Μόλις για 48 ώρες άντεξε η Θεσσαλονίκη δεύτερη στα κρούσματα ανά γεωγραφική περιφέρεια στη χώρα.
Χθες, όπως και την Τρίτη, οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ της έδωσαν και πάλι τη θλιβερή πρωτιά με 453 κρούσματα.
Τα νοσοκομεία της πόλης συνεχίζουν να λειτουργούν σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης αφού οι κλίνες ΜΕΘ μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Οι αριθμοί προβληματίζουν από κάθε άποψη τους ειδικούς. Η μελέτη συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, που θεωρείται προπομπός ευρημάτων στην κοινότητα, κάνει τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που την διεξάγει, προβληματισμένη για το υψηλό ιικό φορτίο και τον χαμηλό ρυθμό ελάττωσης του.
Είναι σαφές: Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.
Η εικόνα της (μη) αποκλιμάκωσης του δευτέρου κύματος της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη είναι ίσως η πιο περιγραφική, έναντι και των εισηγήσεων που οι ειδικοί καταθέτουν στην κυβέρνηση: Άρση περιορισμών με αργό ρυθμό και μετά από βεβαιότητα για ευρήματα που συνηγορούν σε αυτή.
Μια πρόγευση είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που φωτογράφισε παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου και σαφής ένδειξη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διαδικτυακό συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, για παύση λειτουργίας δραστηριοτήτων της καθημερινής αλλά και οικονομικής ζωής μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, με παράδειγμα τη νυχτερινή διασκέδαση:
"Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια", αλλά και άνοιγμα του λιανεμπορίου με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς που θα ισχύουν μέχρι την στιγμή που τα εμβόλια θα δώσουν σε όλους την πολυπόθητη ένεση κανονικότητας" είπε ο κ. Μητσοτάκης