ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ξεκίνησαν οι υποψηφιότητες για το 2023

Βαγγέλης Στολάκης19 Οκτωβρίου 2020

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου 2019 και έχοντας μπροστά του σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να στηθούν εκ νέου κάλπες για την ανάδειξη νέων δημάρχων και Περιφερειαρχών της χώρας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μεταξύ τυρού και αχλαδιού σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε πως θα διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο του κεντρικού δήμου, πατώντας ο ίδιος την σκανδάλη για την εκκίνηση του… προεκλογικού αγώνα πρόωρα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ. Ζέρβας κατά τη διάρκεια της χαλαρής και εκτός πρωτοκόλλου συνάντησης που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για κάποιο άλλο αξίωμα όπως είναι αυτό του βουλευτή, «όπως γράφεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας τονίζοντας πως ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη του δήμου ο κ. Ζέρβας προχώρησε στην συγκεκριμένη δήλωση για τους εξής λόγους: «Η σχέση του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα είναι εξαιρετική, επομένως ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει κάποια άλλη θέση ανώτερου βαθμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα του βουλευτή όπως μπορεί να φαντάζονται οι εν ενεργεία βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης λόγω της υψηλής δημοφιλίας του. Τέλος, δεδομένου ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε τη στήριξη της ΝΔ αλλά διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιθυμούσε να δηλώσει στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ πως είναι παρών» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη.

Τι κατάφερε όμως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τις παραπάνω εξηγήσεις που έδωσε; Αφενός έβαλε τέλος σε όποια σεναριολογία κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα και αφορούσε το πολιτικό του μέλλον και αφετέρου έδωσε ο ίδιος το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου 2023, μιας και της ανακοίνωσης Ζέρβα ξεκίνησαν να εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες υποψηφιότητες.

Πως θα συγκροτηθεί η ενιαία παράταξη;

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθεί ενιαία παράταξη που θα στεγάσει τα μέλη της δικής του δημοτικής παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» αλλά και όσους ανεξάρτητους στηρίζουν την διοίκηση του δήμου κατέχοντας κάποιο αξίωμα αλλά δεν ανήκουν σε κάποια παράταξη, μιας και ανεξαρτητοποιήθηκαν για να αναλάβει ο καθείς το πόστο του. Μεταξύ άλλων, σε αυτά τα στελέχη συμπεριλαμβάνονται οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μάκης Κυριζίδης, Πέτρος Λεκάκης και Χάρης Αηδονόπουλος που σύμπραξαν με τον κ. Ζέρβα, όπως ορίζει ο νόμος και σήμερα κατέχουν θέσεις αντιδημάρχων στο σχήμα διοίκησης αλλά και αντιδήμαρχοι που προέρχονται από τις παρατάξεις του Νίκου Ταχιάου με σημερινό επικεφαλής τον Βασίλη Γάκη και του Γιώργου Ορφανού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» εντός Οκτωβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η παράταξη του κ. Ζέρβα προκειμένου να εκλεγεί μια Γραμματεία και η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την δημιουργία της ενιαίας αυτής παράταξης αλλά και τις συνεννοήσεις και συζητήσεις με τους ανεξάρτητους συμβούλους. «Η παράταξη αυτή εάν υπάρξει ενδιαφέρον θα μπορέσει να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τη στήριξη κομμάτων και ειδικότερα της ΝΔ» αναφέρει εν ενεργεία αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

Πρόθεση να είναι υποψήφιος

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας Ζέρβα ο συγκοινωνιολόγος και για σειρά ετών στενός συνεργάτης του Σπύρου Βούγια, πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και υποψήφιος για τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης με την «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη, Σταύρος Κωνσταντινίδης ανακοίνωσε πως το 2023 προτίθεται να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος το 2023. Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ, χωρίς καμία διάθεση ανταγωνισμού. Απλώς παράλληλες σκέψεις. Το 2023 θα ήθελα να είμαι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θα είμαι μόνο 55 ετών!» έγραψε μεταξύ άλλων σε ένα μακροσκελές κείμενο στο facebook ο κ. Κωνσταντινίδης καταλήγοντας: «Όσο και αν στη ρευστότητα της ζωής και των προβλημάτων της, είναι πρόωρο να μιλάς για το 2023 καταθέτω φωναχτά την σκέψη μου, και την μοιράζομαι μαζί σας και θα σας ρωτήσω την κρίσιμη στιγμή. Σήμερα απλά μου δόθηκε η ευκαιρία».

Παρασκηνιακά

Σύμφωνα με πληροφορίες σε παρασκηνιακό επίπεδο μαθαίνουμε πως γίνονται συναντήσεις και… τηλέφωνα μεταξύ των στελεχών της προηγούμενης διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Αν και από την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρώην δήμαρχος με συγκεκριμένους πρώην αντιδημάρχους και συμβούλους του δεν προκύπτει πως αναβιώνει η «Πρωτοβουλία» και πως η συνάντηση πριν από λίγες εβδομάδες που έγινε στο γραφείο του Γιάννη Μπουτάρη είχε αποκλειστικό αντικείμενο το έργο Ζέρβα, την πλατεία Ελευθερίας και η παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στο δημαρχιακό μέγαρο σε σχέση με το έργο της προηγούμενης διοίκησης, άλλοι πρώην συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη έχουν ξεκινήσει… διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες συγκεκριμένο πρώην κορυφαίο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας» προβληματίζεται για τα έργα και τις ημέρες Ζέρβα και μοιράζεται τις σκέψεις του με άλλους πρώην συναγωνιστές του, ξεκινώντας πάντα τη συζήτηση με το ερώτημα: «Τι κάνουμε»;

Μεμονωμένες συναντήσεις και συζητήσεις πραγματοποιεί και άλλος πρώην πρωτοκλασάτος τοπικός παράγοντας. Μένει να δούμε εάν αυτές οι συζητήσεις θα προχωρήσουν ή θα παραμείνουν σχέδια επί χάρτου.

Την ίδια ώρα, αναμένονται με ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις των επικεφαλής των παρατάξεων που συμμετέχουν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. Μένει να δούμε αν θα σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με δημοσιογράφους στο καφέ επί της… Ναπολέοντος Ζέρβα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Οκτωβρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.