ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση για την παραμονή στην υπηρεσία νοσοκομειακών γιατρών και μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους

MakThes Team27 Νοεμβρίου 2024

Η δυνατότητα παραμονής γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, στην υπηρεσία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έως το τέλος του 2027, αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση. Η σχετική ρύθμιση έχει περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια, για συζήτηση και ψήφιση.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υγειονομικών δομών, ιδιαίτερα για όσες βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, όπου οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η παράταση αφορά τους γιατρούς οι οποίοι έχουν ειδικότητα αναισθησιολογία, χειρουργική θώρακος, εσωτερική παθολογία, γαστρεντερολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία, εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία-φυματιολογία, γενικής ιατρικής, ενδοκρινολογία, ακτινοθεραπευτική ογκολογία, παθολογική ογκολογία, αγγειοχειρουργική, αλλεργιολογία, παθολογική ανατομική, αιματολογία, πυρηνική ιατρική, καρδιολογία, οφθαλμολογία, κυτταρολογία, ρευματολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική παίδων.

Αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να δουν τη διάταξη ως μια έκτακτη λύση ανάγκης, για τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ, αλλά σε καμία περίπτωση η παράταση παραμονής στην υπηρεσία να μην συμβαδίζει με την παράλληλη άσκηση διοίκησης (σ.σ.διευθυντές/συντονιστές), γιατί ένα τέτοιο στάτους θα απογοητεύσει νεότερους γιατρούς που περιμένουν την εξέλιξή τους. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι δεν μπορεί τις ειδικότητες των γιατρών που θα υπαχθούν στη ρύθμιση να τις αποφασίζει ο υπουργός, με έναν νόμο, αλλά θα πρέπει αυτή η ευχέρεια να καταλείπεται στη διοίκηση κάθε νοσοκομείου που γνωρίζει τις ελλείψεις που έχει.

Η παράταση του χρόνου παραμονής ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, έρχεται να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες, είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Βλαχάκος και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζονται και ισχυρά κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν σε άγονες/προβληματικές περιοχές τύπου «Α» και «Β». Στόχος, τόνισε, είναι να υπάρξει άμεση λύση και να ενισχυθούν οι υγειονομικές δομές ειδικά στη νησιωτική χώρα, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες. Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρόβλεψη για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ανοσολογίας/ιστοσυμβατότητας των μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο, από την 1/4/2025. Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, αποσαφηνίστηκε στην επιτροπή, ότι δεν θα κλείσει κανένα άλλο κέντρο ανοσολογίας/ιστοσυμβατότητας και το εργαστήριο στο Ωνάσειο θα λειτουργεί παράλληλα με τα άλλα δύο εργαστήρια στο Γενικό Κρατικό και τον Ευαγγελισμό. Σε σχέση με το ΝΠΙΔ «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα», ο κ. Βλαχάκος είπε ότι η ρύθμιση δεν αφορά καμία ιδιωτικοποίηση. «Αντιθέτως, το ογκολογικό κέντρο παίδων - Ελπίδα, θα λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς που λειτουργούν εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία, το Ωνάσειο και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, που είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στο κράτος στο 100%», είπε ο κ. Βλαχάκος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Τσίμαρης είπε πως οι διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι το εργαστήριο ανοσολογίας/ιστοσυμβατότητας στο Ωνάσειο, θα είναι υπεύθυνο μόνο για τις μεταμοσχεύσεις αποβιωσάντων δοτών συμπαγών οργάνων, για την κάλυψη της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας, εξομαλύνει, εν μέρει, τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα του. Υπογράμμισε δε ότι τα δύο εργαστήρια στο Γενικό Κρατικό και στον Ευαγγελισμό υποστηρίζουν επάξια τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και τα στελέχη του εξειδικεύονται και απασχολούνται σε πολλά αντικείμενα ανοσολογίας. Συνεπώς, η διασφάλιση της λειτουργίας τους είναι επιβεβλημένη αλλά και οι ενίσχυσή τους, με πόρους και στελέχη. Σε σχέση με τη μετονομασία του «Ογκολογικού Κέντρου Παίδων -Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα» σε Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη-Ελπίδα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτεία οφείλει να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον παιδικό καρκίνο και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρουσιάσει κανονισμό λειτουργίας στου νοσοκομείου, για τις έκτακτες καθημερινές ανάγκες, για τη διάγνωση, για τις θεραπείες για μια σειρά σοβαρά ζητήματα. Σε σχέση με την παράταση παραμονής των γιατρών, που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας, στο ΕΣΥ, ο βουλευτής είπε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλες ειδικότητες αν και το έχουν ζητήσει οι αρμόδιοι φορείς. Πρότεινε επίσης να αποφασίζει το νοσοκομείο και όχι το υπουργείο για ποιες ειδικότητες θα υπάρξει παράταση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι δείκτες που σχετίζονται με το ΕΣΥ βαίνουν διαρκώς επί τα χείρω, παρά τα «δήθεν ρεαλιστικά μέτρα», για την ενίσχυση του ΕΣΥ, που νομοθετεί η κυβέρνηση. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση στην ΕΕ, σε καθολική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που… «μόνο αριστερός δεν είναι» και αυτό ενώ ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την υγεία. Απόδειξη αυτής της κατάστασης, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι ότι η κυβέρνηση φέρνει, προς ψήφιση, ένα ακόμα ερανιστικό νομοσχέδιο. Το μόνο σχέδιο, είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενίσχυση των επιχειρηματιών της υγείας, η διάλυση και η απαξίωση του ΕΣΥ, διότι αυτό ευνοεί τους ισχυρούς παίκτες της υγείας. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην δυνατότητα παράτασης παραμονής των γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας στο ΕΣΥ. «Γιατί δεν αναρωτιέστε για ποιον λόγο βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις; Για ποιους λόγους οι νέοι επιστήμονες αρνούνται να διοριστούν στο ΕΣΥ; Δεν έχετε καμία στρατηγική του ανθρώπινου δυναμικού για την υγεία και το μόνο που σκεφτήκατε είναι να επιτρέψετε στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται και να καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης, κάτι που θα απογοητεύσει ακόμη περισσότερο τους νεότερους γιατρούς που θα πρέπει να περιμένουν ακόμη τέσσερα χρόνια, για να διεκδικήσουν μια θέση διευθυντή ή συντονιστή. Δημιουργείτε έτσι άλλο ένα αντικίνητρο παραμονής, ανακόπτοντας την εξέλιξη των νεότερων γιατρών του ΕΣΥ», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προειδοποίησε ότι δημιουργείται ένα ακόμη αντικίνητρο παραμονής γιατρών στο ΕΣΥ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ακόμα νομοσχέδιο «σκούπα» που κινείται στον άξονα της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας και της εμπορευματοποίησης. Σε σχέση με την παράταση παραμονής γιατρών στο ΕΣΥ, ο κ. Λαμπρούλης είπε ότι παρατείνεται η παραμονή στο ΕΣΥ μέχρι την ηλικία των 70 ετών γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει ότι επίκληση της ανάγκης να παραμείνουν αυτοί οι γιατροί, λόγω της εμπειρίας τους, είναι υποκριτική και προσχηματική. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών στο ΕΣΥ και εν πάση περιπτώσει, έξι μήνες πριν τη συνταξιοδότηση θα μπορούσε να προκηρύσσει τις θέσεις. Ανέφερε επίσης ότι η ρύθμιση αυτή θα είναι δυνατό να αποτελέσει προηγούμενο για την επέκταση και την αξιοποίηση της γενικότερα, στην επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου έχει δηλώσει ότι «η Κυβέρνηση έχει την πρόθεση να στελεχώνει το ΕΣΥ με γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, ενώ την ίδια ώρα, με την πολιτική της, διώχνει τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό- πάνω από τους μισούς πτυχιούχους, χωρίς παράλληλα να δίνει κανένα κίνητρο για να τους ελκύει πίσω». Με αυτό το άρθρο δίνεται παράταση για τους κλάδους του ΕΣΥ και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς στο ΕΣΥ, για να καλυφθούν τα κενά, όμως «η παράταση θητείας πρέπει να αποτελεί λύση προσωρινή και έκτακτη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως μόνιμη. Η μόνιμη λύση είναι η πρόσκληση σε νέους και δυναμικούς γιατρούς με πρόσκληση και από το εξωτερικό», είπε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε εγκαίρως να ρυθμίσει έγκαιρα, μόνιμα και αποτελεσματικά τις ελλείψεις.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει σε ιδιωτικοποίηση της μονάδας μεταμοσχεύσεων και σε ιδιωτικοποίηση του μοναδικού παιδιατρικού ογκολογικού τμήματος. Σε σχέση με την παραμονή στην υπηρεσία γιατρών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, ο βουλευτής είπε: «ενώ τασσόμαστε κατά της παραμονής στην εργασία πέρα του ορίου συνταξιοδότησης, εν τούτοις εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης των δημόσιων υγείας, νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τουλάχιστον ας προβλεφθεί η παραμονή όσων συνταξιοδοτούμενων γιατρών το επιθυμούν και μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά, χωρίς εξαιρέσεις ειδικοτήτων που υποκρύπτουν αδικίες».

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του είναι αρνητικό με την παράταση παραμονής γιατρών μετά το 67ο έτος της ηλικίας. «Μόνο στις άγονες και στις νησιωτικές περιοχές θα μπορούσαν να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι συνάδελφοι. Δεν μπορώ να καταλάβω πως με τέτοιες ρυθμίσεις θα κάνετε πολιτική brain gain. Πως θα γίνει το brain drain, brain gain, όταν θα αφήσεις τους ίδιους ανθρώπους κρατούντες πάλι σε διευθυντική θέση; Ελπίζω να μην το κάνετε. Θα απογοητευθούν γιατροί που θέλουν να έρθουν να διεκδικήσουν μια τέτοια θέση. Θα πάνε ή στον ιδιωτικό τομέα ή θα φύγουν στο εξωτερικό», είπε ο βουλευτής της «Νίκης» και αναρωτήθηκε «ποιος σε αυτή την ηλικία μπορεί να αντέξει την ένταση μιας εφημερίας και τον όγκο τόσων περιστατικών».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε ότι απαιτούνται άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, για όλους τους πολίτες. Σε σχέση με την παράταση του ιατρικού χρόνου εργασίας, ο κ. Μπιμπίλας είπε ότι είναι θετικό, σημείωσε όμως ότι «μιλάμε για μπαλώματα, για μια ακόμα φορά». Όπως είπε, πρώτος στόχος πρέπει να είναι οι προκηρύξεις. Σημείωσε δε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όσοι αιτηθούν παράταση του χρόνου εργασίας τους να πάψουν να ασκούν καθήκοντα διοίκησης κλινικής. Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει με νόμο να ορίζεται ποιες ειδικότητες θα υπάγονται σε καθεστώς παράτασης αντί να αποφασίζει η διοίκηση κάθε νοσοκομείου.

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι το 50% των γιατρών σκέπτεται σοβαρά να φύγει στο εξωτερικό. «Δυστυχώς έχουμε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο και οι άνθρωποι που έπρεπε να το στελεχώσουν, θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό», είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «ένας άνθρωπος άνω των 67, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συστήματος υγείας και στους έντονους ρυθμούς. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να επαναπατρίσουμε τους ικανούς ιατρούς που είναι στο εξωτερικό. Ας έρθουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω. Σε αυτούς τους ανθρώπους, ξέρετε, εμείς έχουμε επενδύσει, ως φορολογούμενοι».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.