ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

X.Σταϊκούρας στο ΕΕΘ: Σταδιακή απόσυρση των παρεμβάσεων ενίσχυσης της οικονομίας

Στέφανος Μαχτσίρας27 Απριλίου 2021

Οι οικονομικές προκλήσεις της μεταπανδημικής εποχής απασχόλησαν διαδικτυακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΕΘ και η επιτροπή οικονομικών, φορολογικών, προμηθειών, αναθέσεων και εκπτώσεων.

«Η κρίση που ζούμε είναι πρωτόγνωρη αλλά αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας, το 70% της κοινωνίας (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, βιομηχανία, το 40% της εστίασης) δεν πλήττεται. Είναι ενδεικτικό ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ. Αλλά ένα κομμάτι της πλήττεται σφοδρότατα. Δεν υπάρχει ένα ευρώ από τα 39 δισ. ευρώ που να έχει πάει σε κάποιον που δεν έχει πληγεί», επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Έχουμε δώσει περισσότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της αγοράς για το 2020. Γνωρίζουμε πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν φτάνουν», συμπλήρωσε, τοποθετώντας τον πήχυ για τις τουριστικές εισπράξεις στο 40% των εσόδων του 2019. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.

Για τα μέτρα στήριξης του προσεχούς διαστήματος, είπε ότι θα ισχύσει «η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, το πρόγραμμα Γέφυρα για τα επιχειρηματικά δάνεια, η εκταμίευση από αύριο της επιστρεπτέας 7 ύψους 1 δισ. ευρώ (θα είναι και η τελευαταία επιστρεπτέα), η επέκταση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις (θα δούμε για πόσο), ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (το τραπεζικό σύστημα δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά τις ΜμΕ), η επιδότηση κλάδων όπως η εστίαση (άνοιξαν 8.000 νέες επιχειρήσεις μέσα στο 2020), ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, η συνέχιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (θα αποσύρεται σταδιακά αλλά θα κρατήσει περισσότερο το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων». Τα μέτρα αυτά αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, σημείωσε. Φάνηκε αρνητικός σε κούρεμα μέρους του ιδιωτικού κορονοχρέους, αναρωτώμενος ποιος θα πληρώσει το ποσό που θα σβηστεί. "Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Υπολογίζουμε φέτος να καλύψουμε το 50% των περσινών απωλειών», ανέφερε. Παράλληλα, «παρά την πανδημία έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες και προσωρινές μειώσεις φόρων και εισφορών (αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, πτώση τριών μονάδων στις εργοδοτικές εισφορές, κτλ). Από το 2022 θα υπάρξουν και πρόσθετες μειώσεις. Η δύσκολη άσκηση για το επόμενο διάστημα είναι να ξεχωρίσουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας από αυτές που έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας», υποστήριξε.

Για τις φορολογικές δηλώσεις, διευκρίνισε πως όποιος πληρώσει μέχρι τον Ιούλιο σε μία δόση τον φόρο που του αναλογεί θα τύχει έκπτωσης 3%. Η προθεσμία για την υποβολή τους θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

«Τα οριζόντια μέτρα πλέον δεν είναι λύση, αλλά απαιτείται η συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη, το πλήγμα που δέχτηκαν οι επαγγελματίες είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε η α΄αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρύσα Γεωργιάδου Γρανούζη. «Αναγνωρίζουμε πως το κράτος έχει διαθέσει 39 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων 15 δισ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος), θέλουμε όμως να εξεταστεί να γίνει μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών, μη επιστρεπτέο», πρόσθεσε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.