ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Βραβεία Υπατία 2024»: Όταν οι «αφανείς» ήρωες γίνονται πρωταγωνιστές (φωτ.)

Λίνα Πέτκου18 Ιανουαρίου 2024

Σε μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη συγκίνηση, χειροκροτήματα και ελπίδα για το μέλλον, η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΥΠΑΤΙΑ» τίμησε και φέτος, την ιδέα και τις αξίες της συνεισφοράς στον συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο, απονέμοντας τα «Βραβεία Υπατία 2024» σε έξι πρόσωπα - αγωνιστές της ζωής που ξεχώρισαν με τη στάση τους, πρεσβεύοντας παράλληλα τους πέντε βασικούς πυλώνες που υπηρετούν οι Lions: Όραση, Περιβάλλον, Διαβήτης, Παιδικός Καρκίνος και Καταπολέμηση της πείνας.

Κεντρικά κριτήρια για βράβευσή τους αποτέλεσαν η ασίγαστη δημιουργικότητά τους, η αγόγγυστη προσπάθεια και η αφοσίωση για την επίτευξη των στόχων τους, η πρωτοτυπία στο έργο που παράγουν και η εν γένει προσφορά τους στον συνάνθρωπο.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ (17/01), παρουσία μελών του Lions Club, εκπροσώπων του επιχειρηματικού, πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου αλλά και εκπρόσωποι του ιατρικού χώρου και της εκπαίδευσης, στην αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Γιατζόγλου.

Η Πρόεδρος της Lions Club Θεσσαλονίκη Υπατία, Στήβη Σιωζοπούλου στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε  με συγκίνηση, μεταξύ άλλων, για τη ζεστασιά και χαρά που νιώθει για την παρουσία όλων στην αίθουσα.


Αναφερόμενη στην ίδια τη βραδιά της εκδήλωσης η κ. Σιωζοπούλου σημείωσε πως «τιμούμε σήμερα (σ.σ. χθες) ήρωες της καθημερινής ζωής που πρεσβεύουν τις δράσεις της Λέσχης μας», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ιστορία της Αλεξανδρινής Υπατίας. «Η προσδοκία μας είναι να μιμηθούμε την προσφορά της έστω και το ελάχιστο», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Σιωζοπούλου ανέφερε πως «είναι ώρα να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία ότι περιβάλλον και τα παιδιά μας»!

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, το πιο θερμό χειροκρότημα απέσπασε ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της παγκόσμιας ελίτ των μαθηματικών, ο 22χρονος Δημήτρης Λώλας από τα Τρίκαλα, ο οποίος ευχαρίστησε τη Λέσχη Lions για την τιμή να τον βραβεύσουν και συμπλήρωσε πως «ασχολήθηκα με τα μαθηματικά επειδή μου αρέσουν. Με βοήθησαν να καταλάβω τον κόσμο και γι’ αυτό θέλω να εφαρμόσω τις μαθηματικές μου γνώσεις για να λύσουμε σημαντικά προβλήματα στο μέλλον».

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η βράβευση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η οποία και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, όταν ανέβηκε στο βήμα ώστε να παραλάβει το βραβείο «ΥΠΑΤΙΑ 2024».

Απευθυνόμενη στους υπόλοιπους βραβευθέντες είπε πως «νιώθω τιμή και δέος που είμαι ανάμεσα σας και βραβεύομαι σήμερα» και συνέχισε την ομιλία της λέγοντας: «Η πιο συχνή ερώτηση που δέχομαι είναι το πώς κατάφερα να ξεπεράσω αυτό που μου συνέβη. Και απαντώ μέσα από το logo του ιδρύματός μου. Το logo λοιπόν είναι η ιστορία μου. Τα άνθη συμβολίζουν τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού τα οποία βρίσκουν τον τρόπο, ανθίζουν και δίνουν λύσεις. 


Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η αγάπη. Δέχτηκα αγάπη και στήριξη από πολύ κόσμο, κάτι που αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για μένα. Όσα έμαθα από το βίωμά μου, έπρεπε να τα δώσω πίσω στην κοινωνία και έτσι ίδρυσα το ίδρυμα μου.

Θέλω λοιπόν να ζητήσω από όλους να επικοινωνείτε μαζί μου αν γνωρίζετε ανθρώπους εγκαυματίες, είναι η παρηγοριά μου. Γιατί, με μικρές πράξης αγάπης, αλλάζουμε την πορεία ενός ανθρώπου. Όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή».

Μετά το τέλος των βραβεύσεων στο βήμα ανέβηκε η Παραολυμπιονίκης Αλπικού Σκι Εύα Νίκου,  η μοναδική αθλήτρια παρααλπικού σκι στην Ελλάδα, στην οποία θα διατεθούν τα έσοδα της φετινής εκδήλωσης για την κάλυψη του κόστους εξοπλισμού της και συμμετοχής της στους αγώνες στο εξωτερικόΗ Εύα Νίκου, 23 ετών, πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια σοβαρή εκφυλιστική πάθηση των ματιών που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση της περιφερειακής της όρασης (απώλεια όρασης πάνω από 80%).


«Θέλω να ευχαριστήσω τη Λέσχη Lions που με βοηθά στην προσπάθειά μου. Ο επόμενος στόχος μου είναι η συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στην Κορτίνα Ντ'Αμπέτσο, στην Ιταλία. Το άθλημα μου έχει πολλές οικονομικές απαιτήσεις γι' αυτό είναι σημαντικό για μένα να καλυφθεί μέρος των εξόδων μου. Σας ευχαριστώ πολύ!»


Τα «Βραβεία Υπατία 2024» απονεμήθηκαν ως εξής:


1. Βραβείο για τον Διαβήτη στην Έλενα Ματοπούλου, Ποδολόγο, μέλος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομάδας Μελέτης του Διαβήτη.

2. Βραβείο για το Περιβάλλον στον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Ξεξάκη που βραβεύτηκε με την ομάδα του στο Παρίσι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έξυπνου βιοκλιματικού σπιτιού.

3. Βραβείο για την Όραση στον Γιώργο Μικρού, Βιομηχανικό σχεδιαστή των απτικών χαρτών για την καθοδήγηση ατόμων με οπτική αναπηρία σε αρχαιολογικούς και δημόσιους χώρους MIND THE MAP.

4. Βραβείο Νεολαίας στον 22χρονο Έλληνα «Αϊνστάιν» Δημήτρη Λώλα που σαρώνει τα βραβεία στα μαθηματικά.

5. Βραβείο για τον Παιδικό Καρκίνο στον Ογκολόγο - Αιματολόγο Dr. Αθανάσιο Φάσσα.

Το «βραβείο ΥΠΑΤΙΑ 2024» απονεμήθηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου,
ιδρύτρια του Ioanna Paliospirou Foundation – Ελληνική Κοινότητα για τους Εγκαυματίες.


Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Έλενα Ματοπούλου



Γιώργος Ξεξάκης



Η μητέρα του Γιώργου Μικρού παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του



Αθανάσιος Φάσσας 



Oι βραβευθέντες και η πρόεδρος της Λέσχης Lions Θεσσαλονίκης «ΥΠΑΤΙΑ»



Ποια ήταν η Υπατία


Η Υπατία, κόρη του αλεξανδρινού μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα, γεννήθηκε στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. Γρήγορα ξεπέρασε σε γνώσεις τον πατέρα της και δίδαξε μια εκλεκτή ομάδα σπουδαστών, που μετέβαλαν την Αλεξάνδρεια σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα ερευνών της αρχαιότητας. Το 1415 η Υπατία βασανίστηκε από μια ομάδα φανατικών χριστιανών που δρούσαν υπό τις διαταγές του πατριάρχη της πόλης. Ωστόσο, το όνομά της διέτρεξε την Ιστορία και τη θυμόμαστε μέχρι σήμερα ως σύμβολο μιας προνομιακής ευφυΐας που αποτέλεσε πρόκληση για τον σκοταδισμό της εποχής της.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.