Η μετανάστευση είναι η βασική αιτία της μείωσης της ανεργίας, όπου αυτό συνέβη. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά. Όσοι ζουν σε μεθοριακές περιοχές περνούν τα σύνορα όχι μόνο για ψώνια και καύσιμα, αλλά για να βρουν μεροκάματο, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.
Οι συνδικαλιστές εξέπεμψαν ανησυχητικά μηνύματα και για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μουτάφη.
Για άλλη μια χρονιά οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων αμφισβήτησαν τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν μείωση της ανεργίας και προχώρησαν σε εκτιμήσεις για το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, που κατά περίπτωση το υπολόγισαν έως και πάνω από 40%.
«Αυτός που αμείβεται με ένα ποσό κάτω από ταμείο ανεργίας για εμάς δεν θεωρείται εργαζόμενος» εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης υπολογίζοντας ότι η ανεργία στην πόλη ξεπερνά το 30%. Προέβλεψε ότι ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα φέρει λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζοντας τις δικές τους εκτιμήσεις για την ανεργία στην περιοχή τους.
Σέρρες: «Εκεί που κάποτε ο νομός Σερρών ήταν ο δεύτερος σε ανάπτυξη ο νομός πρωτελευταίος. Δεν υπάρχουν δουλειές, ανοίγουν μόνο καφέ και σουβλατζίδικα για αυτό κι ένας στους τέσσερις από τον ενεργό πληθυσμό μετανάστευσε. Όλες οι επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία. Πηγαίνουμε στη Βουλγαρία να δουλέψουμε και οι Βούλγαροι μας βλέπουν με συμπάθεια γιατί έχουν καλύτερους μισθούς από εμάς» ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, που προσδιόρισε την ανεργία στο 35%.
Κομοτηνή: Η άλλοτε δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανική περιοχή, μετά τη Σίνδο σήμερα φιλοξενεί 15 βιομηχανίες και μόλις 1.300 εργαζόμενους, ανέφερε ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου κ. Χαζτηαθανασιου, ενώ έθιξε και το ζήτημα με τα εργατικά ατυχήματα.
Ξάνθη: Η περιοχή έχασε 10.000 κατοικους ανάμεσα σε δυο απογραφές, εξαιτίας της μετανάστευσης για εύρεση εργασίας, και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άγγελο Μπεμπεκίδη οι νέοι συρρέουν «κατά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες» στα ταξιδιωτικά πρακτορεία για να βγάλουν εισιτήρια και να μεταναστεύσουν στη βόρεια Ευρώπη. Εκτίμησε ότι το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 40% και ανέφερε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ειναι η πρώτη περιφέρεια σε εργατικά ατυχήματα
Κιλκίς: Η περιοχή κάποτε είχε ανεργία 50% σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου, και μειώθηκε στο 40% γιατί «ξενιτεύτηκε πολύς κόσμος» όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γιώργος Ιωαννίδης.
Φλώρινα: «Ζούμε ξανά τη δεκαετία του ’60» υποστήριξε ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστας Σιάκος Κωνσταντίνος, περιγράφοντας ένα σκηνικό ανεργίας φτώχιας και μετανάστευσης, που επιτείνεται από την ενεργειακή κρίση -«θέλουμε 4 φορές περισσότερα καύσιμα από ό,τι ο μέσος Έλληνας» σημείωσε- και κυρίως από την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των ορυχείων όπου απασχολούνταν εκατοντάδες άνθρωποι. Ένας ακόμη λόγος που… άδειασε η Φλώρινα είναι οι πολυάριθμοι άνεργοι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν ως αναπληρωτές. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 35% και στους κάτω των 24 ετών αγγίζει το 70%.
Πτολεμαΐδα: Η απολιγνιτοποιηση κόστισε 3.000-4.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και μέχρι στιγμής δεν αντικαταστάθηκαν απο νέες θέσεις απο το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, ανέφερε ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Θόδωρος Κακουλίδης. Όσο για τη μερική επαναφορά του λιγνίτη ως προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης οι εργολάβοι που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ «δεν μπορούν να βρουν οδηγούς, γιατί έχουν φύγει στη Γερμανια για να δουλέψουν οδηγοί στα λεωφορεία και δεν έχουν σκοπό να γυρίσουν πίσω».
Κοζάνη: Η Κοζάνη έχει 15.000 ανέργους σε πληθυσμό 133.000 κατοίκων ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευτέρης Αδάμ, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία της τελευταία απογραφής που δείχνουν ότι μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 13.000 άτομα, κατά την εκτίμησή του εξαιτίας της μετανάστευσης. «Δεν είδαμε αποτελέσματα δίκαιης μετάβασης» είπε αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι αντιθέτως χαθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και δέχτηκε πλήγμα η οικονομια.
Καστοριά: Περίπου 4.000 ενεργού πληθυσμού έχει μεταναστεύσει σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Σάκη Παπανδρέου που σχολίασε ότι «η Καστοριά είναι υπέροχος τόπος να ζεις, αν είσαι συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος». Ένα επιπλέον πλήγμα στην οικονομία της περιοχής επέφεραν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, βασικό εξαγωγικό προορισμό για τη γούνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει «κοσμοσυρροή από άνεργους γουναράδες» στο Εργατικό Κέντρο. Πλέον οι Καστοριανοί πηγαίνουν στην Κορυτσά για ψώνια, για να μειώσουν τα έξοδά τους.
Δράμα: Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Σαυρίδης εκτίμησε ότι η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 30% και σημείωσε ότι ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 12%. Οι θέσεις για τους νέους είναι στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία- «μας θέλουν να είμαστε δουλοι, να δουλεύουμε 12 ώρες. Αφήσαμε τα παιδιά μας να τα εκμεταλλεύονται μια χούφτα ψευτοεπιχειρηματιες» ειπε. Οίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία της περιοχές και τις αθωωτικές αποφάσεις της δικαιοσύνης κατά των εργοδοτών, αλλά και τους πλημμελείς ελέγχους της επιθεώρησης μεταλλείων.
Χαλκιδική: Ανησυχία για την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου (και εργαζόμενος στην εταιρεία) Χρήστος Ζαφειρούδας, καθώς όπως είπα «δεν προχωρα όπως θα έπρεπε, (σ.σ. από την εταιρεία) ψάχνουν κεφαλαια και είναι σε διαπραγμάτευση η νέα περιβαλλοντική μελετη» προδικάζοντας ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας.
Κατερίνη: Η πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δέσποινα Κωνσταντίνου εκτίμησε ότι η ανεργία είναι περίπου 20%, οι εγγεγραμμένοι 10.900 άνεργοι εκ των οποίων οι 7.100 γυναίκες, κάτι που φανερών τη βαθιά ανισότητα της ελληνικής κοινωνίας. Σημείωσε ακόμη τη μείωση πληθυσμού-20% στις ορεινές αγροτικές περιοχές της Πιερίας και αναφέρθηκε στην απάνθρωπες συνθήκες στον κλάδο του τουρισμού.
Πέλλα: «Από την ΠΥΣ 6 του 2012 οι συνθήκες παρέμειναν δύσκολες. Οι νέοι παν για δουλεια χωρίς να ξέρουν αν θα τηρηθεί το 8ωρο και είτε μεταναστεύουν ή ζουν με το χαρτζιλίκι των γονέων» ανέφερε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου. Παρότι στα Γιαννιτσά υπάρχει ζήτηση για εργασία οι νέοι με προσόντα δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια, και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι στο 49,45%.
Έδεσσα: Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας Αλμωπίας Νίκος Γκοτζαμάνης είπε ότι η πραγματική ανεργία χτυπά κόκκινο, στην Έδεσσα και Σκύδρα τα ποσοστά φτάνουν το 45% και στην Αλμωπια στο 36,7%.
Βέροια: Η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Έλενα Άτσαλου εκτίμησε ότι η ανεργία στην περιοχή ανέρχεται στο 30%.