Ένα καθοριστικό βήμα για το mega φωτοβολταϊκό των 220 MW που έχει δρομολογήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή του Κιλκίς έγινε χθες με την έγκριση της ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, «ξεκλειδώνοντας» μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Φωτοβολταικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 219,1563 MW», στη θέση Μιχαλίτσι, των Δημοτικών Ενοτήτων Χέρσου-Κιλκίς-Πικρολίμνης και Πολυκάστρου, των Δήμων Κικλίς και Παιονίας στην Κ. Μακεδονία.
Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία «Φωτοβολταικά Κιλκίς Μ.Ι.Κ.Ε.» και το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 219,1563 MW, το οποίο θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας 3.306.590,75 τ.μ.
Το γήπεδο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού εμπίπτει στην Κοινότητα Μεγάλης Στέρνας, της Δημοτικής Ενότητας Χέρσου, του Δήμου Κιλκίς.
Τα τεχνικά στοιχεία του έργου
Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα χρησιμοποιηθούν 1.096 αντιστροφείς ημίτονου (Inverter), ισχύος 215 kW (Huawei) τεχνολογίας εύρους παλμών (PWM) και θα αποτελείται από 398.466 bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου τύπου του Οίκου JA Solar, ονομαστικής ισχύος 550W, τελευταίας τεχνολογίας, με εγγυημένη διάρκεια ζωής 30 ετών.
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συνδέονται ανά 27 σχηματίζοντας 14.758 παράλληλες φωτοβολταϊκές συστοιχίες (strings), αντίστοιχα.
Έτσι, τα κύρια τμήματα του Φ.Σ.Π.Η.Ε. είναι τα ακόλουθα:
– 398.466 φωτοβολταϊκά πλαίσια, ονομαστικής ισχύος 550W, έκαστο
– 1.096 αντιστροφείς (inventers) DC-AC ισχύος 215 kW, έκαστος
-28 Υποσταθμοί Μέσης Τάσης Huawei STS-6000K-H1 (ισχύος 6,4 MVA, έκαστος)
– 5 Υ/Σ customized ισχύος 5 MVA
– 1 Υ/Σ customized ισχύος 4 MVA
– 4 Υ/Σ Huawei STS-3000K-H1 (ισχύος 3,2 MVA, έκαστος)
-Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
-Συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας.
Ο Φ.Σ.Π.Η.Ε. ‘’Μιχαλίτσι’’ εκτιμάται ότι θα συνδεθεί στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (E.Σ.Μ.Η.Ε.) μέσω του νέου Υποσταθμού (Υ/Σ Μιχαλίτσι) 33/150 kV, ο οποίος θα κατασκευαστεί εντός του γηπέδου του σταθμού. Από εκεί, μέσω νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς 2Β/150 kV, μήκους περί τα 22,2 χλμ ο σταθμός θα συνδεθεί σε γειτονικό έργο στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ. ‘’Βακούφι’’), το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός του γηπέδου του Φ.Σ.Π.Η.Ε ‘’Βακούφι’’ και το οποίο θα συνδεθεί στην υφιστάμενη εναέρια γραμμή μεταφοράς 400 kV, βαρέως τύπου, διπλού κυκλώματος Κ.Υ.Τ. Αμύνταιο-Κ.Υ.Τ. Λαγκαδά, η όποια βρίσκεται περίπου 11 χλμ νότια του Φ.Σ.Π.Η.Ε ‘’Βακούφι’’ μέσω εναέριας γραμμής μεταφοράς 2Β’Β’/400 kV, μήκους περί τα 12,4 χλμ.
Προβλέπεται ότι θα γίνει κοινή χρήση των συνοδών έργων της διασύνδεσης από το Κ.Υ.Τ. ‘’Βακούφι’’ και μετά, μέχρι τη διασύνδεση με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή μεταφοράς, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των έργων. Δηλαδή, από το Κ.Υ.Τ. ‘’Βακούφι’’ και μετά, μέχρι τη διασύνδεση με την υφιστάμενη εναέρια γραμμή μεταφοράς, θα γίνει κοινή χρήση των συνοδών έργων της διασύνδεσης.
Τμήματα της γραμμής μεταφοράς για τη σύνδεση του Φ.Σ.Π.Η.Ε. βρίσκονται εντός της Δ.Ε. Κιλκίς και Πικρολίμνης, του Δήμου Κιλκίς και της Δ.Ε. Πολυκάστρου του Δήμου Παιονίας. Ειδικότερα, η θέση του γηπέδου εγκατάστασης του Φ.Σ.Π.Η.Ε. βρίσκεται στη θέση “Μιχαλίτσι”, περίπου 16 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς και περίπου 650 μέτρα ανατολικά του οικισμού Σουλτογιανναίικα.
Σημειώνεται ότι το έργο δεν εμπίπτει εντός των ορίων Εθνικών Πάρκων και Εθνικών Δρυμών, Περιοχών Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών που είναι εvταγμένες στο Δίκτυο NAΤURA 2000, Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) και Αισθητικών Δασών.
Η θυγατρική εταιρεία
Η «Φωτοβολταικά Κιλκίς Μονοπρόσωπη ΙΚΕ » συστάθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, ως 100% θυγατρική του Ομίλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μέσω της «Ηλιακή Πικρολίμνης Κιλκίς ΜΑΕ»), με βασικό στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής.
Σύμφωνα με το καταστατικό της στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παραγωγή, εκμετάλλευση, εμπορία και αποθήκευση με κάθε μέσο και τρόπο κάθε μορφής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αντίστοιχη κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ιδίως από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, καθώς και κάθε δραστηριότητα, όπως απόκτηση και πώληση, κατασκευή, εκμετάλλευση, λειτουργία και εμπορία φωτοβολταϊκών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.
Σύμβουλος-διαχειριστής της εταιρείας έχει αναλάβει από τη σύστασή της το στέλεχος του Ομίλου Γιώργος Αγραφιώτης.
Ανεβάζει τον πήχη πάνω από τα 2 GW
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, leader της εγχώριας αγοράς ΑΠΕ, εκτός από το ισχυρότατο χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής ενέργειας, έχει στα σκαριά ένα εξίσου μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για projects ηλιακής ενέργειας, άνω των 2 GW.
Ειδικότερα, ό Όμιλος ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 470 MW στη Θεσσαλία.
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται φωτοβολταϊκά πάρκα (χερσαία και πλωτά) συνολικής ισχύος 1.700 MW.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, η ΤΕΡΝΑ μετά από διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες όπου συμμετείχαν όλοι οι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι αλλά και μια κινεζική εταιρεία, ανέλαβε προς κατασκευή το mega φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 550 MW της ΔΕΗΑΝ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο θεωρείται μείζονος σημασίας για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και ορόσημο για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ.
Η ΤΕΡΝΑ θα υλοποιήσει τη μελέτη, την προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα καθώς και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 216 εκατ. ευρώ, που όταν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μετά από δύο αντίστοιχα στην Ισπανία, ισχύος 626 MW και 595 MW.
Πηγή: newmoney