Με σύνθημα «Βρες το νέο καφέ της γειτονιάς σου», αρχίζει η τοποθέτηση των καφέ κάδων στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, στους καφέ κάδους, βάζουμε το υπόλοιπο της κουζίνας μας, όπως μαγειρεμένο φαγητό, όχι όμως νωπά κρέατα για λόγους υγιεινής, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ακόμη και χαρτοπετσέτες.
Ο εξοπλισμός έχει παραδοθεί ήδη στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο 95% δόθηκαν τα απορριμματοφόρα.
Όπως τόνισε ο κ. Γεράνης, η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.
Ένας συνοικιακός κομποστοποιητής έχει τοποθετηθεί στην Άνω Πόλη, είπε η υπεύθυνη αστικής καινοτομίας, Σόφη Σαρρή, ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να βλέπουν τα οργανικά υπολείμματα, φρούτα λαχανικά, το κατακάθι του καφέ ή του τσαγιού, ως κάτι πολύτιμο που δεν αξίζει να καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων.
Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μία πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμος ή εδαφοβελτιωτικό.
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος πρόληψης και ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.