ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμόγελα και αισιοδοξία στην Χαριλάου Τρικούπη έφεραν οι κάλπες

Βαγγέλης Στολάκης15 Οκτωβρίου 2023

«Χαμόγελα» έφεραν στην Χαριλάου Τρικούπη τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την περασμένη Κυριακή. Στο «πράσινο» στρατόπεδο χαμογελούν για τρεις λόγους. 

Από τη μία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να διατηρήσει την δυναμική του, αφού σε περισσότερους από εκατό δήμους στη χώρα εξελέγησαν δήμαρχοι προερχόμενοι από τον χώρο. Από την άλλη, το κόμμα βάσει των αποτελεσμάτων παραμένει δεύτερη πολιτική δύναμη στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χώρο με τον οποίο συνδέεται στενά και διαχρονικά. 

Τρίτον, οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακόμα και με την δυναμική του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη δεν κατόρθωσαν να περάσουν στο δεύτερο γύρο με εξαίρεση την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ η Κουμουνδούρου απώλεσε τις δυνάμεις της στην επικράτεια. Είναι χαρακτηριστική δε, η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Γιάννης Μυλόπουλος τερμάτισε τέταρτος, πίσω και από το ΚΚΕ που ήρθε τρίτο.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκλογική μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη από την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα είναι ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση του πολιτικού στόχου που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του: στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να «κοντράρει» τη Νέα Δημοκρατία και να αποτελέσει για τους πολίτες την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος.

Περισσότεροι «πράσινοι» δήμοι σε σχέση με το 2019

Το... ταμείο για την Χαριλάου Τρικούπη το βράδι της περασμένης Κυριακής είχε θετικό πρόσημο. Όπως εξηγούσαν λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της κάλπης στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας το ΠΑΣΟΚ έδειξε την δυναμική του. Στο δήμο Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που είχε υποστηριχτεί σταθερά από το 2014 επανεκλέχτηκε δήμαρχος Πειραιά από την Α’ Κυριακή. 

Στο δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας, κομματικό στέλεχος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών «κόβοντας» την διαφαινόμενη επανεκλογή Μπακογιάννη από την Α’ Κυριακή, ενώ τέλος στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Στέλιος Αγγελούδης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με οριακή διαφορά από τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Όπως εξηγούσαν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 2019 κέρδισε ή είναι σε τροχιά νίκης σε πολλαπλάσιους δήμους. 

Σε επίπεδο Περιφερειών ο Δημήτρης Κουρέτας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 2016 που ακολούθως στηρίχτηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στον δεύτερο γύρο, δίνοντας εκ νέου μάχη σήμερα κόντρα στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Επίσης, οι υποψηφιότητες που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ σε τρεις περιφέρειες ήρθαν δεύτερες. Ο λόγος για τον Σπύρο Σκιαδαρέση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Νικηφόρο Παπανικόλα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Χρήστο Παπαστεργίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση. Όμως έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας. Έχουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα και θα τα πετύχουμε μαζί με τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας γιατί η μεγάλη πρόκληση και ο μεγάλος στόχος είναι ένας: Η παράταξή μας, η δημοκρατική παράταξη να είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι μάχες σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά και Θερμαϊκό

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης η μάχη για το ΠΑΣΟΚ εστιάζεται σε τρεις πλέον δήμους. Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης το κόμμα στηρίζει διακριτικά την υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, δεδομένου ότι η παράταξη «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» είναι ένας ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός συνδυασμός, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές και ο επικεφαλής του συνδυασμού. 

Υπενθυμίζεται ότι στον συνδυασμό Αγγελούδη συμμετέχουν μεταξύ άλλων στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο να είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Α’ Θεσσαλονίκης Ευριβιάδη Ελευθεριάδη που έχει δηλώσει δημόσια την στήριξή του στην υποψηφιότητα Αγγελούδη.

Στην Καλαμαριά το κόμμα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εκλογή της πρώην βουλευτή του, Χρύσας Αράπογλου η οποία σήμερα δίνει μάχη εκ νέου έχοντας απέναντί της τον Γιάννη Δαρδαμανέλη, προερχόμενο από το «γαλάζιο» στρατόπεδο. «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης μετά από συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Χρύσας Αράπογλου στην Καλαμαριά. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της Καλαμαριάς να ψηφίσουν την Κυριακή τον συνδυασμό Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» ανέφερε η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της.

Η τρίτη μάχη για το ΠΑΣΟΚ δίνεται σήμερα στον δήμο Θερμαϊκού, όπου ο Θόδωρος Τζέκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δίνει εκ νέου τη μάχη για να επικρατήσει έναντι του Γιώργου Τσαμασλή που έχει αναφορές στη Νέα Δημοκρατία.

Από την πρώτη Κυριακή προσμετρά το ΠΑΣΟΚ τις νίκες του Σίμου Δανιηλίδη και του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στους δήμους Νεάπολης- Συκεών και Θέρμης, αντίστοιχα.

Προπομπός ανατροπής συσχετισμών

Στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι προπομπός για την ανοδική πορεία του κόμματος, που ξεκίνησε με την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, συνεχίστηκε με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ δεν αποκλείεται ανατροπή των συσχετισμών στις ευρωεκλογές του 2024.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15.10.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.