Μέση λύση για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το φιλόδοξο project της αξιοποίησης – ανάπλασης της μαρίνας Αρετσούς στην Καλαμαριά αναζητά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στόχος της είναι αφενός η ανάπτυξη και το οικονομικό όφελος, αλλά και η ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του δήμου που θέλουν ήπιες παρεμβάσεις.
Αυτό τουλάχιστον ξεκαθάρισε κατά τη σημερινή επίσκεψη του στο χώρο της μαρίνας ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος συνοδεία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.
Ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του ότι στόχος του Ταμείου και της ΕΤΑΔ δεν είναι να γίνει κάτι που θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος, αλλά να ακουστεί και η θέση της κοινωνίας. «Θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία, να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ, να δούμε το χώρο, που όπως φαίνεται δεν μπορεί να γίνει Ντουμπάι γιατί έχει περιορισμένες διαστάσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης
«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο που θα προσελκύσει από τη μια επενδυτές, γιατί η σημερινή κατάσταση νομίζω δεν μας ευχαριστεί, ούτε μας τιμά και από την άλλη να δούμε και τα απαιτήσεις της κοινωνίας» σημείωσε ο ίδιος.
Ωστόσο επέμεινε το θέμα των επενδυτών, λέγοντας ότι θα πρέπει να έρθει επενδυτής για να αλλάξει την περιοχή, να κάνει το χώρο της μαρίνας πιο όμορφο, όπως εξάλλου, είπε, συμβαίνει με άλλες μαρίνες στην Ελλάδα, είτε στο Φλοίσβο είτε αλλού. «Κοινώς αναζητούμε έναν τρόπο που θα βοηθήσει όλους και θα προσφέρει σε όλους, τονώνοντας τον τουρισμό και την οικονομία» ανέφερε.
Έξι προσφορές για τη μαρίνα
Κληθείς να απαντήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για τη μαρίνα Αρεστούς, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και ήδη στην πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος, υπήρξαν έξι προσφορές. Τώρα όμως θέλουμε να δούμε και θα κάνουμε για αυτό το πρώτο βήμα, θέτοντας το πλαίσιο στους τοπικούς παράγοντες, ώστε να προχωρήσουμε σε ένα προσχέδιο σύμβασης. Να πάρουμε ένα νέο feed back από τους επενδυτές για να δούμε πως θα είναι και πόσο λειτουργικό θα είναι το σχέδιο».
Ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι το Ταμείο δεν θέλει να χαθεί χρόνος σημειώνοντας πως «δεν συμφέρει κανέναν να μείνουμε στάσιμοι, αλλά πρέπει να το κάνουμε προσεκτικά. Είναι μια ευκαιρία γιατί θέλουμε να έχουμε και οικονομικό αποτέλεσμα και κοινωνικό και να τα συνδυάσουμε».
Η επένδυση θα δημιουργήσει ένα τοπόσημο
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, σε συνεργασία με το δήμο Καλαμαριάς και την τοπική κοινωνία, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Καλαφάτης. «Στόχος είναι να γίνει μια επένδυση που θα αναδείξει την Καλαμαριά, πέρα από τα στενά της όρια και να αποτελεί κάποιου είδους τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να τα συνδυάσουμε όλα: να υπάρξουν οι όροι εκείνοι που θα ικανοποιήσουν την τοπική κοινωνία , αλλά παράλληλα θα κρατήσουν ζωηρό το επενδυτικό ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή τροχιά, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, απόδειξη ότι είμαστε όλοι εδώ οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για το project και δεν είναι σύνηθες αλλά είναι αποτέλεσμα του αληθινού ενδιαφέροντος της κυβέρνηση και του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφέρει κάτι ακόμη στη Θεσσαλονίκη σ΄ αυτήν την ιστορική περιοχή» δήλωσε ο κ Καλαφάτης.
Υπάρχουν ευήκοα ώτα
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γ. Δαρδαμανέλης εξήγησε ότι ενημέρωσε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για τις ενστάσεις του δήμου εκφράζοντας, όπως είπε, και την τοπική κοινωνία για την επένδυση στη μαρίνα της Αρετσούς. «Είναι μια επένδυση που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να παρεξηγηθεί ότι δεν είναι αποδεκτή ή δεν είναι αποδεκτή από το δήμο Καλαμαριάς. Αντιθέτως, η κοινή γνώμη δεν είναι απλά ώριμη, αλλά απαιτεί πλέον να αλλάξει κάτι στο παραλιακό μας μέτωπο. Σε αυτό είχαμε κάποιες αντιρρήσεις οι οποίες εκφράστηκαν ήδη μέσω επιστολών και παρατηρήσεων που υποβάλαμε ήδη, επί της Στρατηγικής Μελέτη (ΣΜΠΕ)» επισήμανε ο ίδιος.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι το δημοτικό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε το να γίνει αποδεκτή η υπένδυση, αλλά έθεσε κάποιους όρους, κάποιες “κόκκινες γραμμές” οι οποίες παρουσιάστηκαν στη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. «Νομίζω ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα για να δεχθούν και τις τροποποιήσεις όσον αφορά στις χρήσεις γης στον υποτομέα 2Α, αλλά και στη δόμηση κάτι που είναι πολύ κρίσιμο» σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.