ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ιστορικό βήμα

MakThes Team27 Φεβρουαρίου 2024

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα τόσο για τη Σουηδία όσο και για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία», προσθέτει.

Ικανοποίηση Σουηδίας - Στόλτενμπεργκ

Με μεγάλη ικανοποίηση αντέδρασε η κυβέρνηση της Σουηδίας στην επικύρωση από το ουγγρικό κοινοβούλιο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στην ψηφοφορία το πρωτόκολλο ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία (188 επί συνόλου 199 βουλευτών), λίγες ώρες αφότου το προανήγγειλε ο Βίκτορ Όρμπαν και σχεδόν δύο χρόνια από την υποβολή της αίτησης ένταξης στην Ε.Ε.

«Σήμερα είναι ιστορική μέρα», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η επικύρωση του πρωτοκόλλου. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εντός του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Ουγγαρία ήταν, μετά την Τουρκία, η τελευταία χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Το γεγονός χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε εκτιμούσε ότι η ένταξη της Σουηδίας θα γινόταν μέχρι τον Μάρτιο.

«Τώρα που όλοι οι Σύμμαχοι έχουν δώσει την έγκρισή τους, η Σουηδία θα γίνει ο 32ος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», έγραψε στο Χ ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.