ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση για τον πρωτογενή τομέα το 2024» προανήγγειλε ο Λ. Αυγενάκης

MakThes Team06 Φεβρουαρίου 2024

«Τα κόμματα θα κριθούν για τον τρόπο που θα ψηφίσουν το κάθε ένα από τα άρθρο του νομοσχεδίου» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε ότι «έχουμε προγραμματίσει έξι ή επτά νομοσχέδια, με τα περισσότερα να αποτελούν πραγματικά μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τον πρωτογενή τομέα. Τα περισσότερα εξ αυτών θα έρθουν στο έτος 2024, με κυρίαρχο τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι το παρόν νομοσχέδιο «εισάγει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζει λειτουργικά ζητήματα, καθώς και την ενίσχυσή των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες, πλημμύρες και πυρκαγιές». Στόχοι του νομοσχεδίου είπε ο υπουργός, είναι «η δημιουργία του πλαισίου για τα κτηνοτροφικά πάρκα, τον σταβλισμό των ζώων, στηρίζοντας την βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιιχειρήσεων». Ο καθορισμός των λεπτομερειών «θα γίνει αφού συντρέξουν οι Περιφέρειες και οι τοπικοί δήμοι που θα υποδείξουν τις σχετικές περιοχές. Εμείς δημιουργούμε ένα λειτουργικό και σύγχρονο πλαίσιο και στην συνέχεια ως μεθεπόμενο βήμα να παρακινήσουμε μέσω προγραμμάτων την λειτουργία τους».

Το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης, «αντιμετωπίζει την γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών. Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες. Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και την λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Βοηθάει την καθημερινότητα των παραγωγών και επιλύει χρόνια προβλήματα εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητά τους. Ρυθμίζει ζητήματα των πληγέντων αγροτών που περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διευθετεί και εκσυγχρονίζει λειτουργικά κανονιστικά, λειτουργικά και νομοθετικά προβλήματα πάσης φύσεως. Εξασφαλίζει την βελτίωση, την λειτουργία Οργανισμών, ιδρύουμε αγροτικά τμήματα στα επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα».

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέλυσε μία προς μία τις διατάξεις του σχεδίου νόμου και τους στόχους που αυτές έχουν, επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα θα κριθούν για τον τρόπο που θα ψηφίσουν το κάθε ένα από τα άρθρο του νομοσχεδίου». Ξεκαθάρισε ότι δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται οι συνεταιρισμοί και πως βρίσκεται σε διάλογο με την ΕΘΕΑΣ: Η πρότασή της για ένα μητρώο τον συνεταιρισμένων ανά συνεταιρισμό της χώρας μας, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, παρατήρησε. Προτάσεις όπως αποχώρηση από τη νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να γίνουν δεκτές, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι «τα 2,8 δισεκατομμύρια το έτος και το ένα και πλέον εκατομμύριο που είναι οι άμεσες ενισχύσεις, δεν θα έρχονται στη χώρα μας». Σημειώσαμε είπε, ότι οι έξι αλλαγές που έχουν ζητηθεί από την χώρα μας για την νέα ΚΑΠ έχουν γίνει αποδεκτές. Η Ελλάδα, με δική της πρωτοβουλία πραγματοποίησε πριν μιάμιση εβδομάδα συνάντηση στις Βρυξέλλες, και όλες μαζί οι 9 μεσογειακές χώρες κατέληξαν σε κοινή θέση που θα έρθει ως πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αναγκαιότητα αλλαγής της ΚΑΠ.

Ο κ. Αυγενάκης, τέλος, άφησε ανοικτό μετά και την ακρόαση των προσκεκλημένων φορέων, να υπάρξει εάν χρειάζεται βελτίωση της διάταξης, προκειμένου να είναι ευδιάκριτος ο διαχωρισμός της δυνατότητας που παρέχεται στην χρησιμοποίηση των επαγγελματικών βοηθημάτων των υδατοκαλλιεργητών (σκάφη) που διαθέτουν για την μετακίνηση τουριστών, εφόσον συμμετέχουν σε δραστηριότητες αλιευτικού τουρισμού στις εγκαταστάσεις τους. Στην πρόταση για επιστροφή ολόκληρου του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες που καλλιεργούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις καλλιέργειας, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό «είναι θέμα που θα πρέπει να το δούμε με το οικονομικό επιτελείο της χώρας μας που εκ των πραγμάτων έχει τον πρώτο λόγο. Θα δούμε πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε». Σχετικά με τα πολλά και διαφορετικά ζητήματα που υπάρχουν από τους κλάδους της αλιείας, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «στις 23-24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Συνέδριο Αλιείας στη χώρα μας, που μέσα εκεί θα μπορούν να συζητηθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα» Ανέφερε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας ενισχύεται οικονομικά από μέρους μας και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για να πετύχουμε το καλύτερο σχήμα για την Περιφέρεια Κρήτης όπως και για όλες τις Περιφέρειες. Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα τρέξουν μάστερ πλάν ανάλογα με αυτό της Θεσσαλίας, και για την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη δυτική Ελλάδα. Σχετικά με τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ που υπάρχουν εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, είπε ότι έχει ζητήσει να τρέξει το ξεκαθάρισμά τους, ώστε να σταματήσει η άδικη ομηρία τους από την μια, και από την άλλη να μην χαριστεί τίποτα σε κανέναν.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί στην επιτροπή η ακρόαση φορέων και στην συνέχεια η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, ενώ τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανάγνωσή του.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.