Με διαξιφισμούς από το πρώτο λεπτό ξεκίνησε το ντιμπέιτ των υποψήφιων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που διεξήχθη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και διήρκεσε ακριβώς τρεις ώρες.
Κατά τη διάρκεια των θεματικών ενοτήτων οι υποψήφιοι αντάλλαξαν «μπηχτές» και «καρφιά» πολλές φορές, ιδίως στην τελευταία ενότητα που αφορούσε την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Τα «βέλη» από υποψήφιο σε... σύντροφο δεν έλειψαν όμως ούτε στο θέμα της Παιδείας και ειδικά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στο αν η χώρα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να διευθετήσει τη διαφορά της με την Τουρκία.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης αντάλλαξαν αιχμηρές τοποθετήσεις και ανέπτυξαν παράλληλα τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες. Μπορεί να αποκαλούσε ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, «Νίκο μου», «Παύλο μου», «Χάρη», «Άννα», «Μιχάλη», «Νάντια», ωστόσο η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι εξαρχής...
Η κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον δήμο Αθηναίων, το πινγκ πονγκ Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για το νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και την στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κλπ. συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.
Τελικές τοποθετήσεις
Στις τελικές τους τποθετήσεις οι υποψήφιοι πρόεδροι τόνισαν:
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ούτε ο πελαργός, ούτε έπεσε από την Ακρόπολη.
Είναι προϊόν αγώνα, με προσπάθεια και κόπο όχι μόνο από μένα, από χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν στα δύσκολα του ΠΑΣΟΚ και πίστεψαν ότι το κουστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας για να είμαστε ένα κυβερνητικό συμπλήρωμα, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε και να πάμε σε μια άλλη εποχή.
Αυτή η εποχή είναι σήμερα. Γιατί; Γιατί τα δύσκολα είναι πίσω. Τρεις φορές, πενήντα χρόνια μεταπολίτευσης κατάφερε ένα κόμμα να φύγει από τις μυλόπετρες του δικομματισμού. Μία φορά, το 1977, το ΠΑΣΟΚ, μία δεύτερη φορά το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ξανά το ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβρη του 21 και να συνεχίσουμε με πολιτικό ήθος, με συνέπεια, με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο, για να αγκαλιάσουμε όλο το λαϊκό δημοκρατικό κόσμο της χώρας και από την προοδευτική Αριστερά και από τον προοδευτικό κέντρο.
Και πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται για να επιστρέψουν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές ή απλά να μεγαλώσουν οι έδρες του ΠΑΣΟΚ. Είναι για να υπηρετήσουμε το λαό και την πατρίδα απέναντι στις ανισότητες, απέναντι στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και ιδιαίτερα της υγείας, απέναντι σε μια γενιά που συνεχίζει να μεταναστεύει στο εξωτερικό και πρέπει να μείνει εδώ με αξιοπρέπεια, προοπτική και ελπίδα.
Ο Χάρης Δούκας είπε: Στέκομαι μπροστά σας γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νζει μέσα στην ανασφάλεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στέκομαι μπροστά σας γιατί ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν συμβιβάζομαι όταν οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλυτέρων και απουσιάζουν από το μέλλον των νεότερων. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων, στη δημιουργική δύναμη της παράταξής μας. Η ιστορία γράφεται με δημοκρατικές τομές και ανατροπές που αλλάζουν το ρου των εξελίξεων. Και μια τέτοια είναι και αυτή. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα σημαντική ευκαιρία για μία νέα ορμή, για μία έφοδο στο μέλλον.
Απέναντί μας δεν έχουμε ένα πρόσωπο. Έχουμε ένα σκληρό και κυνικό σύστημα εξουσίας. Και για να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ξανά ένα ισχυρό πλειοψηφικό κίνημα. Στις 6 του Οκτώβρη πρέπει να απαντήσουμε σε ένα δίλημμα: Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει; Ή θέλουμε ένα κλειστό, φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του συστήματος του Κ. Μητσοτάκη. Η επιλογή είναι στο χέρι μας. Στις 6 του Οκτώβρη σηκώνουμε ανάστημα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα. Και θα νικήσουμε.
Ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. κρίνεται κατά πόσον θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει τη χώρα. Κρίνεται αν θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ. Άρα το δίλημμα για τις 6 Οκτωβρίου είναι πολύ απλό. Θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή θα κάνουμε μια επιλογή ήττας;
Μια επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο, η οποία θα παλέψει για την ενότητα, δίνοντας τις μεγάλες μάχες μπροστά παντού και στη Βουλή και στην κοινωνία και στο κόμμα.
Σημαίνει μια ηγεσία που θα κάνει τη μεγάλη διεύρυνση από τα από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς και τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η ηγεσία, αυτή η επιλογή είναι που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Εγώ, η υποψηφιότητά μου φέρνει και την πείρα και το σχέδιο και την ενότητα την οποία την έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή.
Προφανώς και γι' αυτό πιστεύω ότι μόνο έτσι, με ενότητα, με διεύρυνση, θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια μεγάλη νίκη. Άρα το δίλημμα είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Και εγώ θέλω να παροτρύνω όλους να πούμε ευθαρσώς ότι την Κυριακή στις 6 Οκτωβρίου θα κάνουμε επιλογή νίκης. Σας ευχαριστώ».
Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό αλλά συγκροτημένο κόμμα. Ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς αυτό. Δεν είναι σίγουρο ότι θα το ψηφίσει. Αυτό είναι στα χέρια μας και γι αυτό πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων, για τα πραγματικά προβλήματα και για τη νέα εποχή.
Την εποχή της κλιματικής αλλαγής, την εποχή της ψηφιακής αλλαγής, την εποχή του μεταναστευτικού ζητήματος, των γεωπολιτικών αλλαγών. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο και σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Και το τρίτο βεβαίως είναι η ηγεσία. Η ηγεσία πρέπει να είναι διεθνής. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία. Η ηγεσία πρέπει να έχει επάρκεια και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στη Βουλή και στην κυβέρνηση.
Αυτό είναι το χαρτοφυλάκιο που καταθέτω και ζητώ από όλους την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ελάτε να ψηφίσουμε, να περάσουμε τις 400.000, να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Ψηφίστε όποιον υποψήφιο θέλετε, αλλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Υπερασπιστείτε με πάθος τον υποψήφιο που θέλετε. Μην κατηγορείτε τους άλλους ώστε την άλλη μέρα να είμαστε όλοι ενωμένοι και να μπορούμε να συνθέσουμε και να δώσουμε την ελπίδα για μια νέα Ελλάδα, για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά Πρόεδρο».
Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ κίνημα και όχι κόμμα, απέδειξε στην πράξη ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με ρήξεις και ανατροπές. Αυτό χρειάζεται και σήμερα. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Γνωριζόμαστε καλά γιατί τον αγώνα αυτό τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Είδατε τη ζωή σας να αλλάζει από το ΠΑΣΟΚ. Κλάψατε στις νίκες και στις ήττες της παράταξης.
Όμως πικραθήκαμε και απογοητευτήκαμε ,απομακρυνθήκαμε. Ξέρω πολύ καλά ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλει να αλλάξει η ζωή σας, ανεξάρτητα το τι ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές.μ Σας συναντώ καθημερινά, συνομιλώ μαζί σας, ακούω τι λέτε, είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Θα είμαι πάντα εδώ γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής. Γιατί δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο. Σας ζητώ να στηρίξετε μια πεντακάθαρη πρόταση για να είναι η συμμετοχή σας στις 6 Οκτωβρίου η νέα αρχή για μια μεγάλη αλλαγή για την παράταξη και για τη χώρα».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου είπε: «Σήμερα βρισκόμαστε εδώ πέρα γιατί εγώ τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό το οποίο σκεφτόντουσαν όλοι. Ότι δηλαδή δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την κοινωνία.Γιατί για εμένα η πολιτική είναι η αλήθεια, όχι η ωραιοποίηση ή η ασφάλεια.
Γιατί θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Και ξέρετε, βγήκα κόντρα στη λογική που έχουν πολλοί, “κάτσε στα αυγά σου”. Ειδικά αν είσαι γυναίκα ή αν είσαι νέος. Και βγήκα και τόλμησα. Όπως έκανα πάντα.
Γιατί αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι η χώρα σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη που έχει αποτύχει, που είναι πλαστογράφος, μεταρρυθμιστής και χρειάζεται μια ισχυρή και άξια κυβέρνηση μετά από τρία χρόνια ή όταν γίνουν εκλογές.
Γι΄ αυτό λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει πρώτα το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Και δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά φοβικά βήματα, ούτε με διαχειριστικές λογικές, σαν ένας άλλος Μητσοτάκης, ούτε με λαϊκισμούς και να κάνει σκέψεις για συμμετοχή σε θολά σχήματα.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία και να κάνει τις τολμηρές επαναστατικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο λαός. Γι’ αυτό σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το μέλλον του. Και σας λέω πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Σπάστε τους μηχανισμούς. Μπείτε μέσα και ανατρέψετε τις δημοσκοπήσεις.
Γιατί ναι, κάποιοι τολμήσαμε στις πιο δύσκολες ώρες, αλλά σπείραμε θέληση και τώρα δρέπει τους καρπούς».
«Μπηχτές» Ανδρουλάκη και Κατρίνη κατά Δούκα - «Δεν είσαι Μιτεράν»
Θα αποφαίσουμε συλλογικά ποιος θα είναι πρόεδρος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αν εκλεγώ πρόεδρος, είπε ο Χάρης Δούκας. Απευθυνόμενος στην Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι είχε κάνει κόμμα την Ωρα Αποφάσεων με τον Φλωρίδη και τον Ραγκούση. Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη που τον είχε χαρακτηρίσει ευνοημένο, απάντησε ότι ήταν στον τομέα Ενέργειας, να μην θολώνουμε το μήνυμα για την παράταξη.
-Πώς θα βάλεις δυο καρπούζια σε μια μασχάλη, δήμαρχος και Πρόεδρος ρώτησε τον Χάρη Δούκα ο Νίκος Ανδρουλάκης.
- Βάζεις θέμα ενώ δεν είχες βάλει για τον Καμίνη
-Είσαι λίγους μήνες δήμαρχος, δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν, ο Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας του
-Αυτό που έκανες σήμερα είναι απρέπεια
-Εσύ το έχεις κάνει
Για τη δήλωση Δούκα ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων ρώτησε ο Μιχάλης Κατρίνης.
-Ησουν πρόεδρος της ΚΟ και όταν ο Νίκος ήταν στις Βρυξέλλες και δεν τα έλεγες έτσι παθιασμένα.
-δεν έχεις επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξέρεις ότι είναι ψηλές οι απαιτήσεις, δεν λες την αλήθεια στοπυς πολίτες
-Λέω πάντα την αλήθεια, κέρδισα την Αθήνα, βγήκα μπροστά χωρίς να είμαι καν στο δημοτικό συμβούλιο, έγινα δήμαρχος
«Καρφιά» Γερουλάνου σε Διαμαντοπούλου: Λείπεις 12 χρόνια από τις μάχες
«Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα - Είμαι σταθερά στην παράταξη» απάντησε η Α. Διαμαντοπούλου
Πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου. Δουλεύω συστηματικά για το αύριο, τις νέες πολιτικές, τη νέα γενιά, αυτά πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα και αυτοδύναμο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει για τη νεά εποχή. θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι και όχι εμείς.
Στην ερώτηση ποιον θα έβλεπε κυβερνητικό εταίρο, είπε η ΝΔ είναι ο αντίπαλος πόλος, όχι πολεμικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δούμε.
-Λείπεις 12 χρόνια Αννα από τις μάχες, παρενέβη ο Παύλος Γερουλάνος και ρώτησε: Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς; Αν ρωτήσεις τους πολίτες τι είναι η Διαμαντοπούλου, θα σου πουν όλοι ΠΑΣΟΚ, απάντησε εκείνη.
Γιαννακοπούλου: Κάθε υποψήφιος βάζει υποψηφιότητα για να είναι στον δεύτερο γύρο
Κάθε υποψήφιος βάζει υποψηφιότητα για να είναι στον δεύτερο γύρο, είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου ερωτηθείσα για τη στάση που θα τηρήσει μετά τον πρώτο γύρο, εφόσον δεν προκριθεί η ίδια.
Πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει να πείσουμε, είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή της να θέσει θέμα ηγεσίας από το βράδυ των ευρωεκλογών, έχει δικαιωθεί. προφανώς ήταν αποτυχία, έβρεχε ψηφοφόρους και εμείς κρατούσαμε ομπρέλα, είπε.
Στην ερώτηση αν επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης τι θα κάνει και αν είναι δεδομένη η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι έχει υπηρετήσει την παράταξή της και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή.
Γιαννακοπούλου προς Ανδρουλάκη: Πώς θα πείσεις 2 εκατ. ψηφοφόρους που πήγαν στην αποχή, να μας ψηφίσουν;
Το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια δεν μπορούσε να μοιράσει φυλλάδιο σε λαϊκή, τώρα μας ακούει η κοινωνία. Διορθώνοντας λάθη και με πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τη ΝΔ, απάντησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου πώς θα πείσει 2 εκατ. ψηφοφόρους που πήγαν στην αποχή να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.
Ανδρουλάκης σε Δούκα: Είσαι ο πιο ευνοημένος, από την επένδυσή μου στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ
Εχουμε μήνες μπροστά μας για την προεδρική εκλογή, είπε ο κ.Ανδρουλάκης, ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ την κυρία Σακελλαροπούλου. Θα δούμε το πρόσωπο. Εχουμε πρόβλημα με τους θεσμούς. Εχουμε έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή. Οχι, δεν έκανα πρόταση μομφής για ένα πρωτοσέλιδο, έκανα για τους 57 νεκρούς, είπε προκαλώντας την αντίδραση της κυρίας Γιαννακοπούλου.
-Θα υπερψηφίζατε πρόεδρο από την κεντροδεξιά;
-Με τον κ.Μητσοτάκη όλα θα τα δούμε. πρέπει να αποκτήσουμε θεσμικά αντίβαρα.
- Κινητοποίησες τους 270.000 που μας τίμησαν το 2021; ρώτησε ο Χάρης Δούκας τον Νίκο Ανδρουλάκη.
- Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γηρασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος.
Κατρίνης: Εχω «ιδρώσει» τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ
Να ενωθούμε για να γίνει μια παράταξη που θα μπορεί να νικήσει τον κ.Μητσοτάκης. Κάνω κάλεσμα στους πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στα υπόλοιπα κόμματα.
Γενικώς από την πρώτη θεματική οι υποψήφιοι εκφράζουν τις απόψεις τους και συχνά γίνονται παρεμβάσεις από τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, όπως ορίζουν και οι κανόνες που διέπουν τη διαδικασία.
Συζήτηση για την Ενέργεια και την Κλιματική Κρίση
Αντιπαραθέσεις για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα
«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται », τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί . Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για τη Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά .
Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα.
Δεύτερη θεματική το Κοινωνικό Κράτος, η Νέα Γενιά και το Δημογραφικό
Γιαννακοπούλου: Να λειτουργούμε πρώτα θεσμικά το κόμμα μας - Θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη
Με ποια κριτήρια ψήφισε το ΠΑΣΟΚ διατάξεις του νόμου για τις υποκλοπές: Κάνω ότι αποφασίζει η κοινοβουλευτική ομάδα, ακόμη κι αν έχω αντίρρηση, απάντησε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Είμαι από τους πρώτους βουλευτές που βγήκα να υποστηρίζω τον κ.Ανδρουλάκη. Ομως, πρέπει να λειτουργούμε πρώτα θεσμικά το κόμμα μας. θα έκανα κάτι διαφορετικό, θα κατέθετα πρόταση μομφής για τα Τέμπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι ο νόμος Τσιάρα πήγε με δική του πρωτοβουλία στο ΣτΕ και βγήκε αντισυνταγματικός.
Θα επιμείνω, θα ήταν πιο θεσμικό να είχες κάνει πρόταση μομφής για τους χειρισμούς και όχι από ένα πρωτοσέλιδο, απάντησε η κυρία Γιαννακοπούλου.
Γερουλάνος: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό στην υπόθεση των υποκλοπών αν αφορούσε εμένα
Οποιαδήποτε γνώση θα είχα για μια υπόθεση υποκλοπών, αν φορούσε εμένα θα το χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο, είπε ερωτηθείς σχετικά ο Παύλος Γερουλάνος. Δώσαμε την εντύπωση, επικοινωνιακά, ότι μιλούσαμε μόνο για τις υποκλοπές.
Ανδρουλάκης: Θα πάρουμε πρωτοβουλία για τα αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης
Η θέση μας για τις σχέσεις κράτους- εκκλησίας είναι πάγια, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Παρακμάζουν οι θεσμοί, το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία, είπε. Θα πάρουμε πρωτοβουλία να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Είπε ο κ. Ανδρουλάκης:
Κατ' αρχάς το να λέει κάποιος ότι είναι ένα το βέτο, ταυτίζοντας το ενωσιακό με το φορολογικό, νομίζω ότι είναι παράλογο. Όταν το λέμε και μας ακούνε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Μην το συνεχίζετε.
Δεύτερο θέμα. Οι θεσμοί είναι ένα κορυφαίο ζήτημα στην Ελλάδα. Παρακμάζουν οι θεσμοί. (...) Το 2024 κινδυνεύουμε από θεσμική χρεοκοπία.
Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Γι' αυτό πέρα από αυτό που θέσατε, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Δεν μπορεί να είναι μια επιλογή ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού.
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών και εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Δεν μπορεί στον βωμό της συγκάλυψης των υποκλοπών να λέει ο Άρειος Πάγος ότι είναι πλημμέλημα, να παρακολουθεί ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας τι μήνυμα είναι εντός και εκτός της χώρας, όταν είμαστε σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή.
Και βέβαια θεσμικά ζητήματα ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, όχι μόνο. Πρέπει να έχουν πόρους για να έχουν υπηρεσίες.
Και στη ΔΕΘ, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πυλώνες των θεσμικών μεταρρυθμίσεων είχε όλα αυτά τα ζητήματα.
Αντέδρασε ο Κατρίνης σε ερώτηση δημοσιογράφου
Αντιδεοντολογική και αντιθεσμική χαρακτήρισε ο Μιχάλης Κατρίνης την ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά, ποια στάση θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο εφόσον δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος.
Ενότητα για το κράτος, τους θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση
Πρώτο θέμα η Οικονομία και Ανάπτυξη
Τα θέματα της Οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή Ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης η οποία όμως επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απ΄ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση ενώ στη παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.
Παρενέβη η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών την χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγηση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.
Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημιών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Κόντρα Διαμαντοπούλου - Δούκα για το μοντέλο συνεργασίας στο δήμο Αθηναίων
Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο; ρώτησε η Αννα Διαμαντοπούλου τον Χάρη Δούκα. «δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ»
Στο δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;
- Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, για το μετρό, έχουν δικαίωμα στο δημόσιο χώρο.
Πυρ ομαδόν κατά της Διαμαντοπούλου για τη στάση της στα Τέμπη και στις υποκλοπές
Αν υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη, ρωτήθηκε η Αννα Διαμαντοπούλου. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε εκείνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. δεν μνπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη, πρόσθεσε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές και ρώτησε αν εξακολουθεί να το πιστεύει. Οχι, απάντησε εκείνη και επανέλαβε ότι η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη. Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη, είπε.
Ο Χάρης Δούκας ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε σωσίβιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Ερωτηθείσα από τον κ.Δούκα αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη.
-Δεν θυμάμαι δηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος πριν την υποψηφιότητά σας, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης στην Αννα Διαμαντοπούλου. «Διαστρεβλώνετε συστηματικά» του απάντησε.
Γερουλάνος: Είμαστε με το διεθνές δίκαιο
«Να γίνει διμερής διάλογος για την ΑΟΖ;», ρωτήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. «Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει μέσω της Χάγης. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει το ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα. Η Τουρκία παίζει το ρόλο του αποσταθεροποιητικού παράγοντα για να παίρνει λεφτά. Εμείς είμαστε με το διεθνές δίκαιο.
Ανδρουλάκης: Το Ελσίνκι ήταν τεράστια εθνική επιτυχία
Η ευρωπαική πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει λόγω της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου από τον Ερντογάν. Όσο παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα μας έρθει κολάρο η ειδική σχέση.
-Μην μπερδεύετε τα βέτο, είπε στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, άλλο το ενταξιακό, άλλο το οικονομικό.
Κατρίνης: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία
Ο ευρωστρατός είναι κάτι κρίσιμο, θέλω να σε ρωτήσω πώς φαντάζεσαι ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ρώτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μιχάλη Κατρίνη. «Μακάρι οι ευρωπαίοι να εννοούσαν αυτά που λένε» απάντησε εκείνος.
-Μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο κοινής εξωτερικής πολιτικής; επανήλθε ο κ.Ανδρουλάκης
-Αν δούμε την επιθετική πολιτική του Ερντογαν, ναι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία
Δούκας: Να έχουμε ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα
Ξεκάθαρες γραμμές για τα εθνικά ζητήματα, ζήτησε ο Χάρης Δούκας, με τον Γιώργο Κουβαρά να του επισημαίνει ότι η ερώτησή του αφορούσε τα 12 μίλια.
Ο ελληνισμός είναι ενιαίος και αδιαίρετος, είπε στη συνέχεια ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στο Κυπριακό. Οπως είπε η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική κατευνασμού
Γιαννακοπούλου προς Ανδρουλάκη: Δεν είσαι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ
Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντάς του, ότι δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ. «Έχετε αυτοκυρηχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», του είπε
"Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε" είπε η κα Γιαννακοπούλου.
Διαμαντοπούλου: Υπερασπίζομαι μόνη μου το νόμο για την Παιδεία
Γιατί δεν φέρατε στη βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ.Μητσοτάκης ότι θα φέρει, ρώτησε η Αννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ.Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της το νόμο της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει φέρει μια συνολική πρόταση για την Παιδεία. «μα, πως δεν έχει φέρει; όλα αυτά είναι στο πρόγραμμά μας. Η παιδεία παρακμάζει γιατί για τη ΝΔ όλα είναι εμπόριο και στην Υγεία και στην Παιδεία».
Χάρης Δούκας: Στη λάθος κατεύθυνση τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, να δούμε την τενχητή νοημοσύνη, το στεγαστικό, τον τρόπο που ζουν και ερωτεύονται, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου.
Στην ερώτηση αν σωστά αναφορφώθηκε το επίδομα ανεργίας, ο κ.Δούκας απάντησε ότι τα επιδόματα της κυβέρνησης είναι στη λάθος κατεύθυνση. Χρειάζεται ριζική ανακατεύθυνση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Η κοινωνική στέγαση είναι πρόβλημα για τους νέους. Στο εξωτερικό σε μεγάλα κτίρια υπάρχει η νόρμα το 10% να περνάει στους νέους.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι το πρότυπο της δεκαετία του '80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα.
Γιαννακοπούλου: Δεν έχουμε συζητήσει στο ΠΑΣΟΚ ούτε το μεταναστευτικό, ούτε άλλα μείζονα θέματα
Να προσελκύσουμε νέους μετανάστες ή να ακολουθήσουμε πολιτική κλειστών συνόρων ήταν η ερώτηση προς τη Νάντια Γιαννακοπούλου. εχει έρθει, είπε, η ώρα να δούμε συνολικά το μεταναστευτικό, αλλά πάντα με τη φύλαξη των συνόρων μας και την τήρηση των διεθνών κανόνων. να δούμε στοχευμένα, συνολικά ποια είναι η στάση της Ευρώπης και να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και τη στάση της χώρας μας.
Ο Χάρης Δούκας παρεμβαίνοντας, ρώτησε πόσες φορές συζητήθηκαν αυτά τα θέματα στο κόμμα: δεν θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο κόμμα, όπως και για άλλα μείζονα θέματα. Να υπάρξει βαθιά κουβέντα για την αντιμετώπισή της από το κόμμα μας.
Ο κ.Δούκας στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αυτοδιοικητική εμπειρία της κυρίας Γιαννακοπούλου, που του επισήμανε ότι δεν έχει.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και αφορά τις επενδύσεις στην Αφρική και συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό.
Γερουλάνος: Ασφαλιστικό, δημογραφικό και κόκκινα δάνεια οι τρεις βόμβες
Στη δεύτερη ενότητα που αφορά το δημογραφικό απαντά ο Παύλος Γερουλάνος. Όπως είπε το ασφαλιστικό, το δημογραφικό και τα κόκκινα δάνεια είναι τρεις βόμβες. Η συντεταγμένη νόμιμη μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει.
Κατρίνης: Υπάρχουν δύο Ελλάδες
Υπάρχουν δύο Ελλάδες, είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στις λίγες επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στις πολλές που δεν έχουν.
Δούκας: Να μπουν όροι και κανόνες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Εχει δίκιο η Νάντια, απάντησε στην παρέμβαση της κυρίας Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο Χάρης Δούκας. πρόσθεσε, δε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες γιατί είναι ζούγκλα.
Φεύγουν παιδιά από φτωχές οικογένειες για σπουδές στο εξωτερικό και εμείς θα κλείνουν τα μάτια σε ό,τι γίνεται σε όλο τον κόσμο; αντέτεινε η Αννα Διαμαντοπούλου
Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται μεταρρύθμιση στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
Είναι εξωφρενικό να αντιμετωπίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τον ίδιο τρόπο, χρειάζεται μεταρρρύθμιση, είπε η Αννα Διαμαντοπούλου
Ανδρουλάκης στην ενότητα Οικονομία - Ανάπτυξη
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ακούτε όπως όλοι μας τη διαπίστωση καθημερινά ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει μόνος του χωρίς αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση, την οποία κάνουν οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τα κόκκινα δάνεια. Πώς αισθάνεστε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που το δικό σας ρόλο τον έχουν υποκαταστήσει οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας;
Κατ αρχάς ευχαριστούμε την ΕΡΤ για τη φιλοξενία σε αυτό το πρωτοποριακό ντιμπέιτ, που είναι λίγο πιο ανοιχτό από τις προηγούμενες φορές. Νομίζω ότι μέχρι σήμερα με πολιτικό πολιτισμό διεξάγεται ο αγώνας μας και αυτό είναι ένα μήνυμα και για τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα είναι είδηση ότι 11 βγήκαν απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, οπότε θα το παίξετε ως ζήτημα. Αλλά πρέπει να πούμε και εμείς την αλήθεια. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου πολλούς μήνες πριν τους 11. Ο άνθρωπος που τη συνέταξε είναι ο κύριος Σπυράκος, ένας άνθρωπος που είχε ασχοληθεί ο ίδιος ως γενικός γραμματέας του Υπουργείου με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και επειδή λοιπόν θέλω να δω αν είναι υποκριτές ή όχι, καταθέσαμε σήμερα ξανά τροπολογίες. Τους καλώ να πιέσουν την κυβέρνηση για να γίνουν νόμος του κράτους την Πέμπτη. Και οι τροπολογίες είναι οι εξής:
Προστασία της πρώτης κατοικίας, το ακατάσχετο της αγροτικής περιουσίας, οι κανόνες διαφάνειας, διαπραγματεύσεων μεταξύ ΦΑΠ και δανειολήπτη.
Για να μην υπάρχουν εκβιασμοί κάτω από το τραπέζι, να μπορεί ο δανειολήπτης να κάνει προσφορά πριν το δάνειό του πουληθεί από την τράπεζα. Οι 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ΕΦΚΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια το θέμα του ελβετικού φράγκου, το ελβετικό φράγκο έχει εγκλωβίσει χιλιάδες Έλληνες σε δάνεια. Εμείς έχουμε μία πρόταση ώστε να φύγουν από αυτή την ιδιότυπη ομηρία.
Γερουλάνος: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι το εισόδημα
«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ άδικο γιατί ουσιαστικά φορολογούμε το επάγγελμα και όχι εισόδημα. Φορολογούμε τον άνθρωπο ανάλογα με αυτό που κάνει και όχι ανάλογα με αυτό που βγάζει. Συμβαίνει διότι το κράτος έχει αποτύχει ξανά και ξανά να θέσει σωστούς ελέγχους και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία πλέον υπάρχουν στο διαδίκτυο», τόνισε ο κ. Γερουλάνος.
Διάλογο άνοιξαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ντιμπέιτ. «Νίκο ξέρεις ότι φέρνω προτάσεις. Το θέμα είναι έχουμε κληθεί να φέρνουμε προτάσεις;»
Στη συνέχεια η κυρία Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον Παύλο Γερουλάνο, αναφερόμενη στις μικρές επιχειρήσεις και τι πρέπει να γίνει. Πάντως, έχασε το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί.
Είναι σημαντικό αν αρθούν τα κριτήρια που εμποδίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό, είπε ο κ.Γερουλάνος. Η κυρία Διαμαντοπούλου επιχείρησε να επανέλθει, αλλά οι συντονιστές της θύμισαν ότι δεν είχε πια το δικαίωμα, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί.
-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει αυστηρή αντιπολίτευση είπε στην πρώτη παρέμβασή της η Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη στην απάντηση του Παύλου Γερουλάνου για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια, λέγοντάς του ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ.Ανδρουλάκης είχε πει ότι είναι τζούσι ότι 11 βουλευτές βγήκαν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους κάλεσε να ψηφίσουν τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Η παρέμβαση Γερουλάνου και η ερώτηση στον Ν. Ανδρουλάκη
Ερώτηση: Στην πρόσφατη εκδήλωση που έκανα στη ΔΕΘ πρότεινα το δανειολόγιο, ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά διασφαλίζει τη διαφάνεια των δανείων. Απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν πλήρη ιστορικό του τι έχει συμβεί στα δάνεια μέχρι σήμερα, τι είναι κεφάλαιο, τι είναι τόκοι υπερημερίας, τι είναι τόκοι κανονικοί.
Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα το υιοθετούσε; Και αν ναι, γιατί δεν το πρότεινε νωρίτερα;
Απάντηση Ανδρουλάκη:
Κατ αρχάς, αγαπητέ μου Παύλο, το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας. Το διάβασα το μέτρο αυτό που προτείνεις. Το δανειολόγιο. Το μέτρο αυτό είναι ήδη στο πρόγραμμά μας, όπου γράφουμε το εξής και είναι ήδη αναρτημένο και το έχουμε δώσει και στη δημοσιότητα από τις εθνικές εκλογές. Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν και αναλυτική κίνηση της εξέλιξης της οφειλής, των επιτοκίων και των χρεώσεων, ώστε οι δανειολήπτες να είναι σε θέση να ελέγχουν και να αμφισβητούν το ύψος της πραγματικής οφειλής και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η διαφάνεια στις συζητήσεις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ρύθμισης. Είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Όλα όσα έγιναν μέχρι πριν από την έναρξη του ντιμπέιτ
Στο σημερινό debate στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου οι 6 υποψήφιοι και υποψήφιες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να αναδείξουν τις διαφορές των προτάσεων τους, με το βλέμμα στην κάλπη της 6ης Οκτωβρίου.
Φτάνοντας στην είδοσο του Ραδιομεγάρου στης ΕΡΤ ενόψει του debate, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, προχώρησε στις παρακάτω δηλώσεις:
«Να ευχαριστήσω την ΕΡΤ για την φιλοξενία. Πήραμε την πρωτοβουλία γι’ αυτό το debate και μάλιστα με κάποιους όρους πρωτοποριακούς για να υπάρξει ένας πιο ανοιχτός διάλογος και ευχόμαστε να τον ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Μέχρι τώρα οι διαδικασίες εξελίσσονται με πολιτικό πολιτισμό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για όλο το πολιτικό σύστημα.
Βεβαίως σήμερα έχουμε μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν, συνεχίζοντας το ράλι των προκλήσεων, μίλησε από το βήμα του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει πάνω από όλα να τελειώσουν οι αυταπάτες, συνεχιζόμενες αυταπάτες για ήρεμα νερά. Αλλά κάθε φορά τυχαίως, πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό, κάνει ακραίες προκλήσεις, όπως σήμερα, όπως και πριν από κάποιους μήνες με τη Μονή της Χώρας. Πρέπει λοιπόν να τελειώσουν οι αυταπάτες και να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και εμείς αλλά και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση».
O Χάρης Δούκας κατέφθασε λίγο μετά τις 20:00 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ενόψει του debate των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Δούκας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Δημόσια Τηλεόραση γιατί είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά, να συζητήσουμε αναλυτικά για τις θέσεις και τις απόψεις μας. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που καλύπτετε αυτή την κρίσιμη διαδικασία.
Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος διότι είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα πολύ ζωντανό διάλογο και οι πολίτες να καταλάβουν τα βασικά προτάγματα, τις διαφορές και θα μπορέσουν να συγκρίνουν και κυρίως να συμμετέχουν στις εκλογές στις 6 Οκτωβρίου. Είμαι χαρούμενος γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε κι έναν απευθείας διάλογο με τους συνυποψήφιους. Ήταν κάτι το οποίο το ήθελα πάρα πολύ».
Μ. Κατρίνης: «Ο ανοιχτός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για όλα δεν ανοίγει και δεν ολοκληρώνεται με το σημερινό debate. Θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία μας ως κόμμα από εδώ και πέρα. Διάλογος για όλα, διάλογος στα όργανα, διάλογος στην κοινωνία και τους πολίτες. Άρα κόμμα ανοιχτών πρωτοβουλιών και όχι περίκλειστος κλειστός κομματικός μηχανισμός».
Γερουλάνος προσερχόμενος για το debate: Θα συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον για να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας
Λίγο μετά τις 19:45 έφθασε στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Ενόψει του debate των έξι υποψηφίων στο ΕΡΤNews, ο κ. Γερουλάνος έκανε δηλώσεις, τονίζοντας ότι η τηλεμαχία είναι μια ευκαιρία να δείξει ο καθένας στον κόσμο τι πρεσβεύει. "Είναι σημαντικό για αυτήν την διαδικασία να κάνουμε αυτή την τηλεμαχία, το debate, διότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συγκριθούμε ο ένας με τον άλλον και να δει ο κόσμος τι πρεσβεύει ο καθένας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.
Φτάνοντας στην είδοσο του Ραδιομεγάρου στης ΕΡΤ ενόψει του debate, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου προχώρησε στι παρακάτω δηλώσεις:
«Νομίζω ότι θα είναι ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο και δημιουργικό ντιμπέιτ, πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε όλοι οι υποψήφιοι να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας, τις θέσεις μας και οι Έλληνες πολίτες που το παρακολουθούν να μπορέσουν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να πάρουν την απόφασή τους για το ποιος θα πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή στις 6 του Οκτώβρη.
Μακάρι να μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα ντιμπέιτ. Αυτό ήταν η δική μου θέση. Όμως δεν πειράζει, προχωράμε έστω και με αυτό. Και αυτό που λέω είναι ότι από αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό μέσα στις συνθήκες όλης αυτής της πολιτικής ρευστότητας, η οποία υπάρχει με τη μεγάλη αποδοκιμασία, την ηχηρή αποδοκιμασία που υπάρχει στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και βεβαίως με την αποσύνθεση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, τα βλέμματα των Ελλήνων πολιτών πέφτουν πάνω στο ΠΑΣΟΚ και έχουν απαίτηση.
Γι ‘ αυτό λοιπόν είναι τόσο σημαντικό το ποιος θα είναι, ποιος θα εκλεγεί και τι θα δώσει τη νέα ορμή, τη νέα αρχή μπορεί να δώσει στο ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας ξανά το νήμα με την ελληνική κοινωνία και εκφράζοντας τις ανάγκες και τα συμφέροντά της.
Και ειλικρινά θέλω να καλέσω όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όλους όσους ξανά κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ. Όλους όσους αισθάνονται πολιτικά άστεγοι και έχουν απαίτηση από αυτό το χώρο να συμμετέχουν μαζικά στις κάλπες της 6ης του Οκτώβρη, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς.
Και ναι, είμαι σίγουρη ότι οι κάλπες της 6ης του Οκτώβρη θα κρύβουν εκπλήξεις.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Tις ερωτήσεις στους υποψηφίους θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς.
Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου θα είναι στα αριστερά των δύο δημοσιογράφων της ΕΡΤ και στα δεξιά τους Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας, Μιχάλης Κατρίνης.
Θα τοποθετηθούν σε έξι θεματικές ενότητες και θα έχουν και απευθειας διάλογο μεταξύ τους ρωτώντας ο ένας τον άλλο, ενώ θα απαντήσουν σε follow up ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Συμφώνησαν να αναπτύξουν τις θέσεις τους στις θεματικές ενότητες.
1. Οικονομία-Ανάπτυξη
2. Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό
3. Εξωτερική πολιτική-Άμυνα- Ευρωπαϊκή Ένωση
4. Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση
5. Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση
6. ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα
Στο τεχνολογικά υπερσύγχρονο studio του ERTNEWS, όπου θα φιλοξενηθεί η τηλεμαχία, θα χρησιμοποιηθούν τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, όπως 3D Animation, ενώ αυτό στο οποίο θα διαφέρει είναι η διάδραση που θα έχουν μεταξύ τους οι υποψήφιοι. Μέσα από τις 8 κάμερες που θα τοποθετηθούν και ανά πάσα στιγμή το κοινό θα μπορεί να βλέπει τις αντιδράσεις όλων των υποψηφίων.
Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης, σε ό,τι αφορά τις έξι ενότητες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’ και η διάρκεια κάθε απάντησης τα 90”.
Οι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής συνολικά έξι (6) follow up ερωτήσεων ο καθένας στους έξι υποψηφίους. Κάθε ερώτηση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15’’ και κάθε απάντηση τα 30’’.
Κάθε υποψήφια-ιος θα έχει τη δυνατότητα πέντε φορές -κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας- υποβολής ερωτήσεων, τοποθέτησης, αλλά και σχολίου σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιό του, αλλά και σε διαφορετική ενότητα.
Η υποβληθείσα ερώτηση, όπως και η απάντηση, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30’’. Την ίδια χρονική διάρκεια θα πρέπει να έχουν οι επανατοποθετήσεις, αλλά και οι ανταπαντήσεις.
Η τηλεμαχία θα ολοκληρωθεί με τελική τοποθέτηση κάθε υποψηφίας-ίου, χρονικής διάρκειας έως 90’’.