ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ": Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και κύρος πανευρωπαϊκό

Βαγγέλης Στολάκης01 Οκτωβρίου 2020

Ένας νέος θεσμός, πανευρωπαϊκός με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα το μνημείο της Ροτόντας που συνδυάζει το ρωμαϊκό, το βυζαντινό, το οθωμανικό και το χριστιανικό στοιχείο κάνει… ντεμπούτο την ερχόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στις 18:30. Ο λόγος για το «βραβείο Θεοφανώ» το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-TheophanoFoundation, ως διάκριση και χωρίς χρηματικό αντίτιμο σε ένα πρόσωπο ή έναν φορέα. Το βραβείο θα έχει πανευρωπαϊκό κύρος και έδρα τη Θεσσαλονίκη, και επιδιώκεται να αποκτήσει την αίγλη του βραβείου «Καρλομάγνος» που απονέμεται εδώ και εβδομήντα χρόνια στο Άαχεν της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Θεοφανώ», επιχειρηματίας και πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδας, Σταύρος Ανδρεάδης την πρωτοβουλία για την «γέννηση» του βραβείου έλαβαν εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο οποίος είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος. «Είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στις κοινές μας ρίζες και τις κοινές μας αξίες. Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη χαλαρώνει. Η Ιδέα ανήκει στον κ. Ρομπέι» είπε ο κ. Ανδρεάδης χαρακτηρίζοντας τον επίτιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως μεγάλο «φιλέλληνα».

Η εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέδρου της Κομισιόν η οποία θα παραλάβει το πρώτο βραβείο που φέτος θα απονεμηθεί στο πρόγραμμα Erasmus, το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ. Η εκδήλωση δε, τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Μιλώντας για την αυτοκράτειρα Θεοφανώ ο κ. Ανδρεάδης είπε πως μετέφερε ευρωπαϊκό πολιτισμό. «Το βραβείο αυτό μας θυμίζει την κοινή ευρωπαϊκή μας προέλευση και τις κοινές μας ρίζες, την ανάγκη συνεννόησης των λαών και την ανάγκη ανταλλαγής πολιτισμών». «Γι’ αυτό» συνέχισε ο κ. Ανδρεάδης επελέγη η Ροτόντα για την τελετή απονομής. «Συνδυάζει το ρωμαϊκό, το βυζαντινό, το οθωμανικό και το χριστιανικό στοιχείο» σημείωσε. Ο κ. Ανδρεάδης ευχαρίστησε μάλιστα τον πρωθυπουργό για την βοήθεια που προσέφερε.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ένα βραβείο πανευρωπαϊκού κύρους και αναγνώρισης. «Το βραβείο που καθιερώθηκε δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Έρχεται στην πιο κατάλληλη και κομβική στιγμή. Δείχνει πως παρά τα προβλήματα του κορονοϊού εμείς συνεχίζουμε τα έργα» είπε. Μιλώντας για την κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια δυναμική γυναίκα με, σπουδαία πορεία.

Αναφορικά με το πρόγραμμα Erasmus που αποσπά το πρώτο βραβείο «Θεοφανώ» ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια σε περισσότερους από 9.000.000 νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτιστική ενότητα της Ευρώπης. «Ο θεσμός του Erasmus είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την κινητικότητα και τη συνεργασία που αναμφίβολα δοκιμάζονται» είπε ο κ. Τζιτζικώστας. «Η απάντηση στην πανδημία είναι η καλύτερη συνεργασία. Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι άνθρωποι» τόνισε.

Το γεγονός πως επελέγη η Ροτόντα, δείχνει πως πρόκειται για ένα κορυφαίο μνημείο αλλά και την βαρύτητα της Θεσσαλονίκης σε βάθος 24 αιώνων, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη θέσπιση του ετήσιου αυτού βραβείου. «Η Θεσσαλονίκη μεγαλώνει μέσα από την πρωτοβουλία των ανθρώπων κι διεκδικεί ένα ρόλο που δικαιωματικά μπορεί να παίξει» ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε το βραβείο ως εισιτήριο εξωστρέφειας.

Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης το «Ίδρυμα Θεοφανώ» μεταξύ άλλων στοχεύει και στην πραγματοποίηση κι άλλων εκδηλώσεων με την παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Το Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται κάθε χρόνο μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από τα δύο βασικά όργανα του ιδρύματος: τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή, των οποίων προεδρεύουν αντίστοιχα ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Herman Van Rompuy και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Ανδρεάδης.

Ποια ήταν η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ;

Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που δίνει έμπνευση σε αυτό το εγχείρημα, είναι μια ιστορική προσωπικότητα της Ευρώπης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Υπήρξε ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή και νυμφεύθηκε τον Όθωνα Β’ και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατό του διατήρησε η ίδια τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Η ιστορική της παρουσία στη Δυτική Ευρώπη, η οποία στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, τόσο μεταλαμπαδεύοντας στη Δύση τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη Βυζαντινή κοινωνία, όσο και μεταφέροντας επιρροές της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ό,τι αφορά στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, την υγεία, και αναβαθμίζοντας το κύρος της πολιτικής διακυβέρνησης έναντι της στρατιωτικής.

Βρίσκεται θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό του St. Pantaleon στην Κολωνία (Γερμανία).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος

Herman Van Rompuy

Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

π. Πρωθυπουργός του Βελγίου

Μέλη

Mary McAleese

π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Γλασκόβης (Ιρλανδία)

Élisabeth Guigou

Πρόεδρος Anna Lindh Foundation | π. Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας

Agnieszka Holland

Συγγραφέας και σκηνοθέτης (Πολωνία)

Maria Luisa Poncela

π. Υπουργός Εσωτερικών Ισπανίας

Sir Ivan Rogers

π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μεγάλη Βρετανία)

Chiara Saraceno

Επίτιμος Μέλος Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία)

Κarl Prince zu Schwarzenberg

π. Υπουργός Εξωτερικών (Τσεχία)

Rita Süssmuth

π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής

Luuk Van Middelaar

Καθηγητής EU Foundations and Institutions, Πανεπιστήμιο του Leiden (Ολλανδία)

Νικηφόρος Διαμαντούρος

π. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (Ελλάδα)

Γιώργος Πρεβελάκης

Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία)

Βασίλειος Σκουρής

π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ελλάδα)

Πάνος Τζώνος

Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος

Σταύρος Ανδρεάδης

Πρόεδρος του Ομίλου SANI/IKOS

Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (Ελλάδα)

Μέλη

Ευάγγελος Γεροβασιλείου

Πρόεδρος του Κτήματος Γεροβασιλείου (Ελλάδα)

Κωνσταντίνος Γλεούδης

Πρόεδρος της ΚΑΒΕΞ

Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Ελλάδα)

Νικόλαος Ευθυμιάδης

Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

(Επι Τιμή) ε.Τ Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Ελλάδα)

Γεώργιος Μυλωνάς

Πρόεδρος του Ομίλου ALUMIL (Ελλάδα)

Θεόδωρος Οικονόμου

Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Δασικής Περιουσίας

Επικεφαλής εταιρείας δασικής διαχείρισης και παραγωγής ξυλείας (Ελλάδα)

Nada Korac Kakabadse

Καθηγήτρια Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ηθικής, Henley Business School, Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία)

Sonja Puntscher Riekmann

Ομότιμη Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία)

Stefan Schepers

Γενικός Γραμματέας, High Level Groups on Policy Innovation (Βέλγιο)

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.