Πρόωρο τέλος στην τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική βάζουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι άνθρωποι του τουρισμού φαίνεται πως βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας καθώς η σεζόν με τον τρόπο που κυλά και με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί θυμίζει πραγματικό...εφιάλτη.
Αν και όλοι περίμεναν να υπάρχουν δυσκολίες ευελπιστούσαν ο οδικός τουρισμός και οι Έλληνες τουρίστες να σώσουν την "παρτίδα". Το αλαλούμ με το αρνητικό τεστ για την είσοδο στη χώρα στα σύνορα του Προμαχώνα που αποθάρρυνε τους Βαλκάνιους τουρίστες να έρθουν, η έξαρση των εγχώριων κρουσμάτων, κάποια πάρτι σε beach bar της περιοχής που δεν τηρούνταν τα υγειονομικά μέτρα και οι νέες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες (με τη χρήση μάσκας να καθίσταται υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους) έχουν φέρει τους επαγγελματίες του τουρισμού σε απόγνωση με την αγωνία για το μέλλον να είναι έκδηλη.
"Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χθες τελειώνουν τη σεζόν, για κάποιους απερίσκεπτους που δεν τηρούσαν τα μέτρα την πληρώνουμε όλοι. Είναι πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά", αναφέρει στο makthes.gr ιδιοκτήτης καφετέριας στην Καλλιθέα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ιδιοκτήτης καταστήματος τουριστικών ειδών στο Πευκοχώρι. "Οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν αποτρέπουν τον κόσμο να έρθει στη Χαλκιδική και μας φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση, ο χειμώνας θα είναι βαρύς", τονίζει. "Είναι δεδομένο πλέον πως η Χαλκιδική για φέτος τελείωσε, τα μέτρα αυτά αποθαρρύνουν όποιον ήθελε να έρθει, πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα", λέει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακού καταλύματος στον Μαρμαρά.
"Η χθεσινή απόφαση φέρνει πιο κοντά το τέλος του καλοκαιριού για μας", σημειώνει ο Πάρης Ντέμπλας, δήμαρχος Σιθωνίας. "Είμαστε υπέρ κάθε μέτρου που προστατεύει τη δημόσια υγεία αλλά υπάρχει η αίσθηση στους ανθρώπους της περιοχής πως πληρώνουν καταστάσεις άλλων περιοχών, τα δικά μου στοιχεία λένε πως τα κρούσματα στον δήμο μας ήταν ελάχιστα. Αν ο ΕΟΔΥ έχει άλλα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα της Σιθωνίας να μας τα δώσει", επισημαίνει.
"Είναι άδικο για τα μαγαζιά που τηρούσαν κανονικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα να την πληρώνουν για μια μειοψηφία", συμπληρώνει. "Αυτό που προέχει είναι να στηριχτούν οικονομικά επιχειρήσεις, εργαζόμενοι αλλά και δήμοι για να βγει ο χειμώνας. Αν δεν έχουν έσοδα τα μαγαζιά, δεν εισπράττουν και οι δήμοι, τα έσοδά μας είναι μειωμένα κατά 65%", προσθέτει.