ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xαραμάδες ελπίδας για την τουριστική σεζόν στην Χαλκιδική

Στέφανος Μαχτσίρας03 Μαρτίου 2021

Μετά από μία χρονιά που κύλησε μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα και αφού είδαν τον τζίρο τους να βουλιάζει μέχρι και 72%, οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το καλοκαίρι του 2021, ελπίζοντας να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της Interview για λογαριασμό του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η μέση μείωση τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων την περασμένη χρονιά άγγιξε το 60% στο πρώτο εξάμηνο. Στον τουρισμό έφτασε το 72%, στη μεταποίηση το 58%, στις υπηρεσίες (πολλές σχετίζονται με τον τουρισμό) στο 57% και, στο εμπόριο, στο 54%.

Η Νότια Χαλκιδική, σαν τουριστική περιοχή, δέχθηκε μεγαλύτερο πλήγμα με τη μέση μείωση του τζίρου να φτάνει στο 61%, όταν στη Βόρεια, ήταν στο 57%.

Σε μειώσεις προσωπικού προχώρησε μόνο το 13% των επιχειρήσεων, το 50% ανέφερε ότι διατήρησε το προσωπικό του, ενώ το 37% δεν έχει προσωπικό επειδή είναι πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι.

Αν και τo 77% των επιχειρήσεων έκανε χρήση των κρατικών μέτρων στήριξης, το 73% δηλώνει λίγο ως καθόλου ικανοποιημένο από αυτά. Το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα η μείωση του ΦΠΑ, ενώ αμέσως μετά με 19% ακολουθεί η κατάργηση της προκαταβολής φόρους και, με 18% η μείωση των εισοδηματικών φορολογικών συντελεστών.

Bάσει στοιχείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, από το σύνολο των 540 ξενοδοχείων της Χαλκιδικής τον Ιούλιο είχαν ανοίξει τα 380, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου εν λειτουργία παρέμεναν τα 200.


«Να είναι πράσινος ο χάρτης για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις»

«Πιστοποιητικό εμβολιασμού, μοριακά τεστ 72 ωρών για να περάσει κάποιος τα σύνορα, rapid test για όλους και όχι δειγματοληπτικά και διακρατικές συμφωνίες είναι μονόδρομος για να δουλέψουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης.

«Η επιτυχία της σεζόν θα εξαρτηθεί από το αν ο χάρτης θα είναι πράσινος, προτεραιότητα για όλους έχει η ασφάλεια», τονίζει. Συνεχίζοντας, προτείνει rapid test και σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστίαση αλλά και εμβολιασμό κατά προτεραιότητα, όχι υποχρεωτικό, των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο καλώντας τον καθένα να «επιδείξει ατομική ευθύνη, ακόμα και αν δεν θέλει να εμβολιαστεί να τηρεί απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, είναι κρίμα να πάει χαμένη η συλλογική προσπάθεια».

Παράλληλα, προσθέτει πως αν και η πτώση του τζίρου το περσινό καλοκαίρι του… μαρτυρίου άγγιξε και το 72%, «παραδόξως οι επιχειρήσεις στην περιοχή άντεξαν. Τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ για το 2020 δείχνουν πως άνοιξαν 345 περισσότερες επιχειρήσεις ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν να λειτουργούν 35 επιχειρήσεις, η πραγματική εικόνα βέβαια θα φανεί όταν ανοίξει η αγορά και αρθούν τα μέτρα στήριξης». Θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο να μην ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιατί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, πέρσι το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων δεν άνοιξε για τη σεζόν».

Ταυτόχρονα, εκφράζει την συγκρατημένη αισιοδοξία του για την σεζόν που έρχεται (εκτιμά ότι θα ξεκινήσει κοντά στο Πάσχα με τις αφίξεις να αναμένονται από Βαλκάνια, Μεγ.Βρετανία και Γερμανία), καθώς «ξέρουμε περισσότερα και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αλλά επιμένω ότι το παν είναι να είμαστε πράσινοι, αυτό είναι το μεγάλο μας όπλο».

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην πρωτοβουλία που «ζυμώνεται» μεταξύ των επαγγελματιών της περιοχής, μετά από πρόταση του πρόεδρου της ΠΟΞ, να αναλάβουν οι επαγγελματίες μέρος του κόστους των τεστ για όσους μπαίνουν στη χώρα. «Θα προσφέρουμε πακέτα που θα περιλαμβάνουν παροχές πέραν του πακέτου που θα έχει πληρώσει ο πελάτης (πχ δωρεάν γεύμα) σαν δέλεαρ για να χτυπήσουμε τον ανταγωνισμό», καταλήγει.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.