Με πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα ξεκίνησε η πορεία από το ΕΚΘ με με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να δίνουν δυναμική «απεργιακή» απάντηση. Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Αγίου Δημητρίου, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στις οδούς Ιασωνίδου και Εγνατία, με τελικό προορισμό το ΥΜΑΘ.
Νωρίτερα οι οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ΕΚΘ, βροντοφωνάζοντας πως «η ακρίβεια τσακίζει».
«Ο μισθός δεν φτάνει και ο λογαριασμός δεν βγαίνει! Ας το ακούσουν καλά όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας, τις κραυγές απόγνωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας που παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, σε όσους κάνουν πως δεν βλέπουν τα προβλήματα», υποστηρίζει το ΕΚΘ.
Πρόεδρος ΕΚΘ: «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ΤΩΡΑ και όχι ΑΥΡΙΟ, για να μην παγώσει και να μην πεινάσει η ελληνική κοινωνία»
«Κάθε μήνα το καλάθι του νοικοκυριού μας είναι όλο και φτωχότερο. Δώδεκα χρόνια τώρα, εμείς οι εργαζόμενοι πληρώνουμε το μάρμαρο των κρίσεων: οικονομικής, υγειονομικής, ενεργειακής και τώρα της ακρίβειας. Φτάνει πια! Ως εδώ. Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει ανάγκη από πολιτικές στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματός του. Γι’ αυτό και διεκδικούμε, απαιτούμε αύξηση του κατώτατου μισθού εδώ και τώρα και όχι γενικά κι αόριστα στο μέλλον, όπως υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ κάποια στιγμή το 2023 ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
«Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και όπως όλοι διαπιστώνουν θα είναι «δύσκολος». Γενναίες αυξήσεις λοιπόν και ενίσχυση των εισοδημάτων, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ΤΩΡΑ και όχι ΑΥΡΙΟ, για να μην παγώσει και να μην πεινάσει η ελληνική κοινωνία», επεσήμανε. «Οι εκτιμήσεις ακόμα και των πιο αισιόδοξων είναι απαισιόδοξες. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους», τόνισε, ζητώντας μεταξύ άλλων:
• Αύξηση των μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
• Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
• Καθολική Κοινωνική Προστασία.
• Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο.
• Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση.
• Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα.
«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει η ΓΣΕΕ.
«Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Γύρω στις 13:00 η πορεία έφτασε στο ΥΜΑΘ, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα ενώ το παρών έδωσε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για άλλη μία φορά ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δε δέχεται να δει και να ακούσει την πόλη, παραδίδουμε το ψήφισμα σε υπαλλήλους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αρχικώς πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στις 10:00 στο μνημείο Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, και στη συνέχεια το μπλοκ του κόμματος.