ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλία: Μετ' εμποδίων η επίταξη ιδιωτών γιατρών

Εύρης Τσουμής20 Νοεμβρίου 2021

Με προβλήματα προχωρά η επίταξη ιδιωτών γιατρών προκειμένου να ενισχύσουν τις δομές του ΕΣΥ σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, στη μάχη κατά του κορονοϊού. Χτες οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έστειλαν σύμφωνα με πληροφορίες 85 «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς ενώ αρκετοί είναι και οι γιατροί που έσπευσαν εθελοντικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 20 κι άλλοι 11 είναι στη Μαγνησία με τις ανάγκες πάντως για γιατρούς ειδικοτήτων να παραμένουν πιεστικές σε πολλές περιοχές.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι φανερό πως ο σχεδιασμός είναι ελλιπής και το επιχειρησιακό σχέδιο στήθηκε άρον-άρον υπό την πίεση των υγειονομικών δεδομένων που καθημερινά παίρνουν όλο και πιο δραματικές διαστάσεις.

Στη Λάρισα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatronet.gr νεαρή γιατρός που εγκυμονεί παρέλαβε με έκπληξη το φύλλο πορείας το μεσημέρι της Παρασκευής, που την υποχρέωνε να εμφανιστεί το πρωί του Σαββάτου στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. «Η προχειρότητα του εγχειρήματος δείχνει για μια ακόμη φορά την εξ ορισμού αποτυχία του και την ανυπαρξία σχεδιασμού σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας (5ης ΥΠΕ). Συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει χωρίς να συνεργάζεται με τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών έχει καλυφθεί με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. «Αυτή τη στιγμή, ο ιδιωτικός τομέας έχει ενισχύσει το σύστημα 150 κλίνες COVID, 65 κλίνες non COVID και 8 κλίνες ΜΕΘ non COVID, οι οποίες απελευθερώνουν αντίστοιχο αριθμό κλινών ΜΕΘ COVID στα νοσοκομεία. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα δυναμικό που ισοδυναμεί με ένα ακόμη μεγάλο νοσοκομείο», σημείωσε Παρ' όλα αυτά, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος απηύθυνε άλλη μια έκκληση σε μέλη του, γιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, να δηλώσουν τη διάθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά το ΕΣΥ, με σχέση εργασίας της επιλογής τους, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιστράτευση.

Στη Μαγνησία 11 γιατροί δέχτηκαν να παράσχουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους, καλύπτοντας εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου. Ο πρόεδρος του τοπικού ιατρικού συλλόγου Ευθύμιος Τσάμης ανέλαβε ρόλο συντονιστή μιας πρωτοβουλίας, που έφερε στο τραπέζι τους ιδιώτες γιατρούς των κρίσιμων ειδικοτήτων και εκπροσώπους του νοσοκομείου και των εργαζομένων του. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι συγκεκριμένες ανάγκες του Αχιλλοπούλειου και συμφωνήθηκε ο τρόπος κάλυψής τους με εθελοντική συμμετοχή γιατρών. «Ρώτησα τη διοίκηση του νοσοκομείου ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, που θέλουν να καλύψουμε, αλλά δεν ήξερε να μου πει συγκεκριμένα. Κάλεσα στη σύσκεψη τον πρόεδρο της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο οποίος είναι συνάδελφος και μας είπε πως χρειάζονται κάλυψη 48 εφημεριών. Έντεκα συνάδελφοι συμφώνησαν να καλύψουν αυτές τις εφημερίες, χωρίς να πηγαίνουν καθημερινά με πλήρες ωράριο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να κλείσουν τα ιατρεία τους. Είναι μια λύση win - win, που ίσως αποτελέσει μπούσουλα και για άλλες περιοχές», είπε στο iatronet.gr ο κ. Τσάμης.

Στη Θεσσαλονίκη από χτες το μεσημέρι άρχισαν να επιδίδονται τα πρώτα περίπου 50 φύλλα πορείας σε παθολόγους, πνευμονολόγους και γιατρούς γενικής ιατρικής της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Νίτσα υπάρχουν πάνω από 20 ιδιώτες γιατροί που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν εθελοντικά. «Ξεκινήσαμε από 2-4 γιατρούς και τώρα, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, φτάσαμε σε περισσότερους από 20 ιατρούς που δήλωσαν ενδιαφέρον. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και αν δοθεί περισσότερος χρόνος θα υπάρχουν περισσότεροι ιατροί που θα συμμετάσχουν εθελοντικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νίτσας. Ο ίδιος επανέλαβε τον κρίσιμο ρόλο των ιδιωτών γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ως ανάχωμα στην προσέλευση στα νοσοκομεία ασθενών που μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι τους.

«Φύλλο πορείας» για το Ιπποκράτειο νοσοκομείο πήραν 12 γιατροί αλλά από αυτούς τρεις δήλωσαν πως δε μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα. Οι δύο γιατί ήδη υπηρετούν σε άλλο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα και ο ένας γιατί είναι ανεμβολίαστος. Επίσης για τον ίδιο λόγο δήλωσαν κόλλημα κι άλλοι δύο γιατροί που είχαν πάρει «φύλλο πορείας» για το νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Φύλλο πορείας για το νοσοκομείο Έδεσσας πήραν άλλοι τρεις παθολόγοι ανεβάζοντας τη δύναμη του νοσοκομείου σε 9 γιατρούς.

Πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει ο νομός Σερρών με την επίταξη των γιατρών, σύμφωνα με epiloges.tv, καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ δεν υπάρχουν γιατροί που να πληρούν τις προϋποθέσεις και τις ειδικότητες που ορίζονται. Πάντως οι κυρώσεις για όσους αρνηθούν την επίταξη είναι αυστηρές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελο Βάκαλο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με συνολικά 29 γιατρούς του συλλόγου, προκειμένου να διαπιστώσει αν έχουν δεχτεί κάποιο σχετικό τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Σερρών ίσως η κυβέρνηση να στραφεί στους ιατρούς και συγκεκριμένα του Παθολόγους των Κέντρων Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες.

Για να δώσει μια διέξοδο στο πρόβλημα που υπάρχει στο νοσοκομείο Σερρών η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ προχώρησε στη μετακίνηση αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο Κομοτηνής προκαλώντας όμως σφοδρές αντιδράσεις από τον τοπικό ιατρικό σύλλογο. Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης εξέφρασε την αγανάκτησή του και την έντονη αποδοκιμασία του στην απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ να μετακινηθούν αναισθησιολόγοι από το ήδη υποστελεχωμένο αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Κομοτηνής προς το νοσοκομείο Σερρών για το μήνα Νοέμβριο.

«Η απόφαση αυτή μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και δημιουργεί την εντύπωση πως για ακόμη μια φορά υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε σχέση με τα νοσοκομεία άλλων νομών. Στις σημερινές υγειονομικές συνθήκες είναι απαράδεκτο να απογυμνώνεται το ήδη αποδυναμωμένο αναισθησιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ειδικότερα αφού έχει επιφορτιστεί εκτός από την διενέργεια των καθημερινών χειρουργείων και όλων των άλλων ιατρικών πράξεων που αφορούν την κρίσιμη αυτή ειδικότητα και με τη μετακίνηση ενός αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Είναι άξιο απορίας γιατί δεν επελέγησαν για μετακίνηση στο Νοσοκομείο Σερρών γιατροί, οι οποίοι υπηρετούν σε κοντινότερα, μεγαλύτερα και με λιγότερα προβλήματα νοσοκομεία και προτιμήθηκε το Νοσοκομείο Κομοτηνής, ειδικά σε μια περίοδο, όπου αναζητούνται ιδιώτες γιατροί για να βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του. Θα θέλαμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι τα προβλήματα των Νοσοκομείων λύνονται με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι με τέτοιου είδους μετακινήσεις, οι οποίες δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.