Αποκαρδιωτικές εικόνες καταγράφονται σήμερα, Δευτέρα, στην παραλία Μυκονιάτικα στον δήμο Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική, καθώς πολίτες απαθανάτισαν νεκρά ψάρια να έχουν ξεβραστεί στην ακτή.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το makthes.gr, κάποια ψάρια επιπλέουν νεκρά στην επιφάνεια της θάλασσας και κάποια έχουν ξεβραστεί στην ακρογιαλιά μαζί με φύκια.
Μιλώντας στο makthes.gr, ο ομότιμος καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, τόνισε πως χρειάζεται να γίνει αμέσως ανάλυση του νερού και των νεκρών ψαριών. Κατά την εκτίμησή του «κάποιος ρύπος έπεσε, συν τη θερμοκρασία» συνετέλεσε στον θάνατο των ψαριών.
«Είναι λυπηρό. Να πω ότι ήταν στον κόλπο της Θεσσαλονίκης εκεί που χυνόταν οι υπόνομοι, να πω εντάξει, αλλά στη θάλασσα...», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος. Επέμεινε δε ότι «κάτι έγινε, κάποιο επεισόδιο».
Συμπλήρωσε όμως ότι «όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στο νερό της θάλασσας, τόσο ελαττώνεται η συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου».
«Τέτοια πράγματα θα πρέπει να τα περιμένουμε τώρα» τόσο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, όσο και λόγω της αυξημένης παρουσίας του φυτοπλαγκτόν το φετινό καλοκαίρι, το λεγόμενο φαινόμενο του ευτροφισμού, επισημαίνει από την πλευρά του στο makthes.gr ο Αθανάσιος Τσίκληρας, ιχθυολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.
Εξετάζοντας τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ, ο κ. Τσίκληρας θεωρεί πως πρόκειται για τσέρουλες, ή μαρίδες, αλλά επισημαίνει πως τα σενάρια είναι πολλά σε αυτές τις περιπτώσεις.
«Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε αυτή τη στιγμή ανάλυση», ξεκαθαρίζει και παραθέτει την εκτίμησή του ότι το πιο πιθανόν είναι ότι το φαινόμενο σχετίζεται με τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα και «μπορεί τοπικά να οδηγήσει σε υποξικές συνθήκες».
Ειδικότερα τα νεκρά ψάρια «μάλλον τα έφερε η θάλασσα μαζί με τα φύκια», προσθέτει ο κ. Τσίκληρας.
Υπενθυμίζει, δε, ότι αυτό το διάστημα στη χώρα καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου στη θάλασσα. «Δεν είναι της εποχής αυτής», οι εν λόγω θερμοκρασίες, εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ενημερώθηκε ότι τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκαν ξεβρασμένα μύδια σε ακτή της Καβάλας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι ασύνδετο με το φαινόμενο των Μυκονιάτικων.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κ. Τσίκληρας ταυτίζεται με τον κ. Φυτιάνος και διαμηνύει ότι χρειάζεται να γίνει άμεσα ανάλυση των νερών και των ψαριών, για να εντοπιστεί το αίτιο του φαινομένου.
Πάντως και μόνο από τις φωτογραφίες, φαίνεται ότι πρόκειται για εκατοντάδες ψάρια.