ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξεφαντώνουμε στο κέντρο της πόλης την παραμονή των Χριστουγέννων

Κυριακή Τσολάκη15 Δεκεμβρίου 2018

Κάλαντα κατά το έθιμο της ημέρας, ξυλοπόδαροι, χριστουγεννιάτικα τραγούδια, χορός και άλλες δράσεις για μικρά αλλά και… μεγάλα παιδιά! Το πιο ωραίο και κεφάτο πάρτι της πόλης φιλοδοξεί να διοργανώσει την παραμονή των Χριστουγέννων το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Christmas Street Festival. Άλλωστε στη διάρκεια εκείνης της ημέρας όλη η πόλη είναι μια γιορτή και σε κάθε της γωνιά ντόπιοι αλλά και επισκέπτες βρίσκουν τρόπο να γλεντήσουν, να ξεφαντώσουν, να ξεχαστούν. «Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η παραδοσιακή ημέρα για τα κάλαντα. Οι περισσότεροι βγαίνουν στους δρόμους, γίνονται πολλές εκδηλώσεις στις γειτονιές, ο κόσμος ψήνει, ακούει μουσική, χορεύει. Μας ενδιέφερε λοιπόν να κάνουμε κάτι πιο συγκεντρωμένο, να δημιουργήσουμε δηλαδή έναν πόλο έλξης στο κέντρο της πόλης ώστε αυτοί που κατεβαίνουν είτε για φαγητό είτε για ψώνια της τελευταίας στιγμής να μπορούν να περάσουν κάποιες ώρες ευχάριστα και να παρακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις που τους ενδιαφέρουν», τονίζει ο Αθανάσιος Κολαλάς που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος. 

Με σκοπό την εξωστρέφεια και την επικοινωνία 
Γνωστός σκηνογράφος ο ίδιος ανέλαβε τη σκηνοθεσία της πολύωρης  εκδήλωσης που θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 5μμ «και βάλε, ανάλογα με τη διάθεση», όπως τονίζει. «Είναι ένα φεστιβάλ που αφορά μικρούς και μεγάλους. Ξεκινάμε νωρίς γιατί συνήθως εκείνη την ώρα στο κέντρο βρίσκονται γονείς με παιδιά. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κουκλοθέατρο, μάγους, μπαλόνια, μπαλέτο, κλασικό χορό που απευθύνονται περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες και μετά, όσο περνάει η ώρα, το κλίμα αλλάζει και αφορά περισσότερο τους ενήλικες. Για μια τόσο ξεχωριστή μέρα έχουμε επιλέξει ντόπιους καλλιτέχνες, γιατί τόσο το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ, όσο κι εγώ θεωρούμε ότι πρέπει να τους δίνουμε βήμα και να τους βοηθάμε», επισημαίνει.

Για εκείνον το φεστιβάλ που ήταν μια ιδέα της προέδρου του Κέντρου Άννας Μυκονίου και στήθηκε με πρωτοβουλία της, σηματοδοτεί κυρίως την εξωστρέφεια και την επικοινωνία που, ειδικά στις δύσκολες εποχές, είναι καλό να έχουμε. «Δεν πρέπει να κλεινόμαστε στο σπίτι μας, στο κινητό μας, στον πλανήτη μας, στον μικρόκοσμό μας ούτε στα δύσκολα ούτε στα εύκολα. Είναι καλό να γιορτάζουμε. Μπορούμε πολύ ευκολότερα να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, να τραγουδήσουμε μαζί, να διασκεδάσουμε μαζί με άλλο κόσμο. Αυτό που έχουμε χάσει στις σημερινές μεγαλουπόλεις ήταν αυτό που είχαν παλαιότερα στα χωριά, όταν έβγαινε ο κόσμος στις πλατείες και γιόρταζαν όλοι μαζί. Κάτι τέτοιο προσπαθούμε να κάνουμε», λέει ο κ. Κολαλάς.   

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος. «Το Κέντρο Πολιτισμού διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και γνωρίζει ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό. Αυτές δεν είναι εποχές για να ξοδεύουμε χρήματα χωρίς σκέψη», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός επιμελητής του προγράμματος.

Έτσι, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, στις 24 Δεκεμβρίου σε μια πολύ κεντρική τοποθεσία της Θεσσαλονίκης, απέναντι ακριβώς από τον Λευκό Πύργο, στο πάρκο μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», θα φιλοξενηθεί ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που θα περιλάβει αναλυτικά τις εξής εκδηλώσεις:

12.00-12.45 Κουκλοθέατρο από την Ντόμινι Λυμπέρη

13.00-13.15 Αποσπάσματα του «Καρυοθραύστη» από τη «Σχολή Χορού Καφαντάρη»

13.45-14.10 Κάλαντα από τους Νέους Μουσικούς Χωρίς Σύνορα

14.10-14.30 Εορταστικά τραγούδια από το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble

14.30-15.00 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη Νόνικα Μαλκουτζή

15.00-15.30 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τον Πάνο Ζώη

15.30-16.00 Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με την Εύη Σιαμαντά

16.00-16.30 Εορταστικά τραγούδια από το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble

16.30-17.00 «Christmas Carols» με τους Εύη Σιαμαντά, Νόνικα Μαλκουτζή, Πάνο Ζώη

Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Ματζάρης (πιάνο), Γιώργος Σμυρνής (ηλ. Μπάσο), Νίκος Βαφειάδης (ντραμς)

  

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.