ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βγάζουν τα βουλευτικά κοστούμια και φορούν ιατρική στολή

Βαγγέλης Στολάκης01 Δεκεμβρίου 2020

Μετά τις δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη που εθελοντικά ζήτησαν να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσουν την μάχη κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία της πόλης που δοκιμάζονται απλώνοντας μια χείρα βοηθείας στους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα όριά τους, αλλά και τους δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές από όλη τη χώρα που εθελοντικά ζητούν να εργαστούν σε νοσοκομεία περιοχών που βρίσκονται στα «όριά τους» και δοκιμάζονται από το δεύτερο σκληρό κύμα της πανδημίας, και οι βουλευτές αφήνουν για λίγο τα βουλευτικά έδρανα και φορούν τις άσπρες ιατρικές στολές. 

Μέλη του κοινοβουλίου διαφόρων κομμάτων ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής να τους απαλλάξει προς ώρας από τα βουλευτικά τους καθήκοντα και να συνδράμουν εθελοντικά όπου τους ζητηθεί σε νοσοκομεία της εκλογικής τους περιφέρειας.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ από τη Λάρισα και ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε απαλλαγή από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου, προκειμένου να συνδράμει εθελοντικά στο νοσοκομείο της Λάρισας. 

Ο κ. Λαμπρούλης, ο οποίος είναι γιατρός-πνευμονολόγος, με την επιστολή του υπογραμμίζει ότι θέλει να συμβάλλει με την ιδιότητά του στο σύστημα υγείας και τονίζει ότι η θέση του είναι μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Λάρισας σε αντίξοες συνθήκες. 

Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο κ. Λαμπρούλης αναφέρει: «Είναι αυτονόητο καθήκον ως γιατρός να προσφέρω τις υπηρεσίες μου δίπλα και μαζί με τους συναδέλφους γιατρούς και νοσηλευτές. Το υγειονομικό προσωπικό στη Λάρισα δίνει αγόγγυστα και κάτω από δύσκολες συνθήκες τη μάχη κατά της πανδημίας. Η όποια αγωνιστικότητα και οι διεκδικήσεις μαζί με το κίνημα των γιατρών, των νοσηλευτών συμβαδίζει και με την ατομική προσφορά του καθενός μας» λέει ο κ. Λαμπρούλης. Ο ίδιος, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την δήλωση της πρόθεσής του να συνδράμει εθελοντικά στο έργο του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών της Λάρισας επισκέφτηκε το νοσοκομείο.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι και τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν εθελοντές για τη μάχη με την πανδημία, ενώ με ανακοίνωσή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το σύνολο των βουλευτών της, με ιατρική ιδιότητα, στη διάθεση του ΕΣΥ. Το ίδιο συνέβη και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και με μία βουλευτή της Ελληνικής Λύσης,

Βουλευτής - πρώην ασθενής

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας είναι ιατρός-αναισθησιολόγος. Στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Με ανακοίνωσή του πριν από λίγες ημέρες δήλωσε πως θέτει εαυτόν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς όπως λέει στη «ΜτΚ» στην μάχη κατά του κορονοϊού κανείς δεν περισσεύει. «Είναι μία κίνηση εθελοντισμού. Το κάνω γιατί βρισκόμαστε στην κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας. Εκατοντάδες συμπολίτες μας νοσούν καθημερινά και οι υγειονομικοί συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτών στα νοσοκομεία» λέει ο αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτής Ομάδας της ΝΔ και συμπληρώνει «ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Θεώρησα ότι είναι αυτονόητο να βοηθήσω και εγώ σ’ αυτή την πανεθνική προσπάθεια, γιατί πιστεύω ότι κανένας δεν περισσεύει».

O βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας (πρώτος δεξιά) ετοιμάζεται να ξαναφορέσει την ιατρική στολή.

Ο ίδιος, όπως λέει, γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι τι θα πει... κορονοϊός, καθώς ήταν από τους πρώτους που νόσησαν από COVID-19 κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο. 

«Πιθανώς θα ‘παρασυρθούν’ και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές που είναι γιατροί από αυτή την πράξη μου. Είμαι στη διάθεση του ΕΣΥ για όσο καιρό η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και τα νοσοκομεία μας στα όριά τους» υποστηρίζει ο κ. Κέλλας. Ο ίδιος αποκαλύπτει επίσης, πως για την απόφασή του ενημέρωσε προσωπικά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με συνεχάρη γι’ αυτή την ενέργεια μου. Ζήτησα την έγκρισή του και μου την έδωσε με μεγάλη ικανοποίηση και μου είπε μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι. Το γεγονός ότι νόσησα από κορονοϊό ήταν ένα επιπλέον κίνητρο» καταλήγει ο κ. Κέλλας.

Ο βουλευτής Δράμας Κώστας Μπλούχος με τον σημερινό υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το 2015.

Ακόμα όμως ένας βουλευτής της ΝΔ, από τη Δράμα, ο Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Επιμελητής Α’ ΕΣΥ στη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας είναι έτοιμος να αφήσει για λίγο τα βουλευτικά έδρανα και να φορέσει ξανά την ιατρική ποδιά. 

«Το βιογραφικό μου και τα χαρτιά μου τα έχω καταθέσει ήδη στην πλατφόρμα εθελοντών που έχει δημιουργηθεί από την άνοιξη. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχω ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο πως μπορώ να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες μου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν και όποτε κριθεί σκόπιμο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» τονίζει στη «ΜτΚ» ο κ. Μπλούχος. «Προσωπικά, θεωρώ αυτή την ενέργειά μου αυτονόητη. Όπως αυτονόητο είναι ότι όλοι μένουμε σπίτι για να μείνουμε ασφαλείς» σχολιάζει.

«Όπως μπορεί να βοηθήσει ο καθένας, πρέπει να βοηθήσει. Η πίεση είναι ασφυκτική, τα νοσοκομεία μας ασφυκτιούν, γίνονται ανακατανομές του προσωπικού -είναι δεδομένο, γιατί υπάρχει προσωπικό που νοσεί, γίνονται μετακινήσεις, επομένως μπορεί σε κάποια τμήματα να υπάρχει ανάγκη από εφεδρείες. Αυτές τις εφεδρείες πρέπει να τις αναζητήσουμε αλλού, στους εθελοντές ενδεχομένως. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως σ’ αυτή την προσπάθεια δεν περισεύει κανένας και όλοι πρέπει να μπούμε μπροστά για να κάνουμε ένα αραγές μέτωπο» λέει ο κ. Μπλούχος.

Συνολικά 21 μέλη της Βουλής

Συνολικά 21 βουλευτές- γιατροί δήλωσαν εθελοντές στη μάχη για τον κορονοϊό: Πρόκειται για τους: Γιάννη Λαμπρούλη (ΚΚΕ), Χρήστο Κέλλα (ΝΔ), Κώστα Μπλούχο (ΝΔ), Βασίλη Γιόγιακα (ΝΔ), Νεοκλή Κρητικό (ΝΔ), Γεροβασίλη Όλγα (ΣΥΡΙΖΑ), Ηγουμενίδη Νικόλαο (ΣΥΡΙΖΑ), Μάρκου Κωνσταντίνο (ΣΥΡΙΖΑ), Μιχαηλίδη Ανδρέα (ΣΥΡΙΖΑ), Μουζάλα Ιωάννη (ΣΥΡΙΖΑ), Ξανθό Ανδρέα (ΣΥΡΙΖΑ), Παπαδόπουλο Αθανάσιο (ΣΥΡΙΖΑ), Παπαχριστόπουλο Αθανάσιο (ΣΥΡΙΖΑ), Πολάκη Παύλο (ΣΥΡΙΖΑ), Τζούφη Μερόπη (ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλη Κατρίνη (ΚΙΝΑΛ), Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ΚΙΝΑΛ), Μπαράν Μπουρχάν (ΚΙΝΑΛ), Ανδρέα Πουλά (ΚΙΝΑΛ), Γιώργο Φραγγίδη (ΚΙΝΑΛ) και Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση).

    Ο Βασίλης Κικίλιας, σε δήλωσή του, τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους να στηρίξουν εθελοντικά το Σύστημα Υγείας και όπως ενημέρωσε, οι βουλευτές-γιατροί θα κληθούν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ κατά προτεραιότητα και με βάση τις ειδικότητες στις οποίες αυτή την στιγμή υπάρχει ανάγκη. «Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους βουλευτές - ιατρούς, που στη δύσκολη αυτή μάχη με την πανδημία προσφέρονται εθελοντικά να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλες τους τις δυνάμεις. Είναι μία ακόμα απόδειξη, μετά τη δωρεά των 50 ΜΕΘ από τη Βουλή των Ελλήνων, ότι οι κορυφαίοι δημοκρατικοί θεσμοί και οι άνθρωποι που τους υπηρετούν, τιμούν και σέβονται τους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Η αξιοποίηση της προσφοράς τους θα λάβει χώρα κατά προτεραιότητα, με βάση τις ειδικότητες που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

    *Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Νοεμβρίου 2020
    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.