Βαρύ κατηγορητήριο φέρεται να αντιμετωπίζει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή η οποία είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Καλεσμένος στην εκπομπή του Αlpha «Kαλύτερα δεν γίνεται», o πρώην ευρωβουλευτής, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ και καθηγητής συνταγματικού δικαίου Κώστας Xρυσόγονος κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση και να κάνει μία εκτίμηση για τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στην κ. Καϊλή σε περίπτωση που οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αποδειχθούν αληθείς.
Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε πως οι ποινές που θα επιβληθούν «εξαρτώνται από τις ειδικότερες παραμέτρους στις υποθέσεις αλλά σε γενικές γραμμές αν αληθεύουν αυτά τα οποία διακινούνται ως φήμες μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο, ότι πρόκειται για δωροδοκία ύψους πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ, φοβάμαι ότι και στην ελληνική και στη βελγική έννομη τάξη αυτά τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, δεν πρόκειται αυτός ή αυτή που θα κριθεί ένοχος, αν κριθεί ένοχος κάποιος, να περάσει 'αβρόχοις ποσίν', με μία καταδίκη με αναστολή ή εξαγορά. Θα αντιμετωπίσει στερητικές της ελευθερίας ποινές κάποιων ετών, δεν ξέρω πόσων, θα το δούμε».
Ο πρώην ευρωβουλευτής ρωτήθηκε επίσης για το πόσο προβληματικό είναι για το ευρωκοινοβούλιο να ξεσπά ένα τέτοιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται μία πολιτικός η οποία μάλιστα έχει υπάρξει μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση καταγγελλόμενων παραβιάσεων και περιπτώσεων κακοδιοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας σε σχέση με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την φοροαποφυγή και τη φοδιαφυγή:
«Είναι προβληματικό αυτό που συμβαίνει και για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και για τη χώρα μας. Έχουμε ήδη δυστυχώς δύο ευρωβουλευτές οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση, ας μην ξεχνάμε και την περίπτωση Λαγού, του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικό δικαστήριο και είναι στη φυλακή. Τώρα κρατείται και δεύτερη Ελληνίδα ευρωβουλευτής και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι τιμή για την εικόνα της χώρας μας στην Ευρώπη. Από την άλλη μεριά όμως είναι γεγονός ότι το ευρωκοινοβούλιο έχει 750 μέλη. Σε 750 ανθρώπους είναι φανερό με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων ότι θα υπάρχουν κάποιοι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Συνεπώς το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και θα τιμωρήσουν αν χρειαστεί τις συμπεριφορές αυτές. Εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν και λειτουργούν, χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε κάτι γιατί η κ. Καϊλή δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας στην υπόθεσή της», απάντησε ο κ. Χρυσόγονος.