ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόμβα στη Σταδίου: Με «κρότο» η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας (βίντεο & φωτ.)

MakThes Team04 Φεβρουαρίου 2024

Η επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας έγινε με ένα χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας ανησυχία στην πολιτική και αστυνομική ηγεσία της χώρας. 

Η αποτυχημένη επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί ήταν το πρώτο σημάδι για την επανεμφάνιση του τρομοκρατικού κινήματος στην πόλη. Αυτή η επανεμφάνιση επιβεβαιώθηκε σχεδόν 50 ημέρες αργότερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/2), με μια βομβιστική επίθεση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.


Η παλαιότερη γενιά αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά από περίπου πέντε χρόνια ηρεμίας, αναλαμβάνει ξανά το έργο της καταπολέμησης των τρομοκρατικών ομάδων που επανεμφανίζονται με νέα επιχειρησιακή ικανότητα, περνώντας απαρατήρητοι κάτω από τα ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα γενιά τρομοκρατών αποτελείται από στελέχη που είχαν παλαιότερα δραστηριοποιηθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις, και τώρα, με τη μετάδοση της εμπειρίας τους, συμμετέχουν σε βομβιστικές επιθέσεις.



Το χτύπημα στη Σταδίου

Αναφορικά με την πρόσφατη επίθεση στο υπουργείο Εργασίας οι αξιωματικοί σημειώνουν ότι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση είναι η ίδια με εκείνη που απέτυχε στην επίθεση στα ΜΑΤ, παρόλο που εμφανίζονται με διαφορετικά ονόματα. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες ανάμεσα στην επίθεση στο υπουργείο Εργασίας και εκείνη που συνέβη τον Δεκέμβριο του 2016, έξω από το ίδιο υπουργείο.


Επίσης, πριν την έκρηξη έγιναν δύο τηλεφωνήματα αγνώστων οι οποίοι προειδοποίησαν για την τοποθέτηση του μηχανισμού. Αρχικά είπαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας και αργότερα στο επόμενο τηλεφώνημα είπαν πως η βόμβα βρίσκεται σε υποκατάστημα τράπεζας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υπουργείο και το οποίο είναι κλειστό αυτήν την εποχή καθώς γίνεται ανακαίνιση. Σύμφωνα με την αστυνομία ο μηχανισμός εξερράγη στη 01:29 σε αυτό το σημείο.


Συνοψίζοντας, οι αξιωματικοί θεωρούν ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» επανεμφάνισης του τρομοκρατικών ομάδων στη χώρα, και εξετάζουν το ενδεχόμενο οι νέοι τρομοκράτες να συνδέονται με αντιεξουσιαστικά κινήματα που είχαν δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.