Σε ρυθμούς εκλογών κινείται σήμερα το Ισραήλ με περίπου 6.600.000 κατοίκων να προσφεύγει στα 13.685 εκλογικά τμήματα προκειμένου να ψηφίσουν. Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική διαδικασία σε διάστημα μόλις δυο ετών.
Οι σημερινές εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού που χτυπά σχεδόν όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ ωστόσο να έχει κερδίσει, όπως φαίνεται το στοίχημα του εμβολιασμού του πληθυσμού. Τις τελευταίες ημέρες η ζωή στην χώρα επιστρέφει σε ρυθμούς... κανονικότητας. Τα σχολεία άνοιξαν, το ίδιο και τα εστιατόρια και τα μπάρ όπως και τα γυμναστήρια και οι πισίνες.
Σχεδόν το 50% το πληθυσμού των περίπου 9.300.000 κατοίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως (και τις δυο δόσεις) με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ το 60% με την πρώτη δόση.
Ο Μπένης Νατάν είναι καθηγητής Αεροδιαστημικής στο «Technion - Israel Institute of Technology» (Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ). Μένει στην Χάιφα την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας η οποία όπως λέει στο makthes.gr «είναι πράσινη». Ο ίδιος πήγε να ψηφίσει νωρίς το πρωί. Πριν δυο ημέρες, στις 21 Μαρτίου εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως αναφέρει οι πόλεις που παραμένουν «κόκκινες» είναι οι αραβικές πόλεις.
«Ο κόσμος είναι πιο ανοιχτός. Κάτοικοι έξω από τα εκλογικά κέντρα περίμεναν να έρθει η σειρά τους, κρατούσαν αποστάσεις και μιλούσαν. Όχι απαραιτήτως για πολιτικά, αλλά αυτή την αλλαγή την βλέπουμε στους ανθρώπους» εξηγεί ο κ. Νατάν.
Εντός των εκλογικών κέντρων όπως εξηγεί οι πολίτες μπαίνουν ανά πεντάδες. Μπορεί άλλωστε το Ισραήλ να κέρδισε το στοίχημα του εμβολιασμού- κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, όπως και στους λιγοστούς θανάτους», και να ανοίγει τις δραστηριότητές του, ωστόσο η μάσκα παραμένει υποχρεωτική. Όσοι έχουν δεχτεί τις δυο δόσεις εμβολίου λαμβάνουν το «πράσινο πάσο», ένα πιστοποιητικό το οποίο επιδεικνύουν όπου κρίνεται απαραίτητο.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 10 το βράδυ. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή.
Όπως λέει ο κ. Νατάν εκτός από τα εκλογικά κέντρα για υγιείς, υπάρχει πρόβλεψη και δημιουργήθηκαν εκλογικά κέντρα για όσους αυτή την περίοδο νοσούν με κορονοϊού ή βρίσκονται σε "καραντίνα".
Τα εν λόγω εκλογικά κέντρα έχουν στηθεί σε υπαίθριους χώρους και εκεί ψηφίζουν αποκλειστικά όσοι είναι ασθενείς Covid- 19. Εκτιμάται πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 15.000.
Αντίστοιχα εκλογικά κέντρα έχουν δημιουργηθεί για να ψηφίσουν όσους βρίσκονται σε «καραντίνα». Εκτιμάται ότι οι εν απομονώσει ψηφοφόροι ανέρχονται σε 65.000 σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν απομονώσει ψηφοφόροι ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, το οποίο στέλνει στο σπίτι τους ταξί, τους παραλαμβάνει, τους μεταφέρει στο εκλογικό κέντρο όπου ψηφίζουν και στην συνέχεια τους επιστρέφει στην οικία τους.
Οι εν λόγω ψηφοφόροι εξαιτίας της ασθένειάς τους ή της καραντίνας ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά κέντρα και συμπεριλαμβάνονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Οι εν λόγω ψηφοφόροι εκτός από τους ειδικούς καταλόγους είναι καταχωρημένοι και στους γενικούς εκλογικούς καταλόγους, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα ότι ψήφισαν μια φορά.
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τους 504 που νοσηλεύονται, οι οποίοι ψηφίζουν μέσα στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό πως κάλπες έχουν στηθεί σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Σημειώνεται πως η Βουλή του Ισραήλ διαθέτει 120 έδρες, ενώ για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την είσοδό του στο κοινοβούλιο απαιτείται 3,25% ήτοι 4 έδρες.