Την αντίδραση των Κυνηγετικών Συλλόγων έχει προκαλέσει η νέα Υπουργική Απόφαση που ενεργοποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς, σύμφωνα με τον οποίον όλοι οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων υποχρεούνται να στειρώσουν τα ζώα που βρίσκονται υπό την ευθύνη τους.
Παράλληλα, βάσει του νόμου προβλέπεται και η καταβολή ποσού ύψους 150 ευρώ για τη συλλογή δείγματος DNA ανά σκύλο, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να προχωρήσει στην αναπαραγωγή του ζώου του.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που προβλέπει ο νόμος που αφορά τα ζώα συντροφιάς, γνωστός και ως «ΑΡΓΟΣ», σκοπός της συλλογής δείγματος DNA είναι ο καταμερισμός των ευθυνών στον εκάστοτε ιδιοκτήτη σε περίπτωση που εντοπιστούν αδέσποτα κουτάβια.
Τι προβλέπει ο νόμος
Μετά από την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, που ενεργοποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4830/2021, από τις 20 Μαΐου 2023 ισχύουν τα παρακάτω:
Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του.
Ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας που δεν επιθυμεί να στειρώσει το ζώο του, σύμφωνα με παρ. 1α του άρθρου 9 του ν. 4830/2021, υποχρεούται να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Για τη λήψη, καταχώριση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον δώδεκα 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους εκατό πενήντα 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δέκα 10 ευρώ.
Το ποσό του παραβόλου αποδίδεται κατά 40% τοις εκατό στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, κατά 10% τοις εκατό στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά 50% τοις εκατό, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο ΕΦΑΓΥΖΣ, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 35 του ν. 4830/2021 (σ.σ. 1000 ευρώ) και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
«Θα χαθούν κυνηγετικές ράτσες» λένε οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι
Για μία απόφαση που επιβάλλει τον «ακρωτηριασμό» των γεννητικών οργάνων κάνει λόγο ο κ. Χαράλαμπος Σαρόγλου, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών μιλώντας στο xalkidikipolitiki.
«Βλέπετε ότι υπάρχουν στις μέρες μας αναγκαστικοί πλειστηριασμοί κατοικιών για δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί. Ποιος θα πάει τώρα από αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ένα τέτοιο ζώο στο σπίτι τους να το στειρώσει καταβάλλοντας 200 ευρώ ή 160 ευρώ αν αποφασίσει να προχωρήσει στην καταγραφή DNA;», αναρωτάται ο κ. Σαρόγλου, εκτιμώντας πως λόγω του μέτρου θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των αδέσποτων σκύλων στη χώρα μας.
Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζει και ο κ. Γεώργιος Τσιρκούδης, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κασσάνδρας κάνοντας λόγο για μία απόφαση που δημιουργήθηκε μέσα στα γραφεία της «Αθήνας» χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των κυνόφιλων και των κυνηγών. «Μαθηματικά, με αυτόν τον νόμο, σε 15 χρόνια από τώρα, δεν θα υπάρχει κυνηγετικός σκύλος. Υπάρχουν ελληνικές φυλές που για να αναπτυχθούν κάνανε αγώνες κάποιοι άνθρωποι και εν προκειμένω με έναν νόμο αυτοί εξαφανίζονται», σημειώνει ο κ. Τσιρκούδης τονίζοντας παράλληλα πως ουσιαστικά στην Ελλάδα δεν υφίσταται νόμος για εκτροφή.
«Εμείς διατηρούμε ελληνικές φυλές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν κάνουμε άσκοπα ζευγαρώματα», συναινεί και ο κ. Σαρόγλου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθενται κατά των ελέγχων για θέματα όπως είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα και ο εμβολιασμός, αλλά ενάντια στην στείρωση και στην καταβολή του ιδιαίτερα αυξημένου ποσού που απαιτείται για τη συλλογή DNA.
Από την πλευρά τους, σύσσωμες οι κυνηγετικές ενώσεις και οι σύλλογοι, ζητούν τον άμεσο χαρακτηρισμό των κυνηγετικών σκύλων ως σκύλων εργασίας, καθώς και την εξαίρεσή τους από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου. «Δυστυχώς όταν ένας σκύλος στειρώνεται αποκτά περιττά κιλά και χάνει ορισμένα εξελικτικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο κ. Σαρόγλου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜαΘ), κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι αγνόησε το «ρεκόρ» αρνητικών σχολίων από τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαβούλευση κατά της υποχρεωτικής στείρωσης και υιοθέτησε εισηγήσεις άγνωστης προέλευσης και σκοπιμότητας. Παράλληλα προειδοποίησε πως ως ΚΟΜαΘ θα συνεχίζει να μάχεται με κάθε τρόπο και μέσο που διαθέτει «για την άμεση τροποποίηση των πλέον αντικυνηγετικών διατάξεων του Νόμου 4830/2021».