ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Βέλος»: Σε εξέλιξη επιχείρηση «διάσωσης» του θρυλικού πλοίου-μουσείου στη Θεσσαλονίκη - Δείτε φωτογραφίες

MakThes Team19 Νοεμβρίου 2023

Επιχείρηση προστασίας του πλοίου-μουσείου «Βέλος» έχει στηθεί από σήμερα το πρωί, Κυριακή, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης πλησίον του Μεγάρου Μουσικής, όπου το θρυλικό αντιτορπιλικό βρίσκεται αγκυροβολημένο από το 2019.

Το «Βέλος» υπέστη ζημιές χθες καθώς μετακινήθηκε βιαίως από τα κύματα που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στον Θερμαϊκό Κόλπο και είχαν ως αποτέλεσμα να προσκρούσει πολλές φορές επάνω στο κρηπίδωμα της Νέας Παραλίας.



Όπως μετέδωσε και χθες το makthes.gr, στο ιστορικό πλοίο-μουσείο άνοιξαν τρύπες στην πρύμνη του καθώς χτυπούσε στη Νέα Παραλία.

Αμέσως δόθηκε εντολή σε ρυμουλκό για να το δέσει και να το σταθεροποιήσει μέχρι να κοπάσουν οι άνεμοι.



Το ίδιο ρυμουλκό, το «Dionysos Z» παραμένει στο σημείο και μαζί με έναν δύτη προσπαθούν να το ανεβάσουν σε έναν πλωτό γερανό για να επιτευχθεί η ανύψωση του σκάφους. Ο γερανός απομάκρυνε ένα τμήμα της πρύμνης του πλοίου το οποίο υπέστη ζημιές προκαλώντας ρήγμα στο πλοίο.

Όπως και την προηγούμενη φορά που το «Βέλος» χτύπησε επάνω στη Νέα Παραλία, τον Μάρτιο του 2022, έτσι και χθες από τις προσκρούσεις προκλήθηκαν ζημιές και στο ξύλινο ντεκ που υπάρχει κατά μήκος της άκρης του κρηπιδώματος της Νέας Παραλίας.


Αιτήματα για επιστροφή του «Βέλους» στην Αθήνα

Μετά από τις νέες καταστροφές που υπέστη το «Βέλος», ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε πως το «Βέλος» πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, αφού πρώτα όμως μεταφερθεί στο πλησιέστερο λιμάνι για να επισκευαστεί.



Στο ίδιο πνεύμα και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών ο οποίος σε ανακοίνωσή του ζητάει το «Βέλος» να επιστρέψει με ασφαλή τρόπο στη βάση του στο Παλαιό Φάληρο, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ελλιμενισμό του.





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.