρόσφατα, ενώ αναμετρώνται ένας νυν και ένας πρώην πρωθυπουργός. Άρα οι πολίτες έχουν άποψη και από τις δύο κυβερνήσεις και μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις. Σε αυτή τη σύγκριση η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερούν σε όλους τους τομείς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και αυτό θα φανεί σε λίγες εβδομάδες από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η δεύτερη κάλπη είναι μονόδρομος για τη ΝΔ; Ακόμη και αν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός η αυτοδυναμία είναι αναγκαία συνθήκη σταθερότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αυτοδυναμία αποκλείει συνεργασίες και ευρύτερες συναινέσεις. Για να υπάρξουν όμως συνεργασίες πρέπει όλα τα κόμματα να έχουν ξεκάθαρες θέσεις και να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία από την αρχή.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.02.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.