ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Πρωτόπαπας στη «ΜτΚ»: Οικοδομούμε το αφήγημά μας που οδηγεί στην προοδευτική διακυβέρνηση

Βαγγέλης Στολάκης20 Ιουνίου 2021

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο «ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλής, με χαμηλές αμοιβές» τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο πρώην υπουργός και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αναφέρεται στην πρόταση του κόμματός του για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Βαθμολογεί την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας πως «απέτυχαν και οδηγηθήκαμε στις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια καραντίνες στην Ευρώπη». Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρεται στα τρία, κατά τον ίδιο, πολιτικά ζητούμενα βάσει των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στον μέχρι σήμερα ρόλο της κ. Γεννηματά.

Καταψηφίσατε επί της αρχής το εργασιακό νομοσχέδιο, ζητώντας μάλιστα από την κυβέρνηση να το αποσύρει. Ποια είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας σας και με ποιον τρόπο το ΚΙΝΑΛ θα ακυρώσει, εάν μπορεί, αυτά που πρόσφατα ψηφίστηκαν;

Καταψηφίσαμε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που μεροληπτεί ευθέως υπέρ του ισχυρού. Με τον εργαζόμενο απροστάτευτο, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλή, με χαμηλές αμοιβές. Τέσσερα θέματα λειτουργούν σωρευτικά. Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο εργαζόμενος μένει ανίσχυρος στη θέληση του εργοδότη για 10ωρη δουλειά, χωρίς υπερωρίες. Διευκολύνονται οι απολύσεις εργαζομένων. Ακόμη και αυτές που έχουν κηρυχθεί ως παράνομες από το δικαστήριο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, αποδυναμώνονται πλήρως. Η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. Είναι σαφές ότι αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας η κατάργηση αυτών των ρυθμίσεων στη Βουλή, αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Φυσικά, ψηφίσαμε άρθρα που αποτελούσαν δικές μας προτάσεις όπως η κύρωση της οδηγίας 190, η άδεια πατρότητας, η ψηφιακή κάρτα, το δικαίωμα αποσύνδεσης από την τηλεργασία.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει νέο μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας και ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Πώς εννοείτε αυτό το νέο μοντέλο και ποια τα χαρακτηριστικά του;

Στόχος δικός μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτό που ονομάζουμε Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Στόχος μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα». Οι νέες επενδύσεις, πρέπει να στηρίζονται σε δείκτες απόδοσης για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη, και κυρίως για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές. Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή. Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αφορούν όλους, όχι μόνο τους ήδη μεγάλους και ισχυρούς.

Πώς αξιολογείτε την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Τι βαθμό βάζετε;

Αν τα όσα συνέβησαν αποτυπώνονταν σε ένα γραπτό κείμενο, σίγουρα ο βαθμός θα ήταν πολύ καλός για το Α’ τρίμηνο του 2020 και αρκετά κάτω από τη βάση για την τραγική συνέχεια. Θυμηθείτε την «ανεμελιά» του καλοκαιριού που οδήγησε στο Β’ κύμα. Την αδυναμία αντιμετώπισης του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία, στα σχολεία. Τα οριζόντια μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Τις λίστες αναμονής έξω από τις εντατικές στα Νοσοκομεία που δεν ενισχύθηκαν, ενώ έμενε αλώβητος ο ιδιωτικός τομέας. Ακόμη το τώρα το «μπάχαλο» με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ρωτάμε γιατί αλλάζουν οι συστάσεις της επιτροπής και αν αυτό είχε σχέση με κυβερνητικές σκοπιμότητες, αλλά απάντηση δεν παίρνουμε. Απέτυχαν. Και οδηγηθήκαμε στις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια καραντίνες στην Ευρώπη.

Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες;

Επισήμως δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε. Διαβάσαμε κάποιες πομπώδεις διαρροές για «ήσυχο καλοκαίρι». Όπως οι εξελίξεις τρέχουν, και εμείς είμαστε ευτυχείς να αγοράζουμε χρόνο; Την άλλη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά την σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Μια θετική ατζέντα για την Τουρκία είναι προ των πυλών. Σε θέματα ανάπτυξης, τελωνειακής ένωσης, μεταναστευτικού. Τι θα κάνει η Ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό; Ρωτάμε: Ξεκαθαρίσαμε στον κ. Ερντογάν ναι ή όχι, ότι για να συμφωνήσουμε θα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και να σταματήσει την επιθετικότητα κατά της χώρας μας; Δημιουργήσαμε «συμμαχίες», ώστε να υιοθετηθεί η θέση μας γι’ αυτό το «νέο Ελσίνκι» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Περιμένουμε πράξεις. Και αυτές θα κρίνουμε.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Πως την ορίζετε; Εξακολουθείτε να απορρίπτετε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κόσμος αλλάζει. Οι συντηρητικές λογικές της αρρύθμιστης παγκοσμιοποίησης και των ασύδοτων αγορών, αμφισβητούνται δυναμικά. Οι κοινωνίες απαιτούν νέες απαντήσεις. Μακριά από τις παλιές και αδιέξοδες πολιτικές της λιτότητας, της υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους. Είναι η ώρα για νέες, αποτελεσματικές προοδευτικές πολιτικές. Νέες γιατί δεν απαντάμε στα νέα προβλήματα της ψηφιακής εποχής, υπερασπιζόμενοι τον παλαιό κόσμο. Με αιχμές την μείωση των ανισοτήτων, την αξιοπρεπή εργασία, την σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική προστασία. Οικοδομούμε λοιπόν το δικό μας πολιτικό αφήγημα, που οδηγεί στην Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου. Προϋπόθεση η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Εμείς το Κίνημα Αλλαγής, θα την εγγυηθούμε. Δεν συζητάμε για συνεργασίες κορυφής είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ. Το έχουμε ήδη απορρίψει. Μιλάμε για ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα μέσα στο λαό, με βάση τα μη προνομιούχα στρώματα, την μεσαία τάξη και την νέα γενιά της πατρίδας μας.

Το φθινόπωρο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία, το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και αναφέρομαι στην εσωτερική διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Με ποια χαρακτηριστικά πρέπει να γίνει η εκλογή νέου προέδρου;

Με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τρία βασικά πολιτικά «ζητούμενα». Πρώτον, ο σύγχρονος αλλά σταθερός προοδευτικός προσανατολισμός. Δεύτερον, η διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης. Τρίτον, η συνέχιση της αυτόνομης πορείας μας. Με αυτά τα κριτήρια και με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες θα κληθούν να συμμετέχουν οι προοδευτικοί πολίτες. Επιτρέψτε μου και μια ακόμη κρίσιμη παρατήρηση. Κάθε πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα. Ας θυμηθούμε ότι η Φώφη Γεννηματά διπλασίασε το εκλογικό ποσοστό μας στην περίοδο της προεδρίας της. Και σίγουρα μπορεί να το ανεβάσει μέσα από τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες πολύ περισσότερο. Όπως όλοι επιθυμούμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.