Τριγμούς συνεχίζει να προκαλεί η επέκταση της κλαδικής σύμβασης στον κλάδο του τουρισμού. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) απαντά στην προσκείμενη στο ΠΑΜΕ Ενωτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, λέγοντας ουσιαστικά «δεν τα έχουμε με εσάς» αλλά με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που υπέγραψε κλαδική σύμβαση η οποία προβλέπει αυξήσεις στους εργαζόμενους. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέρχονται σε απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 14 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά από το Electra Palace. Νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΠΟΞ, στο πλαίσιο της Philoxenia. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορά «Προκλήσεις, προβλήματα και η επόμενη μέρα στο ελληνικό ξενοδοχείο» αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθεί σε υψηλούς τόνους το θέμα της επέκτασης της κλαδικής σύμβασης.
Επέκταση της κλαδικής
Όλα ξεκίνησαν από την επέκταση εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης στον τουρισμό (που είχε υπογράψει η ΠΟΞ με όλους τους εργαζόμενους τον Μάρτιο) υποχρεωτικά σε όλα τα ξενοδοχεία από τις 4 Οκτωβρίου. Η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε τον Μάρτιο μεταξύ της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων προέβλεπε αυξήσεις στους μισθούς, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2018. Όμως, μέχρι τώρα αν ένα ξενοδοχείο δεν ανήκε στην οικεία Ένωση Ξενοδόχων, ή αν οι εργαζόμενοί του δεν ανήκαν σε σωματείο, δεν υπήρχε υποχρέωση εφαρμογής της κλαδικής σύμβασης. Πλέον, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 4419 στις 4 Οκτωβρίου, η κλαδική σύμβαση καθίσταται υποχρεωτική για όλους τους ξενοδόχους και άμεσα εφαρμόσιμη. Το θέμα είχε αναδείξει με εκτενές ρεπορτάζ της η «ΜτΚ» και το www.makthes.gr
Η θυελλώδης γενική συνέλευση
Στη θυελλώδη έκτακτη γενική συνέλευση οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης ήταν λάβροι κατά της ΠΟΞ. Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ότι κατά τη φάση της διαδικασίας κήρυξης ως γενικώς υποχρεωτικής της κλαδικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων «παρέδωσε τα μητρώα των ξενοδοχείων - μελών της στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της και χωρίς ανταλλάγματα από τη διαπραγμάτευση, παρ’ όλο που η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοτική οργάνωση να μην υποβάλλει τα μητρώα των μελών της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κηρυχθεί η συλλογική σύμβαση ως υποχρεωτική".
«Η αντίδραση μας δε θα ήταν η ίδια αν μαζί με την υποβολή των μητρώων η ΠΟΞ συμφωνούσε με την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη που θα ελάφρυναν το βαρύτατο πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Ζητούμε από την ΠΟΞ έστω και τώρα να απαιτήσει ΑΜΕΣΑ τα οφέλη αυτά για τον κλάδο μας και να μην επαναλάβει στο μέλλον την ίδια τακτική», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος ενώ η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το σύνολο των ξενοδόχων μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Η αντίδραση του ΠΑΜΕ
Ακολούθησε ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, στην οποία καυτηριάζονταν η στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
«Αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά πώς αντιλαμβάνονται τον «κοινωνικό διάλογο» οι «κοινωνικοί εταίροι» και πόσο εύκολα αναπροσαρμόζουν την τακτική και τις απόψεις τους, ανάλογα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διακυβεύονται» σημειώνει η παράταξη, που δεν παραλείπει να σχολιάσει (εν όψει και των επικείμενων εκλογών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) ότι στο
στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης «κυριαρχούν οι γνωστές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον επίσης γνωστό συνταξιούχο Λαζαρίδη. Μέχρι σήμερα αυτές οι δυνάμεις δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ». Η προσκείμενη στο ΠΑΜΕ παράταξη σχολιάζει ότι «η εργοδοτική ένωση της Θεσσαλονίκης βγάζει στη φόρα τα νέα «αντισταθμιστικά οφέλη» που ζητούν οι ξενοδόχοι για να διανείμουν ψίχουλα στους εργάτες» και υπενθυμίζει ότι «οι ξενοδόχοι πήραν δεκάδες δωράκια από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 χρόνων: μειώσεις μισθών πάνω από 40%, κατάργηση των ΒΑΕ, αύξηση του εργάσιμου χρόνου μέχρι και 10 ώρες την ημέρα, μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και επέκταση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας». Στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε το ΠΑΜΕ για τις 14 Νοεμβρίου (συγκέντρωση στις 10 πμ στο άγαλμα του Βενιζέλου) η Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων διοργανώνει προσυγκέντρωση του κλάδου στις 9.00 π.μ.
Πλατεία Αριστοτέλους μπροστά από το Electra Palace
Αντισταθμιστικά από το κράτος
Απαντώντας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους η Ε.Ξ.Θ. διευκρινίζει ότι καταλόγισε ευθύνες στην ΠΟΞ γιατί «κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με το Υπουργείο Εργασίας για να δοθούν τα μητρώα των μελών της προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα της επεκτασιμότητας της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν απαίτησε αντισταθμιστικά μέτρα ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να σηκώσουν το πρόσθετο κόστος της μισθοδοσίας. Σε αντίθετη περίπτωση και αν κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα - και στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από αυτές - είναι προφανές ότι πολύ πιθανόν να προβούν σε απολύσεις, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες και τότε πραγματικά θα είναι μεγάλο το κόστος για τους εργαζομένους κάτι που με την κίνηση μας προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε».
Ως προς τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι ξενοδόχοι δεν παραλείπουν να δηλώσουν το σεβασμό και την εκτίμησή τους στον αγώνα τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων και αφήνοντας μια σαφή αιχμή τους καλούν «να μην προβληματίζεστε από το δημόσιο ξεκάθαρο λόγο αλλά από τις υπόγειες και σκοτεινές κινήσεις. Άλλωστε στα 104 χρόνια της ιστορίας της Ένωσης μας δεν έχουμε δώσει ποτέ τέτοια δικαιώματα».
Το παρασκήνιο με το ΠΑΜΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.makthes.gr στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης συνετέλεσε το γεγονός ότι στα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Ρόδου και της Κρήτης έχει και τη μεγαλύτερη δύναμή του το ΠΑΜΕ και "κανένας ξενοδόχος δεν θέλει το ΠΑΜΕ να διαδηλώνει έξω από το ξενοδοχείο του όταν είναι γεμάτο με τουρίστες" όπως αναφέρει πηγή που προέρχεται από τον τουριστικό κλάδο. Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός ότι η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης εμφανίζεται τόσο διαλλακτική
(σχεδόν γαλαντόμα) με τους συνδικαλιστές της Προοδευτικής Κίνησης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Σημειωτέον ότι γΓια να επεκταθεί η κλαδική σύμβαση και να ισχύσει καθολικά σε όλα τα ξενοδοχεία, θα έπρεπε το 51% των εργαζόμενων να καλύπτεται από την κλαδική. Τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της χώρας ήταν 153.000. Από αυτούς περίπου 55.000 εργάζονταν στην Κρήτη και τη Ρόδο, όπου ήταν σε ισχύ τοπικές κλαδικές συμβάσεις. Επειδή όμως αυτές κάλυπταν το 1/3 των εργαζομένων και όχι το 51%, δεν θα μπορούσε να επεκταθεί στο σύνολο του κλάδου. Η επέκταση αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο, όταν ο αριθμός των εργαζομένων ήταν 113.000 και άρα ήταν ευκολότερο να πιαστεί το 51%.