ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησαν οι επ'αόριστον αναστολές ανεμβολίαστων εργαζομένων σε γηροκομεία

MakThes Team16 Αυγούστου 2021

Σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που δεν εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό δέκα εργαζόμενοι στο Γηροκομείο του Βόλου τέθηκαν σε επ’ απόριστον αναστολή, ενώ, σύμφωνα με το ertnews.gr,  συνεχίζεται η διαδικασία κατάθεσης των βιογραφικών από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο προκήρυξης των θέσεων από το Ίδρυμα.

Η διοίκηση του ιδρύματος είχε κάνει γνωστή τη θέση της ότι θα προχωρούσε στην πλήρωση των θέσεων, όσων εργαζομένων αρνούνταν τον εμβολιασμό, οπότε σήμερα και για να αντιμετωπίσει την κατεπείγουσας κατάσταση λαμβάνοντας υπόψιν την συνολική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και δυνάμει του ν. 4820/2021 (περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού) και της με αριθμ. πρωτ. 59589/11555/10-8-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΑΔΑ: 6ΛΨΙ46ΜΤΛΚ-ΜΞΧ), προκηρύσσει την πλήρωση των θέσεων νοσηλευτών, γενικών καθηκόντων και μαγείρων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με έδρα τον Βόλο.

Στο μεταξύ σήμερα έχουν στάση εργασίας οι υγειονομικοί στον Βόλο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τους συναδέλφους τους από όλη τη Θεσσαλία έξω από το κτίριο 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε αναστολή και έξι εργαζόμενοι στη Ρόδο

Στις προνοιακές δομές της Ρόδου σε αναστολή θα τεθούν 6 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, σε σύνολο 137. 
«Μέλημα μας είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων» δήλωσε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η πρόεδρος των προνοιακών ιδρυμάτων, Μαρία Κορακάκη, σημειώνοντας ότι αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης για την αναπλήρωση των κενών θέσεων.

Σε αναστολή 12 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα γηροκομεία της Λέσβου και στο Θεομήτωρ

Σε καθεστώς αναστολής εργασίας τίθενται από την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές και οίκους ευγηρίας που αρνούνται να εμβολιαστούν. Αφορά συνολικά 12 εργαζόμενους στα τρία γηροκομεία της Λέσβου και στο προνοιακό ίδρυμα στην Αγιάσο που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» στην Αγιάσο από τους 70 εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας βγαίνουν από την Πέμπτη οι δύο, μία εκ των οποίων καταθέτει τα χαρτιά της για συνταξιοδότηση. Για τους εργαζόμενους αυτούς προβλέπεται τρίμηνη αναστολή εργασίας με στέρηση μισθού, ενώ οποιαδήποτε στιγμή αναθεωρήσουν την απόφασή τους και εμβολιαστούν, επιστρέφουν στην εργασία τους» είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Παραδέλλης. Άλλοι τρεις εργαζόμενοι του ιδρύματος θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην υγειονομική επιτροπή για να εξετασθούν κατά την διαδικασία απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 14 Αυγούστου.

Στο γηροκομείο Μυτιλήνης από τους 54 εργαζόμενους , 6 ανεμβολίαστοι βγαίνουν σε αναστολή και μια εργαζόμενη κατέθεσε αίτημα να εξετασθεί από την υγειονομική επιτροπή. Στο Πρότυπο Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας στο Πλωμάρι , από τους 12, μία εργαζόμενη τίθεται σε αναστολή και τέλος στη Ζαχάρειο Μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων βγαίνουν τρεις εργαζόμενοι και άλλοι δύο καταθέτουν αίτημα στην υγειονομική επιτροπή. Για όλους τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας , δίδεται η δυνατότητα πρόσληψης νέου προσωπικού.

Προσωπικό Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων στο Πρώτο: Επικίνδυνος ο δρόμος της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων 

«Είναι επικίνδυνος ο δρόμος με την απώλεια της θέσης εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Γηροκομείων, Δημήτρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 της ΕΡΤ, κι ενώ τέθηκαν ήδη σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας οι πρώτοι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επιχειρεί να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τα μέτρα προστασίας στις δομές, με το να φτιαχτεί ένας βολικός αντίπαλος που έχει να κάνει με τον ανορθολογισμό. Μπαίνει σε επισφάλεια η θέση εργασίας, θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον και για άλλα ζητήματα», υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας πως «χρησιμοποιείται το δικαίωμα στην εργασία ως μοχλός πίεσης απέναντι στους εργαζόμενους».

Ο κ. Αλεξόπουλος τόνισε ότι το σωματείο είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί στις δομές υγείας, ιδιαίτερα στα γηροκομεία, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Αντέτεινε, πάντως, ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν βοηθούν. Όπως ανέφερε, μόλις στις 13 Αυγούστου – δηλαδή μια ημέρα πριν την εφαρμογή της αναστολής – το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τον εμβολιασμό, ενώ αυτό – όπως είπε- θα έπρεπε να έχει γίνει εγκαίρως. Πρόσθεσε, δε, ότι οι εργαζόμενοι που θέλουν να εξαιρεθούν για ιατρικούς λόγους, έχουν στη διάθεσή τους μόλις 3 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο ίδιος εξέφρασε την υπόνοια ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και οι αναστολές θα αξιοποιηθούν από πολλούς εργοδότες του κλάδου για να δικαιολογηθεί η χρόνια έλλειψη προσωπικού, «η οποία δεν οφείλεται στους ανεμβολίαστους».

ΠΟΕΔΗΝ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων είναι αποφασισμένο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου και να μην εμβολιαστεί. Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως η διαδικασία εξαιρέσεων που έχει καθοριστεί έχει προβλήματα, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάσταση των υγειονομικών οι οποίοι θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων. Όπως τονίζει, η Υπουργική Απόφαση για τα νοσήματα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζομένων σε μονάδες Πρόνοιας εκδόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή. 

Ορίζει ότι εντός τριών εργάσιμων ημερών από την δημοσίευσή της θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις του προσωπικού εξαίρεσης από τον εμβολιασμό συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά παραστατικά. "Πώς είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου που οι ιατροί των συγκεκριμένων παθήσεων δεν κάνουν ιατρεία;", αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι της ΠΟΕΔΗΝ. Εκτιμούν πως 300 εργαζόμενοι προνοιακών μονάδων υπέβαλλαν ήδη αίτηση στις Επιτροπές χωρίς να γνωρίζουν την διαδικασία, χωρίς ιατρικά πιστοποιητικά πιστεύοντας ότι θα εξεταστούν από τις ίδιες τις υγειονομικές Επιτροπές, καθώς ο νόμος δεν το ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι αιτήσεις αυτές με βάση την υπουργική απόφαση θα απορριφτούν ως απαράδεκτες ακόμα και αν οι συνάδελφοι εμπίπτουν στις κατηγορίες νοσημάτων που αναφέρονται. Την ίδια ώρα, πολλές προνοιακές μονάδες που η αναστολή καθηκόντων άρχεται σήμερα χωρίς να έχει γίνει καταγραφή του ανεμβολίαστου προσωπικού, χωρίς να έχει γίνει καμία διαδικασία αναπλήρωσης του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. "Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι αιτούνται από τις προνοιακές μονάδες κανονική άδεια και οφειλόμενα ρεπό που είναι εκατοντάδες και η υπηρεσία αρνείται να τα χορηγήσει επικαλούμενες υπηρεσιακές ανάγκες. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες χωρίς το προσωπικό αυτό;", ρωτούν οι εργαζόμενοι. Ίδιες προθεσμίες εξαίρεσης του εμβολιασμού ισχύουν και για το προσωπικό των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.