ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες - Οι «γαλάζιες αντιδράσεις» και η στάση Σαμαρά

MakThes Team19 Δεκεμβρίου 2023

Η ρύθμιση - που δίνει την δυνατότητα σε μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα, να πάρουν τριετή άδεια παραμονής, εφόσον εργάζονται στη χώρα – αναμένεται να ψηφιστεί στις 14:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια, στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε. 

Η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες που άναψε «φωτιές» στο εσωτερικό της ΝΔ με τα βλέμματα να στρέφονται στη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση για κομματική πειθαρχία από την πλευρά της κυβερνητικής παράταξης ελήφθη μετά την διαφοροποίηση του πρώην Προέδρου της ΝΔ και Πρωθυπουργού για την τροπολογία Καιρίδη και μόλις ακούστηκαν και οι πρώτες επιφυλάξεις από την πλευρά «γαλάζιων» βουλευτών.

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του τηρούν σιγή ασυρμάτου, αποφεύγοντας να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Δύο πάντως είναι οι επιλογές που έχει ο πρώην Πρωθυπουργός. Είτε να απέχει από την επίμαχη ψηφοφορία είτε να μεταβεί στη Βουλή και να καταψηφίσει τη ρύθμιση, που κατά τον ίδιο συνιστά «συλλήβδην νομιμοποιήσεις μεταναστών» καθιστώντας την Ελλάδα «φάρο προσέλκυσής» τους. Ένα «όχι» του ίδιου στην ψηφοφορία, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα εκληφθεί ως διάθεση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που πυροδοτήθηκε τις τελευταίες ημέρες με το Μέγαρο Μαξίμου.

Κομματική πειθαρχία για όλους εκτός Σαμαρά

Το Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως έσπευσε να εκπέμψει ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθιστώντας σαφές δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η ψήφιση της τροπολογίας εμπίπτει στην αυτονόητη συνθήκη της κομματικής πειθαρχίας, με μοναδική εξαίρεση τον κ. Σαμαρά που ως πρώην Πρωθυπουργός μπορεί να εκφράζει την άποψή του για όλα τα θέματα που θεωρεί μείζονα. «Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην Πρωθυπουργός είναι ο κύριος Σαμαράς. Από κει και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες. Θα ισχύσει και σ’ αυτήν την ψήφιση», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Την ορθότητα της τροπολογίας θα στηρίξει και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πάει το μεσημέρι στη Βουλή για να ψηφίσει με φυσική παρουσία στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να εκπέμψει το μήνυμα της σπουδαιότητας της διάταξης για την κυβέρνηση και ταυτοχρόνως ότι καμία «παραφωνία» από την κεντρική κυβερνητική γραμμή δεν θα γίνει ανεκτή.

Η κομματική πειθαρχία πάντως «μπλόκαρε» ήδη από χθες τις ενστάσεις μίας μικρής μερίδας γαλάζιων βουλευτών. Ως «έκπτωση και κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής μας πολιτικής» την εξέλαβε ο Θάνος Πλεύρης, συντασσόμενος με το σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι η αυτονόητη κομματική πειθαρχία δεν του επιτρέπει να παρεκκλίνει από την επίσημη γραμμή του κόμματος και συνεπώς θα την υπερψηφίσει.

Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ψηφίζει την ρύθμιση, κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επιδιώκοντας προφανώς να δει τη ΝΔ να πλήττεται από τυχόν διαρροές από τους λεγόμενους “σαμαρικούς” βουλευτές και πάντως πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίσει ότι “άλλο ο πρώην πρωθυπουργός άλλο οι βουλευτές” αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εφόσον καταψηφιστεί από κάποιον η διάταξη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως μιλά για “μίζερη” διάταξη διότι “αφήνει τον μετανάστη εκτεθειμένο στον κακό εργοδότη ο οποίος ανά πάσα στιγμή, μπορεί να του στερήσει την εργασία».

Το ΠΑΣΟΚ επίσης ψηφίζει θετικά στη διάταξη αλλά καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ επίσης δήλωσε ότι υπερψηφίζει παρά τη διαφωνία του με την πρόβλεψη που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία.

Την τροπολογία ψηφίζει και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Καιρίδης: Δεν πρόκειται περί νομιμοποίησης

“Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα”, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος απέναντι “στο άλλο άκρο” του πολιτικού μπλοκ – όπως χαρακτήρισε τους επικριτές της διάταξης – διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται περί νομιμοποίησης διότι – όπως εξηγεί - η ρύθμιση δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας (όπως στη Γερμανία) απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και μπορούν να δουλέψουν και για όσους δουλεύουν.

Υπερθεματίζει δε για την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως “τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές”.

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα. Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου

 Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.