ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Ξεπαγώνει» το σχέδιο για φορέα στο Σέιχ Σου

Δημήτρης Λαζόπουλος13 Ιουλίου 2021

«Σάρκα και οστά» φαίνεται να λαμβάνει έστω και στο «και πέντε» η ιδέα του δήμου Θεσσαλονίκης για την ίδρυση ενός φορέα με στόχο την προστασία του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου.

Παρόλο που το εν λόγω σχέδιο είχε πρωτοεμφανιστεί το καλοκαίρι του 2020, όπως έγραψε η «ΜτΚ» στις 2 Αυγούστου 2020, εντούτοις η πανδημία κατέστησε δύσκολη την επικοινωνία μεταξύ των συναρμόδιων αρχών, δηλαδή των δήμων της πόλης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, αιτιολογώντας την καθυστέρηση.

Ο ίδιος αποκαλύπτει μέσω της «ΜτΚ» ότι πλέον «υπάρχει γενικότερη συμφωνία» τόσο μεταξύ των δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όσο και με την κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση. Οι αρμόδιοι των δήμων, «θα μιλήσουμε ενόψει της πρότασης του κ. Αραβώση για θέματα που αφορούν το Σέιχ Σου και για το γεγονός ότι πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε, για να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι προλάβουμε από το Σέιχ Σου», λέει ο κ. Δημητριάδης.

«Όλοι οι δήμοι είναι θετικοί» για να συμμετάσχουν στον φορέα, ωστόσο τις διαδικασίες «τρέχουν» οι δήμοι που έχουν μεγαλύτερα σημεία επαφής με το δάσος: Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Πυλαίας Χορτιάτη, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος.

Οι συναντήσεις στο υπουργείο είχαν ως στόχο να διευκρινιστεί ο τρόπος υλοποίησης του φορέα και πώς θα κινηθεί στα πρώτα «βήματά» του. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη διενέργεια μελέτης για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου (tomicus piniperda) και για την αναδάσωση του κατεστραμμένου τμήματος και η οποία θα τελεί υπό την ευθύνη του δασαρχείου, όπως ισχύει και σήμερα, εξηγεί ο κ. Δημητριάδης.

Αφού υπενθυμίζει ότι το έντομο κατατρώει το Σέιχ Σου από το 2017, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθαρίζει ότι «το δασαρχείο είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να ασχολείται με το Σέιχ Σου. Εμείς θα λειτουργούμε συμπληρωματικά».

Οι αρμοδιότητες του νέου φορέα θα οριστούν από το υπουργείο, ωστόσο «θα είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα βλέπει και τις ελλείψεις του δασαρχείου και θα αναφέρονται στο υπουργείο. Πλέον δεν θα είμαστε οι «γραφικοί δήμαρχοι». Θα είμαστε ένας φορέας», προσθέτει με νόημα ο αντιδήμαρχος.

Οι «όροι» των δήμων για τον φορέα

Οι δήμοι θα θέσουν στην κυβέρνηση ένα πλαίσιο, εντός του οποίου επιθυμούν να λειτουργεί ο επερχόμενος φορέας:

1. Να υπάρχει συγκεκριμένος χώρος για τη λειτουργία του.

2. Να έχει επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για να «κινείται».

3. Να γίνουν υποδομές πυρόσβεσης.

4. Να δρομολογηθούν έργα υποδομής για την αναψυχή των πολιτών με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και την ανάπτυξη του δάσους. «Ούτε ένα χτίσμα» δεν θα προβλέπεται, παρά μόνο μονοπάτια και σημεία παρακολούθησης του δάσους για την αποφυγή πυρκαγιών, διαβεβαιώνει ο κ. Δημητριάδης.

Εξάλλου, ο νέος φορέας θα πρέπει να διαθέτει ορισμένους υπαλλήλους, αλλά θα λειτουργεί κυρίως με εθελοντές. Επίσης, θα εξοπλιστεί με μηχανήματα για τη φροντίδα του δάσους και θα συνεργάζεται με τα αρμόδια τμήματα του ΑΠΘ και το επιστημονικό προσωπικό των δήμων, διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος.

Οι δενδροφυτεύσεις θα ξεκινήσουν μετά την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, προβλέποντας πεύκα αλλά και πλατύφυλλα, τα οποία θα προστίθενται σταδιακά διότι σήμερα το χώμα του υπεδάφους δεν μπορεί να υποστηρίξει απευθείας αλλαγή σε πλατύφυλλα, λέει ο κ. Δημητριάδης.

Μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει ιδρυθεί ο φορέας, διαμηνύει ο κ. Δημητριάδης.

Ταυτόχρονα, «επειδή φοβόμαστε το πρόβλημα, έχουμε ήδη προχωρήσει στη δημιουργία του software (σ.σ. λογισμικό) στον δήμο, στο οποίο η πυροσβεστική θα βλέπει σε πραγματικό χρόνο πού είναι οι επίγειες δυνάμεις των δήμων και πώς μπορεί να τις κατευθύνει» σε ενδεχόμενη πυρκαγιά, σπεύδει να συμπληρώσει ο αντιδήμαρχος.

Συντριπτικό το «χτύπημα» στον «πνεύμονα» της Θεσσαλονίκης

Υπερθεματίζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνει σήμερα το δάσος, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι «οι υλοτόμοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δασαρχείο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα», ενώ την ίδια ώρα «δεν κόβουν τα προσβεβλημένα δέντρα, ως όφειλαν, αλλά τα ξεραμένα». Τα βήματα που πρέπει να γίνουν, είναι «να κόψουν τα προσβεβλημένα για να σταματήσει η εξάπλωση και να θρυμματιστούν επί τόπου, ή να απομακρυνθούν αμέσως. Όχι να τα αφήσουμε μήνες επάνω για να φύγει η κάμπια και να πάει στο επόμενο δέντρο», συνεχίζει ο ίδιος.

Σήμερα, πάνω από το 50-60% των πεύκων του δάσους έχουν προσβληθεί από το έντομο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν η πυροσβεστική και οι υλοτόμοι, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών. Πάνω από 100.000 δέντρα έχουν καταστραφεί τα τελευταία, περίπου, τέσσερα χρόνια από το φλοιοφάγο έντομο, με βάση τις εκτιμήσεις που έκανε ο Σίμος Δανιηλίδης μαζί με πανεπιστημιακούς, κατά τη διάρκεια αυτοψιών, λέει ο δήμαρχος στη «ΜτΚ».

Σ. Δανιηλίδης: Να φέρουμε τους Θεσσαλονικείς μέσα στο δάσος, να το νιώσουν

«Εκείνο που θέλουμε είναι να υπάρχει ένας φορέας που να επιμελείται όλων αυτών των ζητημάτων», δηλώνει ο ίδιος. Για τον πολυπόθητο φορέα, «η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης δεν εκδήλωσε μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για να συμμετάσχει», παρότι έχει ενημερωθεί για τις κινήσεις των δήμων, συνεχίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών ξεκαθαρίζει ότι ο φορέας που διεκδικούν οι δήμοι δεν πρόκειται να «ακυρώσει» τις αρμοδιότητες της ΑΔΜΘ. «Δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε» αρμοδιότητες, αλλά «να προσθέσουμε», διότι σήμερα «δεν υπάρχει νομική βάση για την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει και χρηματοδότηση. Οτιδήποτε γίνει, γίνεται εκτός των νομικών πλαισίων, με κίνδυνο ό,τι προκύψει να “πέσει” πάνω στο κεφάλι μας», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Υπενθυμίζει, δε, ότι σήμερα το προσωπικό και τα μηχανήματα των δήμων δεν επαρκούν για να προβούν σε βασικές εργασίες συντήρησης και προφύλαξης του δάσους.

Πάντως ο δήμαρχος εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για τον χρόνο ίδρυσης του φορέα, καθώς εκτιμά πως μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει μόνο η πολιτική απόφαση για την ίδρυσή του.

Διαμηνύει όμως, ότι στις αρμοδιότητές του θα πρέπει να συγκαταλέγονται «όλα όσα χρειάζονται και πρέπει για να αναδειχθεί το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης σε έναν υπερτοπικό μεγάλο χώρο περιβάλλοντος, αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς να υπάρχει καμία κατασκευαστική παρέμβαση».

«Να φέρουμε τους Θεσσαλονικείς μέσα στο δάσος, για να το νιώσουν, να το ζήσουν και να το αγαπήσουν», καταλήγει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.07.2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.