Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση του πολέμου στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν μπει σχεδόν πέντε χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Γάζας συνεχίζοντας τη χερσαία εισβολή.
Η νέα φάση του πολέμου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κλιμακώνεται με σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού του Ισραήλ και της Χαμάς εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας με ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Μάχες σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο και βομβαρδισμοί στη Συρία
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, κοντά στην ισραηλινή μεθόριο.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει πως τα τανκς μπήκαν μέσα σε βάθος δύο χιλιομέτρων, ενώ οι μαχητές της Χαμάς βγήκαν μέσα από τα τούνελ. Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχών Αλ Κασάμ ανέφερε πως σκοτώθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες στην βόρεια Γάζα. Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στο πέρασμα Ερέζ στη βορειότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Αραβικά μέσα ενημέρωσης όπως το Αλ Αράμπι και το Αλ Τζαζίρα που επικαλούνται πηγές στη Χαμάς λένε ότι οι ένοπλοι έστησαν ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις. Επιτέθηκαν σε στρατιώτες με βλήματα όλμων και έβαλαν φωτιά σε οχήματα, ενώ εκτόξευσαν ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις.
Μεγάλες ισραηλινές επιδρομές σε Τζενίν και Ναμπλούς με drones στη Δυτική Όχθη, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Ανταλλαγές ρουκετών έγινε και με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο. Χτυπήματα εκατέρωθεν με ρουκέτες και στα σύνορα με τη Συρία.
Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικές υποδομές σε συριακό έδαφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν εντείνει τους φόβους ότι οι άλλοι εχθροί του Ισραήλ – οι δυνάμεις του «άξονα της αντίστασης», που είναι σύμμαχοι του Ιράν στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη – θα μπορούσαν να εισέλθουν στη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι προειδοποίησε στο Χ, ότι τα «εγκλήματα του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, γεγονός που μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».
Οι ΗΠΑ προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ να μην αναμιχθούν και ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή.
Επιμένει σε ανακωχή η Χαμάς
Η Χαμάς σύμφωνα με το Reuters θέλει πενθήμερη ανακωχή στις εχθροπραξίες και σε αντάλλαγμα θα απελευθερώσει ομήρους. Μέχρι στιγμής 232 είναι οι επιβεβαιωμένοι αιχμάλωτοι της Χαμάς.
Την ίδια ώρα νεκροί και παγιδευμένοι εικάζεται ότι υπάρχουν κάτω από τα ερείπια μεγάλου μέρους της πόλης της Γάζας που έχει ισοπεδωθεί, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας να ξεπερνούν πλέον τους 8.000.
Στο στόχαστρο το νοσοκομείο Αλ Κουντς
Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου Αλ Κουντς, καθώς θεωρεί ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο στρατηγείο της Χαμάς.
Άραβες δημοσιογράφοι λένε ότι τη νύχτα χτυπήθηκαν από αέρος και με πυρά πυροβολικού στόχοι σε απόσταση αναπνοής από αυτό, όπως και κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Τμήματα του νοσοκομείου Αλ Κουντς έχουν υποστεί ζημιές. Οι Ισραηλινοί έχουν ζητήσει έξι φορές να εκκενωθεί και πλέον ζητούν να γίνει επειγόντως. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία τονίζοντας πως δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι ασθενείς και ο ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός ώστε να τερματιστεί ο εφιάλτης για τον λαό της Γάζας. Σύμφωνα με το Al Jajeera οι άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο μόνο κοντά στο Αλ Κουντς εκτιμώνται σε 14.000.
Πρωτοβουλία ΗΑΕ για τη Γάζα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα (30/10) με θέμα με την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που είναι η μόνη αραβική χώρα που είναι μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επιδιώξουν ένα δεσμευτικό ψήφισμα από άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για «άμεση ανθρωπιστική παύση» των μαχών, σύμφωνα με τις πηγές.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ έρχεται την ώρα που την Παρασκευή, 120 χώρες ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητούσε «διατηρούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις 14 χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, ενώ 45 χώρες απείχαν.
Οι πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο του κειμένου του ψηφίσματος του ΣΑ ζητά την «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» και περαιτέρω «ανθρωπιστικές παύσεις».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ που ζητούσε μια ανθρωπιστική παύση.
Νέα επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου
Έπειτα από την επέκταση των επιχειρήσεων του IDF στη Λωρίδα της Γάζας ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, αλλά με τέτοιο τρόπο όμως ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι. Παράλληλα άσκησε πίεση ώστε «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.
Η Χαμάς καλεί την Αίγυπτο να δράσει αποφασιστικά για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα
Στέλεχος της Χαμάς παρότρυνε χθες Κυριακή τις αρχές της Αιγύπτου να ενεργήσουν με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις» για της δοθεί άδεια προκειμένου «να μπει βοήθεια στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
«Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό», επέμεινε.
Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.
Η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, λέει πως πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί σε αυτό τον πόλεμο.
Οι αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να μπουν στον θύλακα παρά μόνο από το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα της Αιγύπτου.
Ως χθες είχαν εισέλθει περίπου 90 φορτηγά, περνώντας από το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης κατόπιν συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Οι δυο ηγέτες «δεσμεύτηκαν στη σημαντική επιτάχυνση και αύξηση της βοήθειας που ρέει στη Γάζα από αύριο και κατόπιν συνεχώς», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.
Η Αίγυπτος -η πρώτη αραβική χώρα που σύναψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1979- συγκαταλέγεται στους βασικούς ενδιάμεσους στις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των 230 και πλέον ομήρων της Χαμάς, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.