Μέχρι την Παρασκευή η σημερινή μέρα, θα σήμαινε την δυναμική επιστροφή του λιανεμπορίου της πόλης με τους εμπόρους να ετοιμάζονται να υποδεχτούν και πάλι τους πελάτες τους με την ελπίδα να ζεσταθούν και τα ταμεία τους.
Μετά όμως την μεταμεσονύχτια απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, να μπει φρένο στο άνοιγμα της αγοράς στην Θεσσαλονίκη λόγω των…αμείλικτων επιδημιολογικών δεδομένων η οργή, ο προβληματισμός και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα κυριαρχούν. Οι προετοιμασίες πήγαν στράφι, τα εμπορεύματα παρέμειναν κλεισμένα στα κουτιά, οι βιτρίνες έμειναν κενές. Το βοήθημα που θα τους παρέχει η κυβέρνηση, αν και δίνει μία ανάσα, δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου, όπως λένε.
Ο εμπορικός κόσμος της πόλης, αν και προηγήθηκε ένα Σαββατοκύριακο έντονων διεργασιών και πιέσεων με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να ζητά από τον πρωθυπουργό την επαναλειτουργία της αγοράς όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στην συντριπτική του πλειοψηφία πειθάρχησε στην απόφαση της κυβέρνησης με τα ρολά των καταστημάτων να παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Το makthes.gr συνομίλησε με εμπόρους που επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο της πόλης που διανύει την πιο κομβική περίοδο.
«Το βοήθημα που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί, θα αποφασίσουμε με τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων πώς θα κινηθούμε. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, οι περισσότεροι έμποροι είναι στα κάγκελα, ακόμα και σοβαροί επιχειρηματίες έχουν φτάσει στα όριά τους», σημειώνει ο Δημήτρης Μηλιάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς. «Μας λένε για τα επιδημιολογικά δεδομένα και ότι είναι επιβαρυμένα και μείναμε κλειστοί, εμείς σε αυτό αντεπιχείρημα δεν μπορούμε να έχουμε», συμπληρώνει.
«Είχαμε προετοιμαστεί για το άνοιγμα, είχαμε κάνει και rapid test και τελικά μείναμε κλειστοί. Δεν διαπραγματευθήκαμε στη λογική δώστε μας λεφτά γιατί μας κλείσατε, ζητήσαμε 5.000 ευρώ και φτάσαμε στα 500 ευρώ και μάλιστα σε επιχειρήσεις που τις κατέχουν πολλά άτομα αυτό θα μοιραστεί και θα δοθεί τον Μάιο», επισημαίνει.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση να αγνοήσουμε την απαγόρευση. Σαν θεσμός και σαν σύλλογος δεν μπορούμε να πάρουμε το βάρος αυτής της απόφασης καθώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για όποιον το κάνει και δεν θα μπορούμε να τις θεραπεύσουμε», προσθέτει.
«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ήταν πολύ μεγάλος, δεν υπολογίζουν καθόλου την συμπρωτεύουσα, δεν είχαν την ευγένεια και την ευαισθησία να στείλουν κάποιον υπουργό να μιλήσουμε, όλο αερολογίες και ευχολόγια ακούσαμε από τον κ.Σκέρτσο. Ντροπή, ντροπή, ντροπή», τονίζει ο Βασίλης Ιακωβίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου.
«Μας πέταξαν σήμερα ένα ψίχουλο με το επίδομα, θέλουμε να δουλέψουμε, όχι επιδόματα και ελεημοσύνες. Προετοιμαστήκαμε για το άνοιγμα, κάναμε έξοδα, πώς θα τα πληρώσουμε όλα αυτά;», αναρωτιέται.
«Από το λιανεμπόριο δεν κολλάει ο ιός, ήμασταν τρεις μήνες κλειστά στην παραλία γίνεται χαμός κάθε μέρα και τους πειράζει το λιανεμπόριο το οποίο πολεμάνε», αναφέρει.
«Δεν παίρνω καμία ευθύνη να προτρέψω κάποιον να ανοίξει παράνομα, εμείς θέλουμε να δουλέψουμε νόμιμα. Δεν θέλουμε ούτε click away, μόνο τα μεγάλα καταστήματα ευνοεί αυτό τα οποία κάνουν ότι θέλουν, εμάς μας έχουν πετάξει», καταλήγει.
«Το επίδομα της κυβέρνησης είναι μία ανάσα αλλά το θέμα είναι κάποια στιγμή να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όλο αυτό που έγινε είναι άσκοπο, οι χειρισμοί ήταν αλλοπρόσαλλοι, η σύγχυση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς τεράστια αλλά με επιδόματα δεν γυρνάει το παιχνίδι. Η αγορά είναι κλειστή πέντε μήνες, το click away δεν δούλεψε», τονίζει ο Δημήτρης Ρόγκας, υπεύθυνος καταστήματος ρούχων στην Τσιμισκή.
«Ρευστότητα δεν υπάρχει, οι λογαριασμοί τρέχουν και τα μαγαζιά δεινοπαθούν. Για το άνοιγμα είχαμε προετοιμαστεί καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος το οποίο είναι και ψυχολογικό. Το λιανεμπόριο που δεν συμβάλλει καθόλου στην μετάδοση του ιού είναι κλειστό πέντε μήνες. Οι άνθρωποι έχουν σκάσει», συμπληρώνει.
«Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί τα μαγαζιά να ανοίξουν στην αρχή αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν. Προβλέπω ότι το 40% των μαγαζιών δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Δεν βλέπουμε ελπίδα», σημειώνει.
Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να μην πειθαρχήσουν στην απόφαση για απαγόρευση. «Είμαστε σοβαροί άνθρωποι», αναφέρει χαρακτηριστικά.